Mam problem ze swoja lancia dedra 1.6 i.e 1990r Nie chce palić, czasami zapali ale trzeba bardzo długo kręcić jak już załapie pochodzi 10-15 min na wolnych obrotach po czym gaśnie i już nie załapie dopiero jak się ja zaciągnie zaskoczy jak silnik jest nagrzany pali na dotyk. Podczas jazdy gubi wolne obroty podciągnąłem na lince do 1000 obr/min w tedy przestał je gubić ale pojawiły sie ich skoki 1500-2000 a czasami nawet do 2500 obr/min zdarza się jej w czasie jazdy nie reagować w ogóle na gaz. Wymieniłem: filtry, sondę czujniki, rest kompa tez był, silniczek krokowy i wtrysk także wymieniony, przewody i świece ostatnio nawet kompa wymieniłem i dalej jest to samo Pompa paliwo podaje wtrysk tez sprawdziłem rozrząd i zapłon,ciśnienie w cylindrach wszystko jest ok. Dzisiaj troche sie pobawilem z nowu, jest juz lepiej przewody od wtyczki czujnika nie lonczyly ale duzo sie nie zmienilo tylko to ze pali na dotyk. Zalancza sie zsanie wiec obroty ida w gore to akurat prawidlowo bynajmiej tak mi sie wydaje, ale nie typowe jest to ze podskakuja az na 2000obr/min auto troche pochodzi poczym gasnie i juz nie zapala trzeba troche odczekac poczym znowu odpala bez problemu pochodzi na 2000obr/m i znowu gasnie. Co jest grane o co chodzi mial ktoś taki dziwaczny przypadek?
Pomozcie Nie wiem co mam robic ):
Dedra - 1.6 i.e - nie odpala, problemy z obrotami
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Dedra - 1.6 i.e - nie odpala, problemy z obrotami
Ostatnio zmieniony 13 gru 2009, 14:50 przez miszax, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniłem tytuł tematu na zgodny z zasadami
Powód: zmieniłem tytuł tematu na zgodny z zasadami
- Pavciu
Odp: Dedra - 1.6 i.e - nie odpala, problemy z obrotami
Miałem podobny problem. Sprawdź czy silnik krokowy reguluje ci przepustnice - naciska na nią otwierając. Jak nie działa to zależy w jakiej została pozycji takie będziesz miał objawy. Ja aby dojechać do domu musiałem go zdemontować. Zamiennik to koszt około 150pln.
Daj znać czy to to.
Daj znać czy to to.
-
Dzięki za pomoc, nie był to w prawdzie silniczek tylko kable zasilające jeden był przetarty ale pomogło
W gratisie było zwarcie w przewodach już wszystko jest ok 

- Pavciu
Viper pisze:Dzięki za pomoc, nie był to w prawdzie silniczek tylko kable zasilające jeden był przetarty ale pomogłoW gratisie było zwarcie w przewodach już wszystko jest ok
Podaj w którym to bylo miejscu. Takie usterki lubia sie powtazac jako standard. Moze to byc pomocne przy szukaniu.
-
Problem lezal we wtyczce kabel prowadzacy do niej był przetarty wtyczka znajduje sie z lewej strony "gaznika" zasila silnik i wtrysk kabel pierwszy od lewej i drugi silnik trzeci i czwarty wtrysk, a co do drugiej usterki zwarcia robi sie we wiasce idacej w desce rozdzielczej kawalek przed stacyjka to ta czesc wiazki gdzie sa przewody stopu i swiatel awaryjnych. Mysle ze moj problem pomoze niektorym osobom i zaoszedzi weilu kosztow, bo jak widac te elementy ktore zostaly wymienione prawdopodobnie nie byly przyczyna takiego zachowania a ich wymiana nie nalerzy do tanich. Warto jest rowniez zwrucic uwage na przewody czujnika temperatory powietrza maja tedencje do przegniwania, oraz bespieczniki bo jesli zwarcie wystapi moze sie wam przepalic bespiecznik znajdujacy sie z prawej strony gaznika niedaleko "skrzynki" gdzie podlaczona jest masa. Zgadzam sie rowniesz z kolega piszacym ze ta usterka lubi sie powtarzac, mozna z reka na sercu przyznac ze elektryka jest slaba strona naszych zabaweczek.
Pozdrawiam
Pozdrawiam