Kappa 2.4 TDS - wyłącznik sprzęgła
Witam. Post dotyczy Kappy 2.4 T.DS. Wczoraj bylem profilaktycznie zdiagnozowac komputer w serwisie bosch. Po podpieciu testera okazalo sie ze mam uszkodzony wylacznik sprzegla. Czy ktos juz sie z tym spotkal? z czym to sie w ogole je? Jakie objawy moga wystepowac, gdy bede z ta usterka jezdzil?
- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Re: wyłącznik sprzęgła?
Nia mam diesla, ale moze chodzi o wysprzeglik? Ale czy to wszyloby na testach elektroniki?"polifem" pisze: wylacznik sprzegla.
napewno nie jest to wysprzeglik. mechanik, ktory to diagnozowal powiedzial, ze komputer caly czas widzi jakby sprzeglo bylo wcisniete, moze wiec jest to jakis czujnik?
- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
To ja nie pomoge, czekaj na pomoc innych lub zadzown do prezesa z LT"polifem" pisze:moze wiec jest to jakis czujnik?
TAK to wylacznik, jest on przy pedale - moze masz odlaczone kable lub uszkodzone. Czy ten blad po skasowaniu pojawil sie ponownie ? bo jesli nie to moze ktos go odlaczylkiedys i datego zlapal blad.
W LT raczje nie beda wiedzieli, bo kiedys tez mialem ten blad (dlatego ze przy regeneracji pompy sprzegla odpinalem ten czujnik i zlapal blad)
mysle ze jak nie masz fabrycznego tempomatu to nie masz sie czym przejmowac.
W LT raczje nie beda wiedzieli, bo kiedys tez mialem ten blad (dlatego ze przy regeneracji pompy sprzegla odpinalem ten czujnik i zlapal blad)

mysle ze jak nie masz fabrycznego tempomatu to nie masz sie czym przejmowac.
TDSy mają faktycznie czujnik sprzęgła i ma on wpływ na prace silnika. Nie bede sie rozwodzil na temat szczegółów technicznych ale uszkodzony czujnik wpływa zdecydowanie na dynamike jazdy. Auto jedzie na "półgazie". Trzeba go wynienic i tyle.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

dzieki bardzo za pomoc. nie wiecie moze gdzie moge takie ustrojstwo kupic?
Aha, czy ten czujnik wyglada jak kabelek? bo w sklepach nie wiedza o co w ogole chodzi.
do mojego auta kosztuje ok 27 PLN wiec moze do TDSa nie bedzie drozszy
kupic napewno mozesz w ASO moze jakis serwis FIATa tez cos takiego Ci sprzeda.
Jak wyglada w TDS nie wiem - najlepiej sam zobacz. Po odkreceniu oslony pod kierownica powinno byc go widac - do sprzegla dochodza tylko kable od tego czujnika (chyba znow jest jakas roznica miedzy JTD i TDS i jest to inny czujnik)
kupic napewno mozesz w ASO moze jakis serwis FIATa tez cos takiego Ci sprzeda.
Jak wyglada w TDS nie wiem - najlepiej sam zobacz. Po odkreceniu oslony pod kierownica powinno byc go widac - do sprzegla dochodza tylko kable od tego czujnika (chyba znow jest jakas roznica miedzy JTD i TDS i jest to inny czujnik)
wlasnie zagladnalem sobie w okolice pedalu sprzegla w celu zlokalizowaniu tego wylacznika. Nie znalazlem zadnego kabelka, natomiast jes tam taki "cypek" na ktory jak mniemam ten kabelek sie wsadza. no chyba ze sie myle? Dokad ten kabelek w ogole ma prowadzic?