Kappa - elektryka pogryziona przez myszy

dej
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - elektryka pogryziona przez myszy

Post autor: dej » 25 paź 2010, 20:10

Witam.
mam pewnien problem z moja lancia kappą 2,4 ,mianowicie ostatnio w lanci pojawiły sie myszy.Nastawiłem kilka pułapek i kilka myszy (3) sie złapały ale dalej czuc ten głupi zapach.wczoraj wyprowadziłem lancie na podwórko wyczyściłem ja wymyłem, drzwi pootwierane i sie wietrzy...No stała sobie od rana aż potem jak siedziałem w domu cos zaczeło wyc a tu alarm w lanci.wyszedłem z domu nikogo nie ma wiec ide po kluczyk żeby wyłączyc alarm pilotem a tu guzik nie można wyłączyć.Potem jak jakos sobie poradziłem z wyłączeniem ja do odpalania a tu nic tylko 2 kontrolki sie świeca i tyle.komputer nie działa nic sie nie wyświetla nie ma aktualnego przebiegu a potem jak jeszcze raz alarm sie włączył to wskazówki zaczely latać od lewej do prawej 8-O świateł także nie ma.dopiero odłączenie akumulatora ucziszyło alarm. Czy myszy mogły cos pakiereszować w elektryce czy moze to jakis inny problem.Liczę na waszą pomoc bo samochód potrzebny a stoi jak trup.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2010, 20:27 przez topcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem tytuł zgodnie z zasadami

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Damian

Re: Kappa - elektryka pogryziona przez myszy

Post autor: annubis17 » 26 paź 2010, 0:28

Oczywiście ze myszy mogły tak narozrabiać. Wystarczy przegryźć kilka kabli, zrobić zwarcie i trup gotowy.
Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS

Awatar użytkownika
Mariusz91
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Mariusz

Post autor: Mariusz91 » 26 paź 2010, 6:32

Może to być kwestia myszek, jednak proponuję najpierw sprawdzić połączenie masy do akumulatora. Gdy nie ma dobrej masy, elektryka wyczynia cuda.

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Bichoń » 26 paź 2010, 9:45

A na przyszłość - włożyć pod maskę nieco kociej sierści (w bezpieczne miejsce oczywiście).
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD

Krechu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Krechu » 26 paź 2010, 12:16

Najczęstrzym powodem wariowania wskaźników przy uruchamianiu jest właśnie brak połączenia z aku. Myszy z pewnością mogły narozrabiać, już to kiedyś przerabiałem. Od kiedy dorobiłem się labradora problem u mnie przestał istnieć ale większość moich znajomych otrzymało ode mnie cenny prezent ztn dwie garści laba w pończochę. Taką bombę ( lub z kocią sierścią - ale o nią chyba trudniej) należy umieścić w samochodzie na stałe i myszki już raczej się w nim nie pojawią. Działa też na kuny. Z tego co wiem norki mają to w nosie.

Reasumując; kup pończochę albo gwizdnij jakiejś damie napakuj sierścią i włóż do wozu a poza tym zrób szczegółowy przegląd okablowania szczególnie w miejscach, gdzie izolacja ma styczność z jakimś smarem lub innym materiałem konserwującym.

Pozdrawiam
Krechu
Krechu
Lancia Kappa 2.0 20v + LPG
AR 166 2.5 V6

dej

Post autor: dej » 26 paź 2010, 19:10

posprawdzałem instalacjie tak z grubsza i niby nic nie widać.Masa na aku jest napewno dobra,jak wcześniej wspomniałem po podłączeniu akumulatora alarm sam wyje i nie da sie go wyłączyc pilotem.Czy zwarcie na kablach mogło narobic bałaganu w komputerze i w innych ważnych rzeczach??

Krechu
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Krechu » 26 paź 2010, 22:07

Zależy jaki alarm. Prawdopodobnie został przeżarty któryś kabelek od instalacji alarmowej a to już jakiś trop.

Mierniczek, lupa i przegląd. Mnie mysza zeżarła kabelek od czujnika wstecznego i dwa tygodnie szukałem miejsca zwarcia (w tzw międzyczasie wymieniłem czujnik na skrzyni dwa razy)
Krechu
Lancia Kappa 2.0 20v + LPG
AR 166 2.5 V6

Awatar użytkownika
ERWIN 78
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Bartek

Post autor: ERWIN 78 » 08 gru 2011, 16:33

Cześć wszyskim. W mojej pierwszej lanci thema combi : yesyes : też miałem ten problem . Zabrałem worek ziemiaków od kolegi worek był cały więc go do bagażnika i w drogę . Po tygodniu zaczeło sie: brak otwierania szyb , klima padła itp... : beczy : Od tej pory ziemniaki kupuje tylko w sklepie . Teraz mam Kappe i nigdy tego błędu nie popełnie . Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”