Lybra - nie działa komputer, błąd w komunikacji z centralką

Awatar użytkownika
mi2849ma
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: mi2849ma » 21 paź 2007, 16:56

witam wszystkich,

Mam gorącą prośbę o poradę i pomoc.

Chcę kupić Lybrę.

Znalazłem taką, która mi odpowiada. Pojechałem sprawdzić ją w serwisie. Auto od strony technicznej jest generalnie bez zastrzeżeń do drobnych poprawek mechanicznych. Natomiast są problemy z komputerem.

W aucie nie działają wycieraczki przód/tył, spryskiwacze przód/tół, halogeny, tylne światła pozycyjne oraz podnośniki obu szyb przednich. Ponadto raz włącza się centralka z oknem, w którym trzeba wpisać kody do radia i navi a raz nie.
Podczas sprawdzanie nie działał pilot od centralnego zamka i raz auto nie chciało odpalić. potem paliło normalnie, ale znowu okno komputera nie świeciło się.
żeby było śmieszniej klimatyzacja działa poprawnie i wyświetla wszystkie informacje. Tylko ten górny panel szwankuje.
Przednie światła pozycyjne, mijania i wsteczne działają.

Auto zostało przywiezione z Włoch. Tam ponoć stało pół roku. Akumulator był padnięty, więc sprzedający wymienił go na inny.
Auto nie było bite.

Auto w serwisie zostało podpięte do Examinera, który wypisywał różne błędy, których mechanik nie rozumiał (niestety nie było elektryka).
Mechanik powiedział mi, że komputer informuje o usterce sieci CAN w systemie ABS (świeci się kontrolka ASR) co może spowodować niepoprawne działanie ABS'u, i że występują błędy w komunikacji z ICS.
Niestety niewiele mi to mówi...

Na wydruku z Examinera w PARAMETRACH pisze:
Napięcie akumulatora: wartość zbyt niska Przerywany
Klucz: nieobecna Przerywany
Klucz: Nie zapamiętana Przerywany
Klucz: Niezgodny Przerywany.

potem pisze, że wszystkie przyciski z panela komputera są zwolnione.
Sygnał obsługi aktywny
Sygnał kluczy Aktywny
Wsteczne oświetlenie display'a LCD Nie aktywna
Zasilanie Navigatora Aktywny
Zasilanie Telefonu Aktywny
Przycisk selek. kasety (CC) Zwolniony.

W BŁĘDACH WSKAZANYCH PRZEZ CENTRALKĘ PISZE:
Połączenia modułu Audio Przerywany
Zasilanie Centralki wartość zbyt niska Przerywany

Czy ktoś z Was orientuje się o co w tym chodzi???

Auto bardzo mi się podoba, ale nie chcę wpuścić się w kanał i wyłożyć 5tys na nowe centralki (tyle powiedzieli mi w ASO).

Sprzedający nie chce naprawić tej usterki. Auto niestety jest na Śląsku a ja w Krakowie, więc nie mam możliwości podjechać nim w tygodniu gdzieś indziej i posprawdzać o co chodzi.

Czy orientujecie się co to może być? Czy to jest jakaś pierdoła pt. brak styku, przepalony bezpiecznik, której usunięcie prawi, że radio, telefon i navi będą działać poprawnie, czy trzeba będzie wymieniać całą centralkę?

Zdaję sobie sprawę z faktu, że trudno odpowiedzieć na to pytanie na odległość, nie widząc auta, ale na ile według Was jest to drobnostka, a na ile coś poważnego i kosztownego w naprawie?

Przy okazji: czy możecie mi polecić jakiegoś dobrego elektryka w Krakowie lub okolicach, który umiałby rozwiązać ten problem?

Będę wdzięczny za każdą radę i pomoc.

Sebastian
510-027-554

PS
Zależy mi na czasie!!!

Dzięki.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2007, 19:34 przez mi2849ma, łącznie zmieniany 1 raz.
Lancia Lybra 2,4 JTD INTENSA 150KM
510-027-554

Awatar użytkownika
letnik22
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: letnik22 » 21 paź 2007, 18:08

Wydaje mi się, że aku jest padnięte. Sprzedający kupił nowy akumulator? Czy wstawił coś ze szrotu?

Awatar użytkownika
mi2849ma
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: mi2849ma » 21 paź 2007, 19:36

wstawił z innego.
Lancia Lybra 2,4 JTD INTENSA 150KM
510-027-554

spoker
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: spoker » 11 lis 2007, 18:53

prawdopodobnie był przekrecany licznik, sygnał do komputera pokladowego biegnie wlasnie przez licznik, jesli ktos skrecil niefachowo to jest na to wlasnie w tej postaci dowód.
http://www.albaniaforum.pl/ Forum na temat turystyki w Albanii

speedniew

Re: Lybra - nie działa komputer, błąd w komunikacji z centra

Post autor: speedniew » 06 wrz 2011, 17:50

Witam
Przy okazji tego tematu chciałbym zapytać czy w momencie kiedy padnie centralka RF (odpowiedzialna za to sterowanie otwieraniem i zamykaniem centralnego zamka) ma znaczenie jaką centralkę zamontuje się zamiennie. Innymi słowy zakupiłem centralkę używaną przez internet (jest na bank sprawna) czy "skojarzenie" jej z kluczykiem jest możliwe czy centralka musi być nowa - nie skażona elektroniką z innego auta. Egzaminer zamykał i otwierał drzwi, jednak nie dało się zaprogramować kluczyka pomimo, że mam oryginalne kody do auta. Proszę o pomoc.
Dziękuję
Zbyszek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”