Kappa - luz flanszy
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa - luz flanszy
Potrzebuję porady.
W czasie jazdy czuć drgania wibracje w okolicy lewego przedniego koła, w czasie skręcania oraz hamowania słychać szum a nawet bardziej niż szum, przy większych prędkościach odczuwalne drżenie kierownicy.
Po wstępnym sprawdzeniu dopatrzyłem się dużych luzów na półosi, oraz dość duży luz na flanszy, w czasie kręcenia kołem ręką nic nie słychać. Wymieniłem półoś, "stara była w fatalnym stanie" ale szum pozostał. Chcę wymienić łożysko piasty oraz zlikwidować luz flanszy i czy ktoś to robił chodzi głównie o flanszę jak to zdemontowac ewentualnie jakie łożysko i uszczelniacz tam idzie, a byc może ktos ma inny pomysł na to co tak szumi i drży.
Dzisiaj przejechałem sie z otwartą szybą i ewidentnie coś popiskuje z lewej strony z przodu.
Z góry dziękuję za poradę.
W czasie jazdy czuć drgania wibracje w okolicy lewego przedniego koła, w czasie skręcania oraz hamowania słychać szum a nawet bardziej niż szum, przy większych prędkościach odczuwalne drżenie kierownicy.
Po wstępnym sprawdzeniu dopatrzyłem się dużych luzów na półosi, oraz dość duży luz na flanszy, w czasie kręcenia kołem ręką nic nie słychać. Wymieniłem półoś, "stara była w fatalnym stanie" ale szum pozostał. Chcę wymienić łożysko piasty oraz zlikwidować luz flanszy i czy ktoś to robił chodzi głównie o flanszę jak to zdemontowac ewentualnie jakie łożysko i uszczelniacz tam idzie, a byc może ktos ma inny pomysł na to co tak szumi i drży.
Dzisiaj przejechałem sie z otwartą szybą i ewidentnie coś popiskuje z lewej strony z przodu.
Piotrek
KAPPA 2.0 20V VIS 98r
KAPPA 2.0 20V VIS 98r
Odp: Kappa luz flanszy
Wydaje mi się, że przyszły forumowicz wie, że gdzieś dzwoni ale to nie ten dzwonek aby stwierdzić luz na flanszy trzeba mieć możliwość dojścia do kola talerzowego i wałka atakującego a niestety w samochodach z przednim napędem takiej możliwości bez demontażu skrzyni nie ma. Luzy jakie wyczuwasz pochodzą z przegubu wewnętrznego lub zewnętrznego.Piter77 pisze:Potrzebuję porady.
-
Re: Kappa luz flanszy
Cieszę się, że ktoś odpisał. Być może używam złej terminologii ale chodzi mi o część do której przykręcona jest półoś a mianowicie po wyjęciu półosi podczas szarpania za tą wystającą ze skrzyni biegów część wyrażnie czuć luz promieniowy jak i wzdłóżny. moje pytanie czy to może wpływać na drżenie kierownicy i hałas a jeśli tak jak się tego pozbyć.
Piotrek
KAPPA 2.0 20V VIS 98r
KAPPA 2.0 20V VIS 98r
Odp: Re: Kappa luz flanszy
Wszelkie tego typu uszkodzenia są dość trudne do przekazania w formie pisanej, luz wzdłużny powinien być minimalny a promieniowy jest trudny do określenia bo na ten luz składa się praca całego kosza satelity i nie wiem jak można by tu się odnieść ile stopni to ok a ile za dużo.Piter77 pisze:Cieszę się, że ktoś odpisał. Być może używam złej terminologii ale chodzi mi o część do której przykręcona jest półoś a mianowicie po wyjęciu półosi podczas szarpania za tą wystającą ze skrzyni biegów część wyrażnie czuć luz promieniowy jak i wzdłóżny. moje pytanie czy to może wpływać na drżenie kierownicy i hałas a jeśli tak jak się tego pozbyć.
-
Re: Kappa luz flanszy
Myślę, że na razie zostawię temat tej flanszy w spokoju wymienię łożysko piasty i zobaczę co będzie.
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc
Piotrek
KAPPA 2.0 20V VIS 98r
KAPPA 2.0 20V VIS 98r
Odp: Kappa luz flanszy
Sam tam nic nie zrobisz, skrzynia to grubsza zabawa, wymień łożysko, sprawdź przeguby i powinno być ok.