Lybra 1.9 JTD - urwana śruba napinacza paska osprzętu

Awatar użytkownika
artnam
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Artur

Lybra 1.9 JTD - urwana śruba napinacza paska osprzętu

Post autor: artnam » 16 lis 2013, 19:40

Miałem dziś skrajnie pechowy dzień. Zaczęło się od tego,że od jakiegoś czasu piszczał, terkotał mi pasek wieloklinowy w mojej Lybrze 1.9 JTD 116 km. Zaopatrzyłem siętu w nowy pasek, rolkę prowadzącą, nowy napinacz i sprzęgiełko alternatora. Dziś nadszedł dzień wymiany, rolka prowadząca poszła bezboleśnie, napinacz już też miałem dokręcony aż tu pyk - poszła śruba mocujaca napinacz do bloku. ze trzy cm gwintu zostało w bloku, próbowałem rozwiercać ale lipa, tylko pocharatałem gniazdo.
Desperacja

Moje pytanie jest następujące. Wydaje mi się, że element do którego przykręca się rolki osprzętu jest wymienialny. na portalu aukcyjnym jego nazwa jest różna - łapa silnika, mocowanie osprzętu, podpora silnika. Znalazłem nawet nr części która mogłaby pasować - 55180833. Czy ktoś mógłby to potwierdzić, sprawdzić w eperze, lub wyprowadzić mnie z błędu. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jego wymiana wiąże się ze zrzuceniem rozrządu, ale przy okazji go wymienię.

Awatar użytkownika
Tie
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Marcin

Re: Lybra 1.9 JTD - urwana śruba napinacza paska osprzętu

Post autor: Tie » 20 lis 2013, 21:49

Wg numeru to ten element.
Lybra 2.4 JTD SW

Awatar użytkownika
artnam
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Artur

Re: Lybra 1.9 JTD - urwana śruba napinacza paska osprzętu

Post autor: artnam » 21 lis 2013, 9:12

Ok, część już mi przyszła w poniedziałek, mechanik walczy z wymianą, szkoda tylko, że śruba jeszcze tkwi w bloku, jak to powiedział mój spec, jak nie wyjdzie bez wyciągania silnika to kłopociki...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”