Lybra - przepalona żarówka

Awatar użytkownika
MacioBA
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Odp: Lybra - przepalona żarówka

Post autor: MacioBA » 04 sty 2010, 20:30

10/2000 - również mam motylki w obu lampach :)

prócz tego, że nie ma informacji o przepalonej żarówce mijania, nie ma również info o przepalonej żarówce trzeciego światła stop.... :)

Awatar użytkownika
LybraSW
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michal
Kontakt:

Post autor: LybraSW » 04 sty 2010, 21:19

Ja wymieniłem przednie postojówki i wszystkie tylne na żarówki LED. Koszt nie za duży a od roku nie miałem problemu z żarówkami. Moja hipoteza dotycząca przepalających się żarówek ma związek z włącznikiem przy kierownicy. Kiedy usytawimy włącznik na "włączone" a gasimy/zapalamy silnik to skok napięcia "załatwia" żarówki. To samo mam w firmowych VW i Fordach.
Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Ford Focus II FL 1.6 TDCI 2010r
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW

Leszek.M.
Dopiero zaczyna na naszym forum

Re: Lybra - przepalona żarówka

Post autor: Leszek.M. » 04 sty 2010, 22:10

U mnie przez miesiąc jeździłem z info o usterce żarówki i faktycznie jedna postojówka nie świeciła. Nie mam garażu i na zimnie nie chciało mi się grzebac. Któregoś pieknego dnia komunikat zniknął z wyświetlacza, zdziwiony wyszedłem sprawdzic oświetlenie i okazało się że żarówka świeci mimo braku wymiany. Taki prezent na święta hehe
Lancia Lybra 1.9jtd SW

czerwony3248

Post autor: czerwony3248 » 04 sty 2010, 23:13

LybraSW pisze:Ja wymieniłem przednie postojówki i wszystkie tylne na żarówki LED. Koszt nie za duży a od roku nie miałem problemu z żarówkami. Moja hipoteza dotycząca przepalających się żarówek ma związek z włącznikiem przy kierownicy. Kiedy usytawimy włącznik na "włączone" a gasimy/zapalamy silnik to skok napięcia "załatwia" żarówki. To samo mam w firmowych VW i Fordach.
Z tym przepalaniem żarówek może masz rację bo chyba kilka razy zapalałem samochód z nie wyłączonymi światłami i żaróweczki się przepaliły teraz już od dłuższego czasu nie zapominam o wyłączeniu pokrętła świateł i jak na razie żarówki się nie przepalają oprócz tej żaróweczk z postojówek.

grzechuz
Imię: Grzesiek

Post autor: grzechuz » 05 sty 2010, 13:03

Witam mi się przepaliły obie pozycyjne z przodu i teraz doszedł jeszcze halogen. czy ktoś może mi podesłać info jak tam się dostać do tego światełka bo patrzyłem ale nic nie widziałem. mowa o światełku od kierowcy.
Z góry dzięki

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Re: Lybra - przepalona żarówka

Post autor: kaeres » 05 sty 2010, 15:51

Jeżeli dobrze widzę w instrukcji to dobieramy się do nich od spodu samochodu więc co najmniej plastikową osłonę zachodzącą aż pod przedni zderzak trzeba zdemontować.

grzechuz
Imię: Grzesiek

Post autor: grzechuz » 05 sty 2010, 21:11

Witam ponownie
Wkurzyły mnie te światła i poszedłem coś z nimi zrobić. Osłona od żarówek nie chciała zejść walczyłem, walczyłem i nic. Wcześniej zauważyłem że druga lampa jest już bez osłony i działa więć uznałem że raz się żyje i samochód będzie najwyżej o trochę plastiku lżejszy, przestałem się cackać i użyłem trochę siły. Usłyszałem jakiś dzwiek i okazało się ze zatrzask mi się złamał no i w końcu plastik odszedł od lampy. wymieniłem żarówki i kontrolka na wyświetlaczu zamieniła się w śliczny zegarek:)
Podejrzewam że gdybym robił to w cieplejszych warunkach to te plastiki by lżej zeszły a że na dworze -7 to wszystko się sztywne zrobiło i plstik zamiast się naddać to się złamał. No ale nic Ważne że wszystko działa.

