Lybra - 1.9 JTD - jaki olej?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Mario
Re: Jaki olej do lybry 1,9 jtd 115km 2002r?
Czyli smiało lac pelen syntetyk 0w40... A co powiec na motul albo Valvoline? Słyszalem ze to bardzo dobre oleje?
Napisz jaką różnicę.Ja leję Mobil 1 Turbo Diesel -olej jak olej
Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
ja właśnie leje Motula ( x-cess8100 5-40) i jestem bardzo zadowolony
Ostatnio zmieniony 04 lis 2010, 21:32 przez artjas, łącznie zmieniany 1 raz.
byłe włoszki: Lybra SW 1.9 JTD, Croma 1.9JTD 16V Aut.
- NIKI
- Forumowicz/ka
- Imię: Bartosz
Ja polecam zawsze Mobila bo jeżdżę na tym oleju w różnych samochodach ponad 10 lat i nigdy nic nie robiłem z silnikiem.
Valvoline bardzo dobre oleje, Motul też. Co zalejesz będzie dobrze
Valvoline bardzo dobre oleje, Motul też. Co zalejesz będzie dobrze
Moje byłe Włoszki
Miałem wrażenie że silnik ciszej pracuje , na Valvoline . Fakt że ani Mobila , ani Valvoline od wymiany do wymiany nie dolewam . Ale jednak hmm , jakby to powiedzieć zaczął pracować bardziej miękko i cicho .. Może to subiektywne wrażenie , ale je odniosłem .
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Toć to nówka sztuka nie śmigana. Stała ze 4 lata w garażu nie używana???WoMaR pisze: Dodam ze autko ma udokumentowany przebieg 108 tys.
Czy dziadzio jeździł w niedziele do kościoła???
-
- Imię: Mario
Re: Lybra - 1.9 JTD - jaki olej?
Auto posalonowe kupione w salonie Lancin we Włoszech. Jak nie wierzysz to moge ci pokazac faktury z ostatnich przegladów w salonie Lancii i stanem kilometrów (ostatni serwis czerwiec 2010 ze stanem licznika 104 tys km)
ps.silniczek chodzi jak pszczołeczka, a srodek wyglada jak nikt nim by nie jezdzil,sprawdzany takze był stan lakieru i wszystko w 100% oryginal... Tylko fakt faktem, ze biedniejsza wersja bo bez Bose i alkantar, ale tak zadbanej lancii nie widzialem a troche sie naogladalem przy szukaniu tegoz auta:)
Pozdrawiam!
ps.silniczek chodzi jak pszczołeczka, a srodek wyglada jak nikt nim by nie jezdzil,sprawdzany takze był stan lakieru i wszystko w 100% oryginal... Tylko fakt faktem, ze biedniejsza wersja bo bez Bose i alkantar, ale tak zadbanej lancii nie widzialem a troche sie naogladalem przy szukaniu tegoz auta:)
Pozdrawiam!
Total Quartz 9000 5L: cena poniżej 90 zł, a nawet za 65-70 na allegro...
Czy to normalne?
Olej syntetyczny tak tanio?
Przymierzam się do zakupu. Do tej pory jeździłem na Seleni WR...
Czy to normalne?
Olej syntetyczny tak tanio?
Przymierzam się do zakupu. Do tej pory jeździłem na Seleni WR...
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
To nie jest normalne...
Ja za Mobila 1 5W50 płaciłem coś ok 35zł za litr.
Tutaj wychodzi ok 15-18zł za litr... Nie chcę wiedzieć co to za syntetyk z tego.
Ja za Mobila 1 5W50 płaciłem coś ok 35zł za litr.
Tutaj wychodzi ok 15-18zł za litr... Nie chcę wiedzieć co to za syntetyk z tego.
Peugeot 508 SW 1.6pT
Peugeot 308 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Sprawa jest podejrzana z tym Totalem na allegro, ale zrobiłem mały research jeśli chodzi o oleje.
Szukałem parametrów technicznych oleju, wziąłem pod uwagę cztery oleje przeznaczone dla silnika JTD (bez filtra cząstek stałych).
O dziwo Selenia wcale nie jest taka przeciętna, jak większość uważa...
Poniżej przedstawiam porównanie parametrów technicznych:
1) Selenia WR (5W-40)
Lepkość 100 °C : 14.5 mm?/s
Lepkość 40 °C : ?
Temperatura krzepnięcia : ?
Temperatura zapłonu : 230 °C
TBN : >11
2) Total Quartz 9000 (5W-40)
Lepkość 100 °C : 13.6 mm?/s
Lepkość 40 °C : 82.19 mm?/s
Temperatura krzepnięcia : -39 °C
Temperatura zapłonu : 228 °C
TBN : ?
3) Motul 8100 X-cess (5W-40)
Lepkość 100 °C : 14.2 mm?/s
Lepkość 40 °C : 86.2 mm?/s
Temperatura krzepnięcia : -36 °C
TBN : 10.1 mg KOH/g
4) LIQUI MOLY Leichtlauf High Tech (5W-40)
Lepkość 100 °C : 14.7 mm?/s
Lepkość 40 °C : 90.0 mm?/s
Temperatura krzepnięcia : -33 °C
Więc zastanawiam się czy jest sens w ogóle przechodzić z Seleni na coś innego. Chociaż niestety Selenia nie udostępnia więcej informacji na temat swojego oleju.
Jeśli miałbym zmieniać na inny, to albo Motul, albo Liqui Moly.
W Liqui Moly martwi mnie tylko temperatura krzepnięcia, reszta wygląda b. dobrze.
Oczywiście jest jeszcze wiele innych czynników, które można brać pod uwagę...
Jest jeszcze Royal Purple:
http://www.youtube.com/watch?v=8dEFGJqpCMY
ale bez przesady. 60zł za jeden litr
Szukałem parametrów technicznych oleju, wziąłem pod uwagę cztery oleje przeznaczone dla silnika JTD (bez filtra cząstek stałych).
O dziwo Selenia wcale nie jest taka przeciętna, jak większość uważa...
Poniżej przedstawiam porównanie parametrów technicznych:
1) Selenia WR (5W-40)
Lepkość 100 °C : 14.5 mm?/s
Lepkość 40 °C : ?
Temperatura krzepnięcia : ?
TBN : >11
2) Total Quartz 9000 (5W-40)
Lepkość 100 °C : 13.6 mm?/s
Lepkość 40 °C : 82.19 mm?/s
Temperatura krzepnięcia : -39 °C
Temperatura zapłonu : 228 °C
3) Motul 8100 X-cess (5W-40)
Lepkość 100 °C : 14.2 mm?/s
Lepkość 40 °C : 86.2 mm?/s
Temperatura krzepnięcia : -36 °C
TBN : 10.1 mg KOH/g
4) LIQUI MOLY Leichtlauf High Tech (5W-40)
Lepkość 100 °C : 14.7 mm?/s
Lepkość 40 °C : 90.0 mm?/s
Temperatura krzepnięcia : -33 °C
Więc zastanawiam się czy jest sens w ogóle przechodzić z Seleni na coś innego. Chociaż niestety Selenia nie udostępnia więcej informacji na temat swojego oleju.
Jeśli miałbym zmieniać na inny, to albo Motul, albo Liqui Moly.
W Liqui Moly martwi mnie tylko temperatura krzepnięcia, reszta wygląda b. dobrze.
Oczywiście jest jeszcze wiele innych czynników, które można brać pod uwagę...
Jest jeszcze Royal Purple:
http://www.youtube.com/watch?v=8dEFGJqpCMY
ale bez przesady. 60zł za jeden litr
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
- artnam
- Forumowicz/ka
- Imię: Artur
Ja po przejściach z Fiatem Bravo 1.4 12V i zatartym wałkiem parę miesięcy wertowałem fora, karty charakterystyk, specyfikacje olejów i parę rzeczy z tego wywnioskowałem.
Po pierwsze, im bardziej reklamowana i popularna marka oleju tym mniej ma wspólnego z DOBRYM olejem,
Po drugie olej trzeba dobierać parametrami do silnika, czyli np. jeżeli diesel z turbiną to syntetyk do końca jego żywota, jeżeli sie leje, to uszczelnić, a nie zmieniać lepkość na wyższą, diesel to jak najwyższa TBN, jak najniższa temperatura krzepnięcia, jak najniższa odparowalność, ja w innym swoim dieslu skracam okresy wymiany do 7-8 tys. w Lybrze tez tak będę robił zresztą to u mnie roczny przebieg,
Po trzecie dobrze żeby olej zawierał jakiś procent PAO, aczkolwiek dobry olej HC czasem może przewyższać słabe oleje PAO. Eksperymentuję z różnymi mało znanymi markami olejów o lepkości 5W40, tylko od oficjalnych autoryzowanych przedstawicieli, miałem już Repsol Elite Competition, Neste City Pro, Starta SuperSynt (szwedzki olej z PAO dostępny w Juli), K2 Texar Ultra (obecnie w Lybrze), Bardahl XTC Syntronic i nie mogę absolutnie na żaden z nich powiedzieć złego słowa, a lane były do 4 samochodów. Będę eksperymentował dalej, teraz mam chęć kupić Ravenol VMO.
