Lybra JTD - czujnik położenia wału korbowego/rozrządu

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Lybra JTD - czujnik położenia wału korbowego/rozrządu

Post autor: Dudi » 20 wrz 2007, 19:28

Czy ktoś mógłby napisać jakie są objawy uszkodzenia czujnika położenia wału korbowego, a jakie czujnika obrotów? Chodzi o Lybre z silnikiem 1.9 JTD. Czy któreś z tych uszkodzeń może spowodować że silnik pracując na wolnych obrotach (np. stojąc na czerwonym świetle) może sam zgasnąć??? (nie palą się przy tym żadne kontrolki check itp.)
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin_K
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Marcin

Lybra JTD - Uszkodzenia czujników położenia wału korbowego

Post autor: Marcin_K » 20 wrz 2007, 20:51

ja miałem coś takiego, silnik sie zagrzał i zgasł i nie szło go za cholere odpalić, a jak wystygł to znowu palił.
Okazało się że czujnik położenia wału był przytarty(mały luz na wale chyba mam)
po wymianie czujnika śmiga bez problemów
pozdrawiam
byly Thema 2.5 TD
Kappa 3.0 V6 24v automat

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 20 wrz 2007, 21:25

"Marcin_K" pisze:ja miałem coś takiego, silnik sie zagrzał i zgasł i nie szło go za cholere odpalić, a jak wystygł to znowu palił.
Okazało się że czujnik położenia wału był przytarty(mały luz na wale chyba mam)
po wymianie czujnika śmiga bez problemów
pozdrawiam
A jaki jest koszt takiego czujnika??? I ile zapłaciłeś za wymiane??
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin_K
Imię: Marcin

Post autor: Marcin_K » 21 wrz 2007, 8:01

Witaj,
czujnik kosztował 130 z, ale nie wiem ile może kosztować do Twojego autka. Kupiłem go w Lancia Team nr do GG 8819922.
Wymiana z wcześniejszą diagnozą komputerową kosztowała 100 zł.
pozdrawiam
byly Thema 2.5 TD
Kappa 3.0 V6 24v automat

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 21 wrz 2007, 9:23

Dzieki za info. Jeszcze nie wiem czy to bedzie ten czujnik bo w serwisie Fiata twierdza że to przez akumulator. Rzeczywiście jest słabiutki już i prawie nie daje prądu, dlatego dzisiaj kupuje nowy, tym bardziej że zima idzie. Ale jeśli założe nowy i znowu mi kiedyś zgaśnie to mam podejrzewać któryś z ty czujników???
Dudi
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 21 wrz 2007, 22:08

No i kupiłem dziś Centre 75 Ah 750A i włożyłem pod maskę za 410 pln!!!!:(
Zobacze co teraz się będzie działo. Za pierwszym razem po próbnej jeździe ok 15 km podjeżdżam na parking i już myśle ze wszystko jest OK a tu zgasł:/. Ale potem druga jazda ok 35km i jakieś 15 minut na wolnych obrotach go zostawiłem no i wszystko śmigało. Nie wiem czy to może oznaczać początek awarii tego czujnika położenia wału czy tylko po wymianie akumulatora poszedł jakiś spadek napięcia i teraz po takim krótkim doładowaniu (bo wiadomo że te co stoją na półce w sklepie też się rozładowywuja) będzie śmigać. Zobaczymy.
Dudi
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
blantek212
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: blantek212 » 22 wrz 2007, 11:15

Ja tez tak mialem, silnik gasl bez zadnej reguły, podczas jazdy lub na postoju, kazalo sie ze to wlasnie ten czujnuk, nie swiecily sie zadnekontroli typu check itd. po zgasnieciu bez problemu odpalal.
Lancia Lybra 2.4JTD
2000 rok

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 22 wrz 2007, 20:04

"blantek212" pisze:Ja tez tak mialem, silnik gasl bez zadnej regoły, podczas jazdy lub na postoju, kazalo sie ze to wlasnie ten czujnuk, nie swiecily sie zadnekontroli typu check itd. po zgasnieciu bez problemu odpalal.
Dzieki za info. U mnie bedzie chyba to samo tyle że czasami nie chce od razu odpalić tylko musi troche spaść temp. silnika. Zawsze odpala jak jest zimny. Ile zapłaciłeś za ten czujnik????
Dudi
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
blantek212
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: blantek212 » 25 wrz 2007, 20:17

za cala usluge zaplacilem 230zł w serwisie w pol car, w ta cene wchodzi czujnik+robocizna+podlaczenie pod komputer czyba min 2 razy, nie wiem dokladnie ile razy podlanczali ale napewno nie mniej niz 2 + samochod zastepczy