Awatar użytkownika
Bianco
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Bianco » 05 sty 2010, 21:15

Powinieneś ten plastik naprawić, inaczej może Ci się wilgoć do lampy dostawać i może szkło klosza parować.
W najgorszym razie będziesz miał akwarium w lampie i częściej będą się żaróweczki przepalać :), ale jak wolisz...
Tomek Obrazek
Teraz: Lancia Lybra 2,4 JTD 150 KM Blue Nicole
Było: AR 156 1,8 TS '00 Bianco Polare 144 KM
AR 146 1,6 Boxer 103 KM Alfa Rosso
AR 146 1,4 TS 103 KM Blue Cosmo

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 05 sty 2010, 21:18

grzechuz pisze:Witam ponownie
Wkurzyły mnie te światła i poszedłem coś z nimi zrobić. Osłona od żarówek nie chciała zejść walczyłem, walczyłem i nic. Wcześniej zauważyłem że druga lampa jest już bez osłony i działa więć uznałem że raz się żyje i samochód będzie najwyżej o trochę plastiku lżejszy, przestałem się cackać i użyłem trochę siły. Usłyszałem jakiś dzwiek i okazało się ze zatrzask mi się złamał no i w końcu plastik odszedł od lampy. wymieniłem żarówki i kontrolka na wyświetlaczu zamieniła się w śliczny zegarek:)
Podejrzewam że gdybym robił to w cieplejszych warunkach to te plastiki by lżej zeszły a że na dworze -7 to wszystko się sztywne zrobiło i plstik zamiast się naddać to się złamał. No ale nic Ważne że wszystko działa.
Będziesz najczęściej odwiedzającym ten wątek.
Zrobiłeś dość głupią rzecz.
Ten plastik ma najzwyczajniejszy w świecie zatrzask, który wystarczy nacisnąć.
Instrukcję można ściągnąć z netu jakby co - nie boli, nie kosztuje, a zaoszczędzi późniejszych kłopotów.

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 05 sty 2010, 21:56

Bianco pisze:Powinieneś ten plastik naprawić, inaczej może Ci się wilgoć do lampy dostawać i może szkło klosza parować.
W najgorszym razie będziesz miał akwarium w lampie i częściej będą się żaróweczki przepalać :), ale jak wolisz...
Ja nie mam jednej osłony i lampa nie paruje.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 05 sty 2010, 22:44

Sharuga pisze:Ja nie mam jednej osłony i lampa nie paruje.
Narazie ;)
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 05 sty 2010, 23:47

Dudi pisze:
Sharuga pisze:Ja nie mam jednej osłony i lampa nie paruje.
Narazie ;)
To narazie trwa od marca jak ją kupiłem a pytanie jeszcze, jak długo wcześniej :) Jakoś nie mogę się zebrać aby zamówić nową. Skończy się pewnie na całych lampach, bo obecne mają już matowe szkła i bardzo brudne odbłyśniki.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 06 sty 2010, 8:38

Sharuga pisze: To narazie trwa od marca jak ją kupiłem a pytanie jeszcze, jak długo wcześniej :) Jakoś nie mogę się zebrać aby zamówić nową. Skończy się pewnie na całych lampach, bo obecne mają już matowe szkła i bardzo brudne odbłyśniki.
Ciekawe dlaczego :roll:

Awatar użytkownika
mr.kura
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: mr.kura » 06 sty 2010, 14:01

skoro w tym poście mowa o oświetleniu, to mam takie pytanko - mianowicie czy u Was podświetlenie sterowania szyb + zielone diody za klamkami po zamknięciu samochodu nadal się świecą??

Awatar użytkownika
Krissu1980
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Krissu1980 » 06 sty 2010, 14:04

mrkura pisze:skoro w tym poście mowa o oświetleniu, to mam takie pytanko - mianowicie czy u Was podświetlenie sterowania szyb + zielone diody za klamkami po zamknięciu samochodu nadal się świecą??
tak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”