Dedra - Olej Skrzynia biegow
Dedra - Olej Skrzynia biegow
Witam.. grzebe po forum i jakos konkretnej odpowiedzi nie moge sie doszukac..
Potrzebuje wymienic, chyba bedzie najlepiej, olej w skrzyni biegow.
Problem w tym ze nie wiem jaki nalac jak i ile go ma byc..tzn pisze ze 2l ale gdzie jest punkt pomiarowy na skrzyni...czy to korek z przodu skrzyni? spustowy z boku pod poloska?
Wydaje mi sie ze mam malo oleju.. jest ponizej wylacznika wstecznego.. HELP
210tys przebiegu skrzynia jest cichutka...tylko 3 na zimym silniku czasem zgrzytnie..obstawiam olej najpierw
Silnik 2.0 16v 139km i co ciekawe mam do skrzyni uklad drazkow a nie jak wyczytalem u niektorych linki
Pozdrawiam i dzieki z gory
Potrzebuje wymienic, chyba bedzie najlepiej, olej w skrzyni biegow.
Problem w tym ze nie wiem jaki nalac jak i ile go ma byc..tzn pisze ze 2l ale gdzie jest punkt pomiarowy na skrzyni...czy to korek z przodu skrzyni? spustowy z boku pod poloska?
Wydaje mi sie ze mam malo oleju.. jest ponizej wylacznika wstecznego.. HELP
210tys przebiegu skrzynia jest cichutka...tylko 3 na zimym silniku czasem zgrzytnie..obstawiam olej najpierw
Silnik 2.0 16v 139km i co ciekawe mam do skrzyni uklad drazkow a nie jak wyczytalem u niektorych linki
Pozdrawiam i dzieki z gory
Not all BMW drivers are idiots, but all idiots drive BMW
Biała Dedra SW 2.0 16v
Kappa SW 2.4 20V - w drodze
Biała Dedra SW 2.0 16v

- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Odp: Dedra - Olej Skrzynia biegow
lejesz olej przez korek na bocznej ściance, który jest też punktem pomiarowym- oleju ma być do poziomu otworu
Witka!
Z danych technicznych Lancii Dedry (z manuala niemieckiego) wynika, że:
Olej polecany: TUTELA ZC 80S
Ilość: 1,4 litra, lub 1,25 kg.
Lub specyfikacji zgodnej z: SAE-OL 80/W ; MIL-L-2105e ; API GL4
Tak na marginesie to skrzynka biegów z 2,0 i 1,8 jest taka sama, zastanawiają mnie te wodziki - były tylko w wersji z silnikiem 1,6. Sprawdź, jak wyglądały skrzynki biegów w Fiatach Tipo/Tempra z silnikami 1,8; 2,0 i jakie były w Alfie Romeo 155 też z takimi pojemnościami. Polscy mechanicy nie znają ograniczeń.
Pozdrawiam.
Z danych technicznych Lancii Dedry (z manuala niemieckiego) wynika, że:
Olej polecany: TUTELA ZC 80S
Ilość: 1,4 litra, lub 1,25 kg.
Lub specyfikacji zgodnej z: SAE-OL 80/W ; MIL-L-2105e ; API GL4
Tak na marginesie to skrzynka biegów z 2,0 i 1,8 jest taka sama, zastanawiają mnie te wodziki - były tylko w wersji z silnikiem 1,6. Sprawdź, jak wyglądały skrzynki biegów w Fiatach Tipo/Tempra z silnikami 1,8; 2,0 i jakie były w Alfie Romeo 155 też z takimi pojemnościami. Polscy mechanicy nie znają ograniczeń.
Pozdrawiam.
Dzienks za odpowiedz..
Uklad jest orginalny jestem pewny historii tego samochodu.. ciekawe to jest ogolnie
To tak jak ABS z komputerem na pompie w tym samochodzie jak wszyscy maja pod siedzeniami
Uklad jest orginalny jestem pewny historii tego samochodu.. ciekawe to jest ogolnie
To tak jak ABS z komputerem na pompie w tym samochodzie jak wszyscy maja pod siedzeniami
Biała Dedra SW 2.0 16v
Biała Dedra SW 2.0 16v

Może to być jakaś specjalna wersja, na zamówienie z salonu, lub robiona przez pracowników dla jednego ze swoich...
Historia zna takie przypadki.
Pozdrawiam.
Historia zna takie przypadki.
Pozdrawiam.
To ciekawe... no kto wie
Co sie moj mechanik dowiedzial w Magneti Marelli to wersja z Autrii... ponoc wzmocniony silnik wzmocnione hamulce.
Kiedy wymieniali wahacz to wg katalogu wahacz byl za dlugi spasowali inny dopiero jak przyniosl stary
zawieszenie mam dziwnie twarde.hm
Fabryczny alarm i centralny z pilota ,ale bez immo w kluczyku...wiem bo w kolumnie nie ma cewki
Coz grunt ze jezdzi.. jutro wymienie ten olej..Dzieki Pozdrawiam
Co sie moj mechanik dowiedzial w Magneti Marelli to wersja z Autrii... ponoc wzmocniony silnik wzmocnione hamulce.
Kiedy wymieniali wahacz to wg katalogu wahacz byl za dlugi spasowali inny dopiero jak przyniosl stary

Fabryczny alarm i centralny z pilota ,ale bez immo w kluczyku...wiem bo w kolumnie nie ma cewki
Coz grunt ze jezdzi.. jutro wymienie ten olej..Dzieki Pozdrawiam
Biała Dedra SW 2.0 16v
Biała Dedra SW 2.0 16v

