Przeglad instalacji LPG
Przeglad instalacji LPG
Witam,
Pytanie o okresowe przeglady instalacji LPG:
- co gazownik powinien podczas takiego przegladu zrobic?
- ile moze kosztowac przeglad, moze z jakas regulacja?
- jakis godny polecenia gazownik w Krakowie?
Jeszcze nie bylem swoja delta u gazownika, a moze wypadaloby po roku jezdzenia?
Jak sprawa przegladow wyglada u was?
Pytanie o okresowe przeglady instalacji LPG:
- co gazownik powinien podczas takiego przegladu zrobic?
- ile moze kosztowac przeglad, moze z jakas regulacja?
- jakis godny polecenia gazownik w Krakowie?
Jeszcze nie bylem swoja delta u gazownika, a moze wypadaloby po roku jezdzenia?
Jak sprawa przegladow wyglada u was?
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
-
- Klubowicz
- Imię: mgOmichGD
- Kontakt:
Przeglad instalacji LPG
Potwierdzam, najlepszy gaziarz w Krakowie. O tym, iż jest dobry może świadczyć fakt że jako jedyny w Krakowie był pewny ze Kappa 2.0 20V Turbo na gazie będzie jeździć, dał gwarancję. Autko było nawet mocniejsze na gazie i jeździ do dnia dzisiejszego.
Ford Fusion 1.4 TDCI
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM
Alfa Romeo 145 1.6 TS
Audi A6 S-line 2.7 T Quattro 265 KM

Alfa Romeo 145 1.6 TS
Przeglad instalacji LPG
Przegląd wg.producenta co 15000 km.Wymiana Filtra gazu sprawdzenie szczelności instalacji regulacja spuszczenie syfu z parownika.
Filtr gazu 8 zł
pozostałe 25
razem 33 zeta
Tak jest PCM w Żninie
Zakładałem gaz do Audi A8 i też chodziło!!!
Filtr gazu 8 zł
pozostałe 25
razem 33 zeta
Tak jest PCM w Żninie
Zakładałem gaz do Audi A8 i też chodziło!!!
Pozdrawiam Dziadek
Lancia Delta 1.8 8V+LPG BRC
Lancia Delta 1.8 8V+LPG BRC
Przeglad instalacji LPG
przegląd gazu powinno się robić co 10-15 tyś
żeby cieszyć się bezawaryjną pracą należy oprócz przeglądu instalacji gazowej wymienić też świece i najlepiej kable WN.
(choć znam gościa, który w oplu vectrze nie wymieniał nic oprócz oleju przez ponad 100 tyś km i auto jeździło i paliło mu jak na początku więc generalnie nie ma reguły)
żeby cieszyć się bezawaryjną pracą należy oprócz przeglądu instalacji gazowej wymienić też świece i najlepiej kable WN.
(choć znam gościa, który w oplu vectrze nie wymieniał nic oprócz oleju przez ponad 100 tyś km i auto jeździło i paliło mu jak na początku więc generalnie nie ma reguły)
Kappa 2,0 LPG
...zadbaj o swoją emeryturę już dziś bo państwo ci jej nie da... zgłoś się do mnie a powiem ci jak to zrobić...
...zadbaj o swoją emeryturę już dziś bo państwo ci jej nie da... zgłoś się do mnie a powiem ci jak to zrobić...
Przeglad instalacji LPG
Ja w Tipo miałem 1,4 na gaźniku, gaz normalny i przez ponad 50 tyś nic nie wymieniłem - bo nie wiedziałem, że w instalacji LPG jest filtr.
Palił z gazu czy to w zimie czy w lecie - nie robiło to na nim żadnej różnicy.
Jak zaczął dziwnie jeździć to okazało się, że na gazie ma za dużo powietrza i mądrzy gazownicy zatkali dopływ powietrza na rurze z filtra i jeździł dalej - tyle że na bezynie już nie chciał, bo znowu za mało było powietrza.
Wymieniłem filtr od gazu i jeździł dalej tak samo.
Tyle że po jakichś 60 tyś wymieniłem kable WN po jak kiedyś otworzyłem maskę w nocy to miałem wrażenie, że na dyskotece jestem.
I dalej jeździł, bez wymiany świec - jak raz powykręcałem to byłem w szoku - takie były ładniutkie, zero nagaru, oleju, osadu, ładnie opalone. Najlepsze jest to że 2 były inne i 2 inne.
A najlepsze jest to, że sprzedałem go gościom spod Radomia i sięz nimi widziałem ze 2 lata po tym jak go sprzedałem - to nic przy nim nie robili. Był w takim stanie jak ja sprzedałem. Zrobili tylko porządek z tym gazem, że już nie był przytkany dolot, żeby chodził, a jak zapytałem o świece to mi powiedział koleś, że zaglądali i są bardzo dobre, pali z pierwszego i jeździ to nie zmieniali.
Czyli na tych świecach to ze 100tyś zrobione było wtedy.
Palił z gazu czy to w zimie czy w lecie - nie robiło to na nim żadnej różnicy.
Jak zaczął dziwnie jeździć to okazało się, że na gazie ma za dużo powietrza i mądrzy gazownicy zatkali dopływ powietrza na rurze z filtra i jeździł dalej - tyle że na bezynie już nie chciał, bo znowu za mało było powietrza.
Wymieniłem filtr od gazu i jeździł dalej tak samo.
Tyle że po jakichś 60 tyś wymieniłem kable WN po jak kiedyś otworzyłem maskę w nocy to miałem wrażenie, że na dyskotece jestem.
