Kappa - olej skrzyni biegów

Awatar użytkownika
karol69
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: karol

Post autor: karol69 » 20 cze 2006, 11:16

w instrukcji napisano że olej skrzyni biegów trza zmienić przy 120.000 ile nalać czego i gdzie w kappie z manualną kappa 2.0
Kappa 2.0 Białystok

PeGaZ
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Kappa - olej skrzyni biegów

Post autor: PeGaZ » 20 cze 2006, 13:01

"karol69" pisze:w instrukcji napisano że olej skrzyni biegów trza zmienić przy 120.000 ile nalać czego i gdzie w kappie z manualną kappa 2.0
Skoro masz instrukcję w której pisze co ile wymieniać - to tam napisali ile nalać i jakiego ;) Z tego co pamiętam chyba 2 litry, oznaczenia nie pamiętam (SAE75????).

A aby wymienić:
1. Wjeżdżasz na kanał i macasz z kanału skrzynię od tyłu u góry (cięzko mi określić), tam znajdziesz coś co jest miarką (taki plastikowy wichajster). Miarkę da się też wymacać od góry (od góry skrzyni, mniej więcej na wysokości w której wychodzi kolumna kierownicza do maglownicy) - ale trzeba mieć długie i zgrabne ręce :P. Wyjmujesz ją.
2. Potem szukasz śruby spustowej na dole skrzyni (na kanale). Zlewasz do naczynia i nie wylewasz do kanalizacji ;). Zakręcasz śrubę spustową.
3. W miejsce gdzie była miarka, już nie z kanału tylko z góry wkładsz rurkę (da się do tego dostać od góry, choć ciężko) na tyle długą, żeby wygodnie się lało z góry - i cierpliwie nalewasz olej. Dobrze jak ktoś w kanale pilnuje rurki - czy nie wypadła, i czy nie przelewasz oleju.
4. Wkładasz miarkę i koniec.
Kappa '98 2.0 20V - LPG - była
Obecnie bezpartyjny - bo śmigam VW
VW Passat Variant B5 3BG 2001
1.9 TDI 130KM/PBOX 155KM, HIGHLINE

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 20 cze 2006, 13:21

"PeGaZ" pisze:
"karol69" pisze:w instrukcji napisano że olej skrzyni biegów trza zmienić przy 120.000 ile nalać czego i gdzie w kappie z manualną kappa 2.0
Skoro masz instrukcję w której pisze co ile wymieniać - to tam napisali ile nalać i jakiego ;) Z tego co pamiętam chyba 2 litry, oznaczenia nie pamiętam (SAE75????).

A aby wymienić:
1. Wjeżdżasz na kanał i macasz z kanału skrzynię od tyłu u góry (cięzko mi określić), tam znajdziesz coś co jest miarką (taki plastikowy wichajster). Miarkę da się też wymacać od góry (od góry skrzyni, mniej więcej na wysokości w której wychodzi kolumna kierownicza do maglownicy) - ale trzeba mieć długie i zgrabne ręce :P. Wyjmujesz ją.
2. Potem szukasz śruby spustowej na dole skrzyni (na kanale). Zlewasz do naczynia i nie wylewasz do kanalizacji ;). Zakręcasz śrubę spustową.
3. W miejsce gdzie była miarka, już nie z kanału tylko z góry wkładsz rurkę (da się do tego dostać od góry, choć ciężko) na tyle długą, żeby wygodnie się lało z góry - i cierpliwie nalewasz olej. Dobrze jak ktoś w kanale pilnuje rurki - czy nie wypadła, i czy nie przelewasz oleju.
4. Wkładasz miarkę i koniec.
To jest instrukcja dla faceta.
W tym wypadku najlepiej zastosować instrukcję dla kobiety
1. Zajechać do serwisu
2. Wypić kawkę w poczekalni
3. Po 0,5 h odebrać auto

W mojej okolicy wymiana oleju jest w cenie oleju, nie bardzo jest sens babrać się , 60 PLN i wymienione. Bez specjalnej strzykawki wlewanie oleju jest dość kłopotliwe i długo trwa.

Awatar użytkownika
karol69
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: karol69 » 20 cze 2006, 13:26

a gdzie fan?
do serwisu to każdy potrafi.....
Kappa 2.0 Białystok

PeGaZ
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: PeGaZ » 20 cze 2006, 13:27

"prezesjm" pisze:To jest instrukcja dla faceta.
ciach........
W mojej okolicy wymiana oleju jest w cenie oleju, nie bardzo jest sens babrać się , 60 PLN i wymienione. Bez specjalnej strzykawki wlewanie oleju jest dość kłopotliwe i długo trwa.
No - trochę w tym racji jest...., ale ja i tak sam to robiłem (przy tzw. okazji).
Kappa '98 2.0 20V - LPG - była
Obecnie bezpartyjny - bo śmigam VW
VW Passat Variant B5 3BG 2001
1.9 TDI 130KM/PBOX 155KM, HIGHLINE

Awatar użytkownika
karol69
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: karol69 » 20 cze 2006, 13:36

do serwisu to ja wodzę japońca i koreańczyka - bo na gwarancji a pozatym wszystko chodzi i do tego wszystko plastikowe - rozbierzesz ie złozysz beee
Kappa 2.0 Białystok

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Luckyy » 20 cze 2006, 15:45

czy to samo dotyczy innech wersji kappy ?
bo ja spotkalem sie z tym ze sie nie wymienia ...
KAPPA 2,4 JTD '98 Obrazek
EXcar Obrazek
V Obrazek

"mBank funkcjonuje w zasadniczym oderwaniu od rzeczywistości bankowej go otaczającej"
/biegły sądowy

Awatar użytkownika
Roger7
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Roger7 » 20 cze 2006, 15:49

"Luckyy" pisze: czy to samo dotyczy innech wersji kappy ?
bo ja spotkalem sie z tym ze sie nie wymienia ...
Ja ostatnio wymieniałem w LT olej w skrzyni w mojej JTD
Kappa 2.4 JTD, 2000r.
Fiordy domagają się oderwania od Norwegii
>http://www.nowypompon.pl

Prezes

Post autor: Prezes » 21 cze 2006, 23:51

Należy stosować oleje syntetyczne 75W85 lub najlepiej 75W90. Olej zdecydowanie należy wymieniać . Pracujące koła zębate czy synchronizatory zawsze minimalnie się wycierają a w skrzyni nie ma elementu filtrującego wiec opiłki pływają sobie radośnie w oleju. Jest jeszcze zjawisko starzenia się oleju.
Wymiana nie jest specjalnie skomplikowana ale wymaga zręczności i bez specjalnej strzykawki można sporo narozlewać i upaprać skrzynie.
Większość warsztatów faktycznie wlicza koszt wymiany i cenę oleju wiec w tym przypadku raczej nie ma sensu samemu się w to bawić

pozdrawiam

Awatar użytkownika
karol69
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: karol69 » 22 cze 2006, 5:53

jak prezes kaze to pojadę do warsztatu jakowegoś.....
Kappa 2.0 Białystok

Awatar użytkownika
Luckyy
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Luckyy » 22 cze 2006, 14:52

no to widze ze lista spraw do zalatwienia w Lodzi jest coraz dluzsza, oby tylko w jeden dzien udalo sie to zalatwic ... ;-)
KAPPA 2,4 JTD '98 Obrazek
EXcar Obrazek
V Obrazek

"mBank funkcjonuje w zasadniczym oderwaniu od rzeczywistości bankowej go otaczającej"
/biegły sądowy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”