Kappa 2.4 TDS - Koło dwumasowe zamachowe

aleshua
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Agnieszka

Kappa 2.4 TDS - Koło dwumasowe zamachowe

Post autor: aleshua » 29 wrz 2011, 16:29

Witam,
na początek powiem, że jestem babą i jak pewnie się domyślacie, na samochodach znam się co najwyżej średnio-bardzo :) Mam chociaż nadzieję, że pytanie zadaję w odpowiednim dziale. Słowem wstępu powiem, że nasza Kappa pochodzi z Elbląga i w zasadzie należy do mego ojca, który niewiele ale również udzielał się tutaj na forum. Teraz nasza Lancia jeździ sobie w okolicach Ciechanowa.

Do sedna: dwóch mechaników potwierdziło, że niestety posypało nam się konkretnie koło dwumasowe zamachowe, o czym świadczy głośne i intensywne już nie pukanie, a walenie z prawej strony silnika. Musimy je czym prędzej wymienić, a jak wiadomo tani (nowy) biznes to nie jest, więc szukamy części używanych. Znalazłam informację, że takie koło jak jest nam potrzebne występuje również w Fiacie Marea (między innymi). Znalazłam dwie aukcje na allegro i bardzo bym prosiła o opinię - czy do czegoś te koła się nadają i co najważniejsze, czy będą pasowały do naszej Kappy. Jeżeli inne informacje niż model i pojemność są potrzebne, chętnie je uzupełnię :)

Oto wynalezione przeze mnie aukcje:

Fiat Marea: http://allegro.pl/marea-2-4td-97r-kolo- ... 21793.html

Kappa: http://allegro.pl/lancia-kappa-2-4-2-4- ... 27539.html

Oczywiście przed zakupem będę kontaktowała się ze sprzedawcą: o co powinnam zapytać w przypadku kupna tej części?

No i jeszcze jedno pytanie: Mechanik powiedział nam, że aby wymienić to koło musi rozbierać pół silnika, i że koszty naprawy (bez ceny koła) wyniosą nie mniej niż 1,5 tysiąca - czy jest to prawdą? Pytam, ponieważ mieszkamy tutaj od niedawna i nie znamy dobrych mechaników a nie chcielibyśmy zostać nabici w butelkę. Osobiście słyszałam, że to jest raczej sprawa dosyć prosta - stąd moje wątpliwości co do podanej kwoty.

Jeżeli popełniłam jakąś gafę typu pytanie w złym dziale, bardzo przepraszam. Funkcji szukaj użyłam, jednak przy mowie o kołach podawano tajemnicze symbole katalogowe, które szczerze mówiąc nic mi nie mówią. Próbowałam zgłębić tę wiedzę tajemną, ale nie poszło mi zbyt dobrze :)

Pozdrawiam!

Alan

Re: Kappa 2.4 TDS - Koło dwumasowe zamachowe

Post autor: Alan » 29 wrz 2011, 16:52

1500pln za zdjęcie skrzyni i wymianę koła? śmiałbym się gdyby to śmieszne było.

aleshua
Imię: Agnieszka

Post autor: aleshua » 29 wrz 2011, 17:11

Jako laik mogę Twoją odpowiedź traktować dwojako :)

Śmiałbyś się z mechanika, że wymyślił sobie kwotę, lub śmiałbyś się z tragizmu sytuacji kiedy wymiana tego cuda rzeczywiście kosztuje ~1,5k^^

Tak więc nie do końca zrozumiałam co masz na myśli.

Alan

Post autor: Alan » 29 wrz 2011, 20:54

Potraktuj tego "mechanika" jako naciągacza,do wymiany koła dwumasowego nie potrzeba rozbierać silnika.

Rafako

Post autor: Rafako » 29 wrz 2011, 21:11

Może w Warszawie, u jakichś wyjątkowych ździerców, kosztowałoby to z 1000 zeta...

...mechanik, który krzyknął Ci w Ciechanowie 1500 zł, jest zwyczajnym rozbójnikiem...

...to pewnie brat rodzony komendanta straży miejskiej z Białogardu, względnie z Białego Boru, w których żyłach, również płynie znana wszem i wobec, rozbójnicza krew :D
A wracając do meritum - olej tego mechanika, niech się dorabia na kim innym.
Serdecznie pozdrawiam.

Ps. zadzwoń do Rafała z Okrzeszyna k/Warszawy, mechanika od Lancii i zapytaj ile by to kosztowało u niego (znając życie, pewnie ma nawet w swoim "magazynku podręcznym" potrzebną część). Myślę, że w razie czego Twoja Kappa jakoś się do W-wy "doturla".

Rafał z Okrzeszyna

skyblu
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: skyblu » 01 paź 2011, 20:06

Krótko: wymiana, uszczelniacza wału, sprzęgła i koła dm kosztowała mnie 350pln
Moim zdanie daleko bym trzymał auto wszelakie od tego rusznikarza :lol:
pozdro :D
LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek