Delta - wymiana sprzęgła, rozrządu i inne kwiatki w 1,8 HPE

Blazey
Dopiero zaczyna na naszym forum

Delta - wymiana sprzęgła, rozrządu i inne kwiatki w 1,8 HPE

Post autor: Blazey » 31 lip 2009, 18:17

Auto - prezent dla współlokatora od ojca. Niestety "troszkę" pogruchotana... Ja, jako mechanik, zajmuję się autem. Niestety ta marka jest mi zupełnie obca (pracuję przy klasycznych mercedesach).
Czeka mnie w tym autku wymiana sprzęgła i rozrządu. I szukam w związku z tym jakiegoś poradnika, co i jak to zrobić krok po kroku - co rozbierać, co odkręcać, itd... By nie błądzić. Pewnie jest jakaś książka (niestety nie posiadam). Dlatego też prosiłbym o wskazówki i porady. I tak zastanawiam się, czy jeśli ma robić silnik po dwóch stronach, to czy nie lepiej by mi było wyrzucić cały zespół napędowy z auta?
Na co zwrócić uwagę przy wymianie rozrządu w silniku vvti?
Ile oleju wchodzi do skrzyni biegów i jakiej specyfikacji? To samo pytanie dotyczy silnika. Niestety nie ma do auta żadnej instrukcji, stąd te pytania.

Awatar użytkownika
grzole
Klubowicz
Klubowicz

Odp: DElta 1.8 hpe - wymiana sprzęgła, rozrządu i inne kwiat

Post autor: grzole » 31 lip 2009, 22:30

Poprzez opcję "szukaj" zadaj pytanie zasobom forum (wpisz np. Delta wymiana sprzęgła).
2x Kappa LS 2.0 20v '95 & '98 + Thema 2.0 ie 8v '89 + Punto Evo 1.4 MyLife '11
tel. 501-122-517

Blazey

Post autor: Blazey » 31 lip 2009, 23:40

No niestety, nie namierzyłem nic ciekawego (albo nie umiem jeszcze tu szukać :D ). Posty o wymianie są. Ale w innych silnikach. Mnie szczerze mówiąc interesował by gotowiec - fragment książki. Wiem tylko, ze raczej wyrzucę cały zespół napędowy z auta, bo będzie mi tak łatwiej wymienić sprzęgło wraz z uszczelniaczem wału pod zamachem oraz rozrząd wraz z pompą i rolkami. Niemniej wolałbym wiedzieć, co i jak kręcić, zęby nie "powiesić" się na czymś.
Jeśli informacje są na forum, to prosiłbym o wskazanie.

Awatar użytkownika
pew
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: pew » 02 sie 2009, 22:02

mi niedawno wymieniali i sprzęgło i rozrząd - silnika absolutnie nie trzeba było wyciągać ale zawieszenie rozbebeszone solidnie (i tak wahacze i miska olejowa były do wymiany więc rozbiórka się opłacała)
Pepe le Pew
Lybra SW 2.4 jtd / była Thema i.e. turbo i 2x Delta II HPE 1.8 GT

Blazey

Post autor: Blazey » 03 sie 2009, 14:04

Jeśli ją wciągnę na warsztat, to w sumie będzie mi łatwiej wywalić napęd (pod warunkiem, że uda mi się łapy zmniejszyć - bo kupione do silników V8 mercedesa :D ), wywalić auto z warsztatu i zrobić ten napęd. Tylko dalej poszukuję jakiejś ściągi, by się nie plątać.
PS. Czy istnieje polska książka z cyklu "Sam naprawiam?" lub podobna do delty?

-- 12 Wrz 2009, 22:21 --

Czyżbym miał rozumieć, że nikt nie ma takiego auta? Nikt nigdy nie wymieniał sprzęgła, rozrządu? Nikt nie czytał jakiejś książki do lancii? I nikt pewnie żadnej nie ma... Czy ja zadaję zbyt trudne pytania, czy panuje tutaj kaki hermet?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”