Cena samego czujnika to chyba 120zl, ale nie jestem pewien
Lancia Lybra 2.4JTD
2000 rok

marek653

Lybra 1.9 jtd - czerwona k-ka sil-ka, problemy z rozruch

Post autor: marek653 » 20 sty 2011, 23:25

witam szanownych forumowiczów. nie wiem czy takie pytanie było - ja nie znalazłem
Podróżuję sobie przez świat lancią lybra w wersji 1.9 jtd z 2003 roku. Od jakiegoś czasu bez żadnej regularności w czasie jazdy zapala się czerwona kontrolka silnika. Jeżeli wyłączę silnik w czasie kiedy kontrolka się pali autko nie ?zapala? przez od 2 do 7 godzin, potem odpala i jeździ normalnie do ?następnego? razu. Jeżeli ?przeczekam? kontrolkę i wyłączę silnik po tym jak kontrolka sama zgaśnie z własnej inicjatywy, wszystko jest ok. auto odpala normalnie. Po podłączeniu do tzw komputera komputer pokładowy w samochodzie wykazuje ?brak synchronizacji wałka rozrządu do wału korbowego? vel ?błąd czujnika wałka rozrządu do wału korbowego?. Oczywiście udałem się do mechanika i wymieniłem w pierwszej kolejności czujnik wałka rozrządu. Potem czujnik przy wale korbowym w silniku. Poteeem został ponoooowwwnie ustawiony roooozrząd. I tak sobie jeżdżę do kina/marketu lub innego miejsca samochodem wracam na piechotę lub komunikacją miejską a na drugi dzień ide po auto i znowu jest ok. przez jakiś czas. No i oczywiście zwiedzam kolejnych magików od włoskich samochodów.
I tu mam pytanie czy ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie lub czy może ma jakiś pomysł w czym tkwi problem?

Awatar użytkownika
Moglaj
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra JTD - czujnik położenia wału korbowego/rozrządu

Post autor: Moglaj » 21 sty 2011, 16:40

Może po prostu ktoś źle zamontował któryś z czujników albo trafił sie jakis padnięty.Na forum alfy czytałem,że ktos nie wcisnał czujnika do końca i dalej miał ten sam problem.

Awatar użytkownika
gregi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: gregi » 16 lut 2011, 17:06

Tak jak inni mam problem z uruchomieniem silnika po jego zgaśnięciu na postoju. Wyjechałem dziś z garażu po 14tej na ulicę przed posesją czekałem aż zamknie się brama i wtedy to się stało zapaliła się kontrolka silnika i auto zgasło,kluczyk do tyłu i próba uruchomienia kręci jak wariat ale nie zaskoczył .Jeszcze dwa razy spróbowałem i dałem spokój po 15stu min uruchomiłem silnik bez problemu ,ale to nie był jedyny raz ,kiedyś pojechałem z synem do kościoła zaparkowałem nie gasiłem silnika bo chcieliśmy wiadomości wysłuchać do końca a tu pach i zgasło auto dwie próby i nic poszliśmy do kościoła auto zostało. Po godź. wracamy i normalnie uruchamiam silnik .Co jest grane :?: o co chodzi :?: wiele pytań zero odpowiedzi ,czytałem ten wątek i dochodzę do wniosku że to czujnik położenia wału .,tylko który rozrządu czy korbowego,proszę o jasne odpowiedzi łącznie ze wskazaniem gdzie te czujniki się znajdują,z góry wyrażam wdzięczność za pomoc .Czy mogę sam dokonać wymiany tych czujników czy do mechanika trzeba z tym się udać.
Lybra 1,9JTD 115KM 2003r[ aha akumulator wymieniałem wczoraj]

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 16 lut 2011, 17:35

Tak jak w innych pochodnych tematach, wymień oba naraz i będzie miał na długo spokój.
Do wymiany czujnika rozrządu, trzeba rozbierać rozrząd, więc sam oceń czy dasz radę.
Dudi
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
gregi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: gregi » 16 lut 2011, 18:15

Jak zdiagnozować czy to czujnik, podpięcie pod komp rozwieje moje wątpliwości czy jakieś inne egzorcyzmy należy uczynić :?: :?: :?: Czy Fiat ecu scan te informacje mi udzieli czy wizyta w ASO jest konieczna.

Lybra 1.9 jtd
Imię: Cezary

Lybra 1.9jtd gasniecie silnika podczas jazdy

Post autor: Lybra 1.9 jtd » 30 cze 2011, 16:27

Witam.

Jechałem autem z prędkoscia ok. 150km h i wtedy zgasl silnik a bylo wtedy bardzo goraco na dworze. Po ok. 15 minutach auto odpalilo ale znow zgaslo po przejechaniu 20 km, nastepnie przejchalem 3 km, a potem udalo sie jakos 80 km, lecz potem bylo juz coraz gorzej. Za kazdym razem musialem czekac az silnik ostygnie. Po podlaczeniu komputer nie wykazal bledu. Co teraz zrobic , poniewaz jestem w danii a nie mam jak wrocic
Ostatnio zmieniony 30 cze 2011, 17:14 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę używać opcji szukaj przed założeniem nowego tematu!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”