Skopiuję opis problemu z innego tematu ( Kappa 2.4jtd ? silnik nie zapala). W tamtym temacie jednak mowa o Kappie 2,4 JTD i rozwiązaniu problemu wymianą regulatora ciśnienia paliwa, a w TDS'ie z tego co wyczytałam tej części zwyczajnie nie ma.
"Objawy: silnik nie zapala po kilku godzinnym postoju poniżej temperatury otoczenia +5°C
W T= +10°C zimny silnik uruchamia się po 4-5 próbie kręcenia rozrusznikiem (czas trwania jednej próby ok. 5-6sek)
W T= +18°C zimny silnik uruchamia się po 1-ej próbie kręcenia za ok 3-5sek
Rozgrzany silnik niezależnie od temperatury otoczenia (po zgaszeniu, czy 1-2 godz. postoju) zapala za pierwszym razem po ok. 2 sek."
Nasza Kappa to '95 rocznik, 250 000 przebiegu, użytkowana dosyć intensywnie (dziennie od 40 do 100-120km, plus dwa razy w tygodniu 500-600km), akumulator wymieniony zeszłej zimy na porządnego Boscha.
Ostatnio wymienione części, które mogłyby mieć związek to: świece - komplet, regeneracja pompy wtryskowej, naprawa rozrusznika. Ponadto (może coś ma wpływ a ja o tym nie wiem): pasek klinowy i łożysko alternatora, sprzęgło, koło dwumasowe zamachowe.
Problem pojawił się nagle, na początku listopada zeszłego już roku po wymianie sprzęgła i dwumasy. Przy temperaturze ~5-10*C. Im niższa temperatura, tym jest gorzej i Mąż odpala raz dziennie na kilka minut, aby w ogóle następnego dnia rano odpalić.
Ponadto z istotniejszych szczegółów: podczas jazdy zdarza się, że tracimy prąd w samochodzie, silnik gaśnie i następuje totalne zaciemnienie, po czym normalnie w trakcie jazdy odpala i śmiga dalej. Winą obarczaliśmy klemę(bo zdarzało się tak też kiedy samochód stał, wówczas trzeba było otworzyć maskę, poruszać klemą (-) i zasilanie wracało), którą ponoć przy okazji wymiany sprzęgła zrobili (w miejscu gdzie styka się z karoserią). Problem jest dalej .
Przekopałam chyba wszystkie (a przynajmniej większość) wątków o odpalaniu tutaj i niestety żaden nie pomógł. Może macie Panowie jakąś koncepcję, bo mnie ten samochód wykończy nerwowo i finansowo.
Póki co moja koncepcja jest taka, że zakupię odpowiedni kabel i pobawię się w diagnostykę

Inna koncepcja polega na tym aby sprawdzić ciśnienie umm... w cylindrach? ciśnienie sprężenia? Jakoś tak

Bardzo proszę o pomoc