Olej Quaker State-opinie

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Odp: Olej Quaker State-opinie

Post autor: Sharuga » 05 cze 2009, 23:28

jaro1959 pisze:Przed momentem wróciłem od kumpla. Mają tam kilka Ducato. Silniki 2,8 i 3,0 JTD. Leją cały czas olej GM 10W40, duże przebiegi , auta mocno obciążone i wszystko jest o.k.
Jak auto lata dużo w trasie, ma nowoczesny, dobry silnik, to 300 kkm zrobi i na mineralnym Lotosie bez problemu. Schody się zaczynają jak jeździsz dużo na krótkich trasach. Silnik zimny, olej zimny, na zimno zawsze większy przedmuch jest a więc i sadzy więcej leci w olej, paliwa też ze ścianek cylindrów, byle jaki olej potrzebuje więcej czasu na dotarcie we właściwe miejsca silnika itp. Wtedy zużywa się najbardziej.
Kiedyś czytałem fajne opracowanie nt. zużycia silników w różnych warunkach eksploatacji, bodaj Audi się tym zajmowało daaawno temu i wyszło, że podczas pierwszych trzech minut pracy silnika w temp. -20 stopni C (nie pamiętam dokładnie czasu i temp zