Dedra - zmiana oleju
Dedra - zmiana oleju
poradzcie co mam zrobic ,bo chce wymienic olej w silniku ,silnik jest zalany teraz mineralnym texaco ,a chce zalac valvoline moltor oil 10w40 ,czy beda jakies problemy jak wymienie czy zalac znowu mineralnym.Prosze o porady
Ostatnio zmieniony 26 lut 2006, 14:23 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Dedra - zmiana oleju
Teraz to tylko mineralny. Nie baw się w syntetyk, bo będziesz miał prysznic pod autem.
Dedra - zmiana oleju
Stan licznika pierwsza sprawa, ale znając nasze autka na pewno nie mało, dexus daje ci dobrą rade, synetyk na mineralny tak, ale odwrotnie nie wskazane, no chyba że chcesz wiedzieć w jakim miejscu masz wycieki 

Dedra - zmiana oleju
stan licznika 190km
to juz wiem ze dalej mineralnym ,a teraz jakiej firmy najlepszy
to juz wiem ze dalej mineralnym ,a teraz jakiej firmy najlepszy
Dedra - zmiana oleju
Norma spalania oleju w Dedrze około 1l/1000 km
, wybór należy do ciebie, co będziesz chciał dolewać i za ile 

Dedra - zmiana oleju
Ja leje mobil 15W40.
Maciej ileeeeee?
Maciej ileeeeee?

Dedra - zmiana oleju
no mi az tyle nie bierze 400mil do 0,5l na 1200 kilosow
Ostatnio zmieniony 26 lut 2006, 15:31 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Dedra - zmiana oleju
No mi po wymianie przez 5kkm nie bierze prawie wcale, potem przez kolejne 5kkm to doleje jakieś dwa litry. Swoją drogą to jeszcze mógł bym wymienić uszczelke pod miską bo mi się poci. Generalnie to średnio wychodzi mi to trzech setek na 1000km
Dedra - zmiana oleju
Ja odkad wyminilem uszczelke pod miska polejowa i pod glowica, to od roku nic mi oleju praktycznie nie ubylo, a leje do siebie LOTOS 15/40W bo najtanszy
Syntetyka nie ma juz co lac ale jest jeden bol bo mineralny jest gest a przy takich mrozach jak byly to robi sie jeszcze gestniejszy i potem wyglada jak pasta do zebow, takze na lato polecal bym mineralny ale na mrozy cos rzadszego 

Juz bez Lancia ale dalej w Klubie 

Dedra - zmiana oleju
Wlasnie bylem w selgrosie i zakupilem GTX HIGHT MILEAGE 15W40,dla silnikow powyzej 100 tys,uszczelnia ,odrdzewia,zmniejsza wycieki ale wyciekow to i tak ja niemam i zuzycie oleju i takie tam jeszcze .Zobaczymy co silniczek nato powie
a jak wyglada sprawa plokania silnika po starym oleju,wyplokac resztki syfu czy raczej tego nie robic
a jak wyglada sprawa plokania silnika po starym oleju,wyplokac resztki syfu czy raczej tego nie robic
Dedra - zmiana oleju
Bez żartów z tym najtańszym"Jaqob" pisze:a leje do siebie LOTOS 15/40W bo najtanszySyntetyka nie ma juz co lac ale jest jeden bol bo mineralny jest gest a przy takich mrozach jak byly to robi sie jeszcze gestniejszy i potem wyglada jak pasta do zebow, takze na lato polecal bym mineralny ale na mrozy cos rzadszego

I nie gęstnieje na mrozie
Hehe wiem, że książkowa, ale zauważyłem, że tu ludziom Dedry strasznie olej biorą"maciej" pisze:Norma spalania oleju w Dedrze około 1l/1000 km , wybór należy do ciebie, co będziesz chciał dolewać i za ile

Przy okazji pytanko co ile zmieniacie olej, bo w mądrej księdze Dedry

605-365-315 od świtu do zmierzchu 

- Patryklancia
- Specjalista ds. części zamiennych
Dedra - zmiana oleju
Panowie zużycie oleju zależy od typu silnika np. u mnie 1.8 16v według książki norma to 0,3l na 1 tyś. A w praktyce na 15 tyś km ubyło zaledwie 0,1 litra , więc nie bierze nic a jeżdże na lpg. Natomiast 1.8 8v według książki ma norme 1l na 1tyś, a praktyke sami sprawdźcie 

Dedra - zmiana oleju
no to ja pisalem , mam 1.8 8V i oduszczelniania silnika zrobilem jakies 9 tys km, i odkad zalalem ciut za duzo oleju ponad miarke to do tej pory mam tego oleju ponad miarke, wiec, praktycznie nic mi nie ublo, a 1 L na 1000 km owszem spalal ale jak mi cieklo po silniku 

Juz bez Lancia ale dalej w Klubie