W każdym razie nigdy świadomie nie zaleję Castrola Mobila, Elfa Totala, Motula (uznana marka ale jest tyle podróbek, że nie zaryzykuję) i innych których jest po kilka stron na allegro.
Po pierwsze, im bardziej reklamowana i popularna marka oleju tym mniej ma wspólnego z DOBRYM olejem,
Po drugie olej trzeba dobierać parametrami do silnika, czyli np. jeżeli diesel z turbiną to syntetyk do końca jego żywota, jeżeli sie leje, to uszczelnić, a nie zmieniać lepkość na wyższą, diesel to jak najwyższa TBN, jak najniższa temperatura krzepnięcia, jak najniższa odparowalność, ja w innym swoim dieslu skracam okresy wymiany do 7-8 tys. w Lybrze tez tak będę robił zresztą to u mnie roczny przebieg,
Po trzecie dobrze żeby olej zawierał jakiś procent PAO, aczkolwiek dobry olej HC czasem może przewyższać słabe oleje PAO. Eksperymentuję z różnymi mało znanymi markami olejów o lepkości 5W40, tylko od oficjalnych autoryzowanych przedstawicieli, miałem już Repsol Elite Competition, Neste City Pro, Starta SuperSynt (szwedzki olej z PAO dostępny w Juli), K2 Texar Ultra (obecnie w Lybrze), Bardahl XTC Syntronic i nie mogę absolutnie na żaden z nich powiedzieć złego słowa, a lane były do 4 samochodów. Będę eksperymentował dalej, teraz mam chęć kupić Ravenol VMO.
W każdym razie nigdy świadomie nie zaleję Castrola Mobila, Elfa Totala, Motula (uznana marka ale jest tyle podróbek, że nie zaryzykuję) i innych których jest po kilka stron na allegro.
- meqqex
- Klubowicz
- Imię: Przemek
- Kontakt:
ja używam texaco 5w40 i jestem zadowolony
[Lancia_Lybra_SW_LX_1.9_JTD_85kW_2004R]
6cio biegowy manual
BREMBO Brakes System
Novitec 18 inch wheels
ECU soft update STAGE 1 150 KM / 340 Nm by Ramzes_II
6cio biegowy manual
BREMBO Brakes System
Novitec 18 inch wheels
ECU soft update STAGE 1 150 KM / 340 Nm by Ramzes_II
Valvoline 5w40 Durablend - doskonałe efekty, bez doelewek między wymianami - bardzo byłem zadowolony
-
- Imię: Bartek
Zalecana Selenia to leje Selenie juz ponad cztery lata. Zrobilem przez ten czas ok120tys moja lybra i wszysto jest git. Nigdy nie dolewalem miedzy wymianami. Wydaje mi sie ze nie ma za bardzo co tu kombinowac...szerokosci
cześć,
właśnie sprzedałem Hondę Civic 6gen diesel, do której lałem Shell Helix Ultra Diesel 5W40, teraz mam Lybrę 1,9 JTD i zastanawiam się nad tymi specyfikami:
Motul 8100 X-cess 5W40
Valvoline All-Climate Diesel C3 5W40
Shell Helix Ultra Diesel 5W40
Valvoline Synpower 5W40
Valvoline Maxlife 5W40
na razie najbliżej mi do Shella, bo mam bardzo dobre doświadczenia. Co byście doradzili?
właśnie sprzedałem Hondę Civic 6gen diesel, do której lałem Shell Helix Ultra Diesel 5W40, teraz mam Lybrę 1,9 JTD i zastanawiam się nad tymi specyfikami:
Motul 8100 X-cess 5W40
Valvoline All-Climate Diesel C3 5W40
Shell Helix Ultra Diesel 5W40
Valvoline Synpower 5W40
Valvoline Maxlife 5W40
na razie najbliżej mi do Shella, bo mam bardzo dobre doświadczenia. Co byście doradzili?