Kappa - jakie obroty biegu jałowego ?!

Awatar użytkownika
lukasz22i
Klubowicz
Klubowicz

Kappa - jakie obroty biegu jałowego ?!

Post autor: lukasz22i » 15 mar 2006, 7:24

Witam, mam pytanie odnośnie obrotów na biegu jałowym, w mojej kappie albo są za niskie albo ja się starzeję :o kiedyś tego nie było ale od jakiegoś czasu (czyt. 3-4miesięcy) obroty wynoszą około 680obr/min, niecałe 700obr.min, poza tym jest mały problem ponieważ te obroty minimalnie falują, tzn nie ma tu skoków rzędu +-100obr.min ale czuć i widać po obrotomierzu że wskazówka delikatnie się rusza(kiedyś tego nie miałem, w końcu to 5-cylindrów) a i po kierownicy czuc zbytn niskie obroty(delikatne wibracje). Zdarza się też że podczas jazdy w momencie wrzucenia na luz obroty spadają do 600obr.min i zaraz delikatnie podchodzą do wartosci niecałych 700oibr/min(jest to męczące przy małej predkosci, zauważalne spadki skuteczności wspomagania kier.w skrecie oraz delikatnie przygasanie kontrolek i podswietlenia tablicy). :?

Dla informacji: silnik krokowy został przeczyszczony(nie wpłynęło to na poprawe), tydzień temu byłem na diagnostyce silnika, goście wykryli jakiąś nieszczelność na przepływomierzu :idea: , na podciśnieniu, wykasowali błędy, usunęli te usterki, na poczatku ydawało mi sie ze jest lepiej...ale chyba nie do konca. Czy wymiana świec i kabli zapł. może tutaj coś pomóc?
pozdrowienia
Bolesławiec Lancia Fan!

Awatar użytkownika
Maryjan
Klubowicz
Klubowicz

falujące obroty kappy

Post autor: Maryjan » 17 mar 2006, 19:29

Witam. Jeżeli posiadasz kappę 20v to niema tam kabli wysokiego napięcia cewka jest w formie fajki ;5 cewek na 5 świec wymień świece może mają już po 30 tyś kilometrów pozdrawiam.Z mojego doświadczenia to są obiaw umierania sondy lambda
Lancia Delta 1.6 GT i.e / 2x 85' & 88'
kappa 2,4jtd 99"

Awatar użytkownika
lukasz22i
Klubowicz
Klubowicz

Odp: falujące obroty kappy

Post autor: lukasz22i » 18 mar 2006, 1:02

"Maryjan" pisze:Witam. Jeżeli posiadasz kappę 20v to niema tam kabli wysokiego napięcia cewka jest w formie fajki ;5 cewek na 5 świec wymień świece może mają już po 30 tyś kilometrów pozdrawiam.Z mojego doświadczenia to są obiaw umierania sondy lambda
Maryjan dzięki za rade, już zamówiłem świece i kpl.filtrów, w poniedzialek zabiorę sie za wymiane, jezeli to nic nie da to..przygotuje sie na najgorsze, ile taka sonda moze kosztowac?
Bolesławiec Lancia Fan!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”