Na wiosnę 2010 roku szykuję niecodzienny zlot u mnie w mieście. Pewnie już teraz mogą pojawić się sugestie, że to trochę nieuczciwe że będę miał aż tak blisko na zlot

Dzięki znajomości z moim byłym profesorem ze szkoły średniej miałem możliwość uczestniczenia na Dniach Nauki i Techniki w moim mieście. Jako współwystawca i współorganizator a jakże

Zlot miałby się odbyć w Obserwatorium Geofizycznym w Raciborzu które ma jako jedne z niewielu bogatą historię. Już teraz piszą że mamy najstarsze obserwatorium w kraju, tutaj dowiecie się, że nasza stacja jest jedną z kilku w kraju i chyba jedyną do której uda się wejść

Będąc w obserwatorium poznamy zasady analiz drgań skorupy ziemskiej, dowiemy się nieco historii o powstaniu tego miejsca i jego twórcy, o badaniach i mnóstwo ciekawych informacji. Oczywiście dla tych co łakną wiedzy. Jeśli ktoś liczy aby popiszczeć kółkami to nie ten dzień...
Poniżej zdjęcia z rekonesansu i prezentacja w pps jaką zdobyłem, jest przeznaczona do celów dydaktycznych, ale zobaczyć możecie już teraz, byle nie wyciekła w świat

A tutaj znajdziecie prezentację w pliku pps. Uprzedzam, spakowana waży nadal 60MB!
Zatem już teraz zdradzam pomysł na zlot regionalny 2010. Później pomyślimy nad letnim. Mam nadzieję równie ciekawym. Myślałem o ER - Elektrowni Rybnik. Można zobaczyć jak się produkuję energię elektryczną w sposób tradycyjny (kotły, para, turbiny) ale dostęp jest trudny, jeden dzień w roku otwierają na dni otwarte ale wówczas dostęp jest na zasadzie łokci więc odradzam.
Po ostatnim straszliwym w skutkach trzęsieniu ziemi na Haiti z pewnością wielu z Was zechce poznać bliżej zasady jakie panują głęboko pod ziemią. Dowiemy się czy w Europie też nam to grozi w przyszłości i czemu ziemia się trzęsie.