Ja proponuję najpierw udać się do serwisu Lancia/Fiat/Alfa zrobić parę testów z podpiętym kompem i dopiero się zastanawiać co i jak - mnie ta przyjemność kosztowała 110 pln, ale poprosiłem o bycie na hali i rozmowę z mechanikami.
Jeśli wyjdzie wszystko OK to radziłbym poszukać przy intercoooler'ze i filtrze powietrza czy czasem nie ma w tych przewodach oleju zwłaszcza w wężu idącym z turbo do "takiej puszki"( skierowanej ku czołu auta ) przy filtrze powietrza, bo jak już wspomniałem u mnie też brał olej i kopcił, ale miał moc.
Zdemontowałem wąż z dolotu od filtra do turbo i olej się wylał.
Po wizycie w Turbo TEC w Jaworznie za Turbo policzono mi 2000 pln brutto bo niestety tak mi padło. Ale na pocieszenie 2 lata gwarancji.
Nie można obstawiać coś w ślepo skoro się nie zrobiło testu i pomiarów! a potem drugie auto z kupionych części idzie poskładać zanim się dojdzie do tego co było faktycznie przyczyną
Lybra - Ubywa oleju w 2,4 jtd
Odp: Lybra - Ubywa oleju w 2,4 jtd
Niby masz jednak,ja nie byłbym tego pewny.Czy nie ma gdzieś wycieków paliwa pod wysokim ciśnieniem?Najlepiej sprawdzić ciśnienie sprężania z próbą olejową.Ale na początek"dojki krowie" czy wszystkie wtryski trzymają?[/quote]jan123456 pisze:jaro1959 pisze:Jeśli dymi tylko po rozruchu, to bankowo uszczelniacze zaworów.jc406 pisze:Ale spala NAGROMADZONY olej silnikowy. Potem dymu już nie ma.
Jaka jest procedura sprawdzania wtryskiwaczy?
-- 20 Sie 2009, 23:32 --
czytam i aż włos się jerzy na głowie:
Przy okazji można wymienić uszczelkę pod głowicą i ogólnie uszczelki pod pompe Vacum, uszczelniacze zaworowe itd.
wymienić uszczelniacze na nominalne?
o co komon?????????????
Jak mozna przy demontażu głowicy założyć starą uszczelkę pod głowicą lub inne uszczelki np. pod pompę próżniową ?

Tia,
ale spox, to normalne dla forum.

-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
codee, a gdzie byles na kompie?
obok fabryki Fiat w Tychach jest serwis,salon Fiat/Alfa/Lancia/Iveco
na ulicy oświęcimskiej
na ulicy oświęcimskiej