Lybra 1,9 JTD - Padł obrotomierz

Awatar użytkownika
sLAvAs
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra 1,9 JTD - Padł obrotomierz

Post autor: sLAvAs » 02 lip 2009, 17:50

Witam, przeszukałem cale forum ale nie znalazłem podobnego przypadku, zapewne jest to awaria która zdarza się niezwykle rzadko w tych autach.

Tak wiec objawy są takie :

- wskazówka nie jest całkowicie martwa
- na biegu jałowym leży sobie spokojnie na 0 obr/min
- jak zwiększę obroty (myślę ze około 2-3 tys) pójdzie trochę do góry, raczej skokowo, tak do 700 obr/min
- opada tez skokowo (wrażenie jakby się przycinała)

Czy winą może być padnięty silniczek obrotomierza (ten za zegarem)? Dobierałem się ostatnio do tego zegara, myślałem ze może poluzowała się wskazówka, ale nic z tych rzeczy.

Czy ktoś z Was miał może kiedyś podobny przypadek??

Z góry dziękuję za ewentualne porady i sugestie.

Pozdrawiam,
sLAvAs

dudekken

Odp: Lybra 1,9 JTD - Padł obrotomierz

Post autor: dudekken » 02 lip 2009, 18:03

Podmień silniczek od predkościomierza, jest taki sam, a wtedy bedziesz mial pewnosc czy to wlasnie silniczek.

Awatar użytkownika
sLAvAs

Odp: Lybra 1,9 JTD - Padł obrotomierz

Post autor: sLAvAs » 02 lip 2009, 19:02

Chciałem to właśnie zrobić, ale nie byłem pewnien czy oba maja te same parametry wiec nie ruszałem. Skoro mówisz ze mogę podmienić, spróbuje.

Dzieki.

-- 02 Lip 2009, 19:36 --

Zamieniłem silniczki i faktycznie ten od prędkościomierza działa na obrotomierzu, czyli wiadomo że przyczyną jest uszkodzony silniczek. Teraz nasuwa się pytanie czy taki element jest dostępny. Jutro będę w ASO. Jeżeli mozna dostać takie coś :) to podam również cenę.

Dzieki za pomoc,

Pozdrawiam,

sLAvAs

-- 03 Lip 2009, 11:51 --

Byłem dziś w ASO, okazuje sie ze taki silniczek do obrotomierza nie wystepuje jako element który można kupić oddzielnie. Moge co najwyżej zakupić zały zestaw zegarów za ........4800 (zrobiliby upust do 2500......), zostawie to bez komentarza..

Także problem jest poważniejszy, muszę poszukać może wśród rozbitych aut, może ktoś mi to sprzeda..

jarekpoland

Re: Lybra 1,9 JTD - Padł obrotomierz

Post autor: jarekpoland » 08 kwie 2010, 12:52

Dodam od siebie, iż mam podobny przypadek, lecz u mnie raz działa obrotomierz, a raz nie, przeważnie zaczyna działać jak walnę w jakąś dziurę, ale po wyłączeniu samochodu już przeważnie leży na "0" cały czas i nie dryga. Czym to może być spowodowane? Bo gdyby silniczek, jak u kolegi wyżej, to pewnie by wcale nie odżywał... Może czujnik padł? A czy ktoś się orientuje gdzie jest czujnik obrotów i czy to dużo roboty jest z jego wymianą?

Jarek T
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Jarek T » 09 kwie 2010, 20:04

Proponuję kupić używany licznik - może mieć uszkodzony moduł kontroli świateł ... - aby działał obrotomierz lub (jeśli pasuje) prędkościomierz - będzie najtaniej ...
zamienić silniczki i powinno pomóc

jarekpoland

Post autor: jarekpoland » 12 kwie 2010, 9:41

Dzięki za poradę, będę próbował znaleźć, ale jak na złość, na allegro ...same dobre liczniki sprzedają (w cenie około 200-300 zł). Może ktoś ma namiary na jakiś silniczek o którym pisze kolega Jarek T ?

jarekpoland

Post autor: jarekpoland » 20 kwie 2010, 10:12

A czy ktoś z Szanownych Forumowiczów się orientuje, czy licznik z jtd 105km będzie pasował do jtd 110km? (pierwszy rok produkcji 2000, drugi silnik nowszej gen. z 2001 r.) ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”