I dalej jeździł, bez wymiany świec - jak raz powykręcałem to byłem w szoku - takie były ładniutkie, zero nagaru, oleju, osadu, ładnie opalone. Najlepsze jest to że 2 były inne i 2 inne.
A najlepsze jest to, że sprzedałem go gościom spod Radomia i sięz nimi widziałem ze 2 lata po tym jak go sprzedałem - to nic przy nim nie robili. Był w takim stanie jak ja sprzedałem. Zrobili tylko porządek z tym gazem, że już nie był przytkany dolot, żeby chodził, a jak zapytałem o świece to mi powiedział koleś, że zaglądali i są bardzo dobre, pali z pierwszego i jeździ to nie zmieniali.
Czyli na tych świecach to ze 100tyś zrobione było wtedy.
Lancia i jeszcze raz Lancia
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
Przeglad instalacji LPG
Niektórzy gazownicy to mają chyba jaką umowe podpisaną z dostawcami świec
Kazali mi wymieniac świece co 10 tkm. Mam swiece Bosh od 2 lat zrobiłem już na nich ok. 30tkm i auto pali za pierwszym razem. Nigdy nie miałem żadnego strzału na LPG. Dodam, że LPG mam tak wyregulowane, aby mieszanka nie była za uboga.

- Duch-Dziadka
- Klubowicz
Przeglad instalacji LPG
Ja bylem dzisiaj na przegladzie...koles mi powiedzial ze w sumie jeden z filtrow jest czysty i moznaby sobie darowac jego wymiane ale skoro przyjechalem to oczywiscie to zmieni...
Sprawdzil na kompie regulacje itd. odbyl ze mna jazde probna przy podlaczonym kompie...
Co do swiec powiedzial ze jesli silnik pali i nie ma szarpniec to nie musze sie spieszyc aczkolwiek przyadalaby sie wymiana po 33 tys km na gazie.
Koszt operacji 30 zlotych.
Sprawdzil na kompie regulacje itd. odbyl ze mna jazde probna przy podlaczonym kompie...
Co do swiec powiedzial ze jesli silnik pali i nie ma szarpniec to nie musze sie spieszyc aczkolwiek przyadalaby sie wymiana po 33 tys km na gazie.
Koszt operacji 30 zlotych.
Giulietta Veloce 2016r
Przeglad instalacji LPG
dziś byłem na pierwszym przeglądzie instalacji (po 1000 km od założenia)
żadnych problemów, "mapa" dobra, spalanie w normie, czystość spalin w normie, żadnych nieszczelności.
Nic tylko teraz jeździć i jeździć...
żadnych problemów, "mapa" dobra, spalanie w normie, czystość spalin w normie, żadnych nieszczelności.
Nic tylko teraz jeździć i jeździć...
Kappa 2,0 LPG
- KrissEB
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Re: Przeglad instalacji LPG
Ja byłem tydzień temu w Bełchatowie na kontroli instalacji gazowej
- podłączenie do komputera
- wymiana 2 filtrów
- ustawienie mapy gazu??? bo tak to chyba mogę nazwać tzn wykres z regulowalnymi punktami, jaieś 5 min ustawień przez gazownika
Koszt: 70 zł (chyba nie drogo jak za sekwencję, za II generacje płaciłem 30 zł)
- podłączenie do komputera
- wymiana 2 filtrów
- ustawienie mapy gazu??? bo tak to chyba mogę nazwać tzn wykres z regulowalnymi punktami, jaieś 5 min ustawień przez gazownika
Koszt: 70 zł (chyba nie drogo jak za sekwencję, za II generacje płaciłem 30 zł)
Były: Skoda Favorit 1.3 92'
Skoda Felicja 1.3 95'
Lancia Kappa 2.0t 16v 96'
Lancia Y10 1,1 Avenue 92'
Lancia Y 1,2 - 60 KM 98'
Są:
Lancia Beta H.P.Executive 2.0 IE 82'- w trakcie remontu
Lancia Zeta 2.0 Turbo - 147 KM 95'
Skoda Felicja 1.3 95'
Lancia Y 1,2 - 60 KM 98'
Są:
Mapę zebrał Ci na postoju?...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- KrissEB
- Klubowicz
Cięzko mi powiedzieć czy to była mapa. Raczej nie, poza tym nie znam tego nazewnictwa ale wyglądało to jak wykres (punkty szczytowe były zwieńczone kropkami i gazownik minimalnie je przesuwał myszką komputera) i co jakiś czas przestawiał z gazu na benzynę i z powrotem.bassman pisze:Mapę zebrał Ci na postoju?...
Skoda Felicja 1.3 95'
Lancia Y 1,2 - 60 KM 98'
Są:
Skoda Felicja 1.3 95'
Lancia Y 1,2 - 60 KM 98'
Są:
Coś mi tu zalatuje czarami, ale ważne że zadziałały, jak nie na auto, to na Ciebie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- KrissEB
- Klubowicz
Czary działają:) Lepiej chodzi na gazie i spalanie spadło o ok 0,5 -1 litra w trasie i cyklu mieszanym więc jest super.
Skoda Felicja 1.3 95'
Lancia Y 1,2 - 60 KM 98'
Są:
Skoda Felicja 1.3 95'
Lancia Y 1,2 - 60 KM 98'
Są:
Jeżeli kupisz interfejs ~40 zł, to koszt każdego następnego przeglądu wyniesie cenę filtrów ~20zł. Ja radzę częściej wymieniać filtr fazy ciekłej co jakieś 5-6 kkm.