Wskazówka:
Dłuższy wahacz = wahacz od Alfy Romeo 155 i chyba Fiat Marea.
Pozdrawiam.
Dłuższy wahacz = wahacz od Alfy Romeo 155 i chyba Fiat Marea.
Pozdrawiam.
witam tez mam dedre 2.0 16v 139kucy tak jak i ty skrzynia steruja wodziki i komp abs jest przy zbiorniczku.jakis czas temu bylem serwisie lancii chcialem sie poradzic w paru kwestiach podalem jaki mam model pan spytal o wersje le czy ls ja na to ze 2.0 16v lx 139km pan odparl na to ze wersja lx to dwolitrowkach limitowana seria glownie na rynek norweski czyli fulopcia i dodal ze one maja inne ustawienia kompa co daje im 149 a nie jak w innych wersjach 139km ale ile w tym prawdy nigdzie ni udalo mi sie potwierdzic pozdro
Witam
Szczerze nie wiem czy to wersja lx.. u mnie pisze ls na desce i nic wiecej..
Po reszcie rozwiazan jest dosc dziwna..komputer glowny nietypowy, komputer abs, wahacze, brak immo. dziwna wersja, w magneti marelli znalezli podobno ze to byla wersja na Austie i alpy
Co do mocy...ciezko mi stwierdzic...samochod jest dosc ciezki .. kopa w sumie ma..
Masz moze jakies namiary skad tu dopasowac czujnik ABS`u? tyl prawy bo umarl
Pozdrawiam i jak bede mogl cos pomoc to sluze bo przekopalem troche ten samochod juz.
Szczerze nie wiem czy to wersja lx.. u mnie pisze ls na desce i nic wiecej..
Po reszcie rozwiazan jest dosc dziwna..komputer glowny nietypowy, komputer abs, wahacze, brak immo. dziwna wersja, w magneti marelli znalezli podobno ze to byla wersja na Austie i alpy

Co do mocy...ciezko mi stwierdzic...samochod jest dosc ciezki .. kopa w sumie ma..
Masz moze jakies namiary skad tu dopasowac czujnik ABS`u? tyl prawy bo umarl
Pozdrawiam i jak bede mogl cos pomoc to sluze bo przekopalem troche ten samochod juz.
Biała Dedra SW 2.0 16v
Biała Dedra SW 2.0 16v

ser52 pisze:witam tez mam dedre 2.0 16v 139kucy tak jak i ty skrzynia steruja wodziki i komp abs jest przy zbiorniczku.jakis czas temu bylem serwisie lancii chcialem sie poradzic w paru kwestiach podalem jaki mam model pan spytal o wersje le czy ls ja na to ze 2.0 16v lx 139km pan odparl na to ze wersja lx to dwolitrowkach limitowana seria glownie na rynek norweski czyli fulopcia i dodal ze one maja inne ustawienia kompa co daje im 149 a nie jak w innych wersjach 139km ale ile w tym prawdy nigdzie ni udalo mi sie potwierdzic pozdro
Mam wersje LX i nie sadze zebym mial inne ustawienia kompa w papierach niemieckich tez bylo 139 koni wiec raczej gosc jakies glupoty opowiada

Były:
Dedra 1.6 IE, Dedra 1.8 16v VVT, Dedra 2.0 16v, Dedra 1.6 16v LPG
Delta 1.6 16v, Delta 2.0 16v,
Delta VVT i 2.0 16v Turbo na części
Lybra 2.0 20v Emblema
Megane mkI ph2 1.9dCi, Polonez Caro Plus GLI, Golf mk2 GT, Poldolot Cargo Plus GSi
Ulysse, Doblo Malibu, Peugeot 207, Fiat Doblo, Pro_Ceed, IS200
GTC, Meriva, Vectra
Berlingo
Są:
BMW + 3x Dedra + K V6 + Yaris Verso + Vibe + SC Sporting
Dedra 1.6 IE, Dedra 1.8 16v VVT, Dedra 2.0 16v, Dedra 1.6 16v LPG
Delta 1.6 16v, Delta 2.0 16v,
Delta VVT i 2.0 16v Turbo na części
Lybra 2.0 20v Emblema
Megane mkI ph2 1.9dCi, Polonez Caro Plus GLI, Golf mk2 GT, Poldolot Cargo Plus GSi
Ulysse, Doblo Malibu, Peugeot 207, Fiat Doblo, Pro_Ceed, IS200
GTC, Meriva, Vectra
Berlingo
Są:
BMW + 3x Dedra + K V6 + Yaris Verso + Vibe + SC Sporting
U mnie niestety nic nie pisze a samochod tez z niemiec..;/ tylko jak to jest ze wahacze sa inne, nie ma immo,jest fabryczny alarm, inny jest abs calkowicie,sa wodziki zamiast linek do skrzyni no i komputer mam 4q6..co daje 147 km...fabryczne to wszystko jest na bank..
Niech mnie ktos oswieci jak to jest z tym wynalazkiem
bede wdzieczny
Pozdrawiam
Niech mnie ktos oswieci jak to jest z tym wynalazkiem

Pozdrawiam
Biała Dedra SW 2.0 16v
Biała Dedra SW 2.0 16v

miałem lx-a było tak samo,139ps,nie było zadnych 149,
komp był na absie,
wahacze sa wszędzie takie same,
linki do biegów ma turbo i 4wd
4q6 to zwykły komp powinien mieć immo.
najlepsze były 4q1 ponoć
komp był na absie,
wahacze sa wszędzie takie same,
linki do biegów ma turbo i 4wd
4q6 to zwykły komp powinien mieć immo.
najlepsze były 4q1 ponoć
nie ma wiec co sie wysilac nad tym co i gdzie w jakiej wersji siedzi byle sie nie psulo tylko lac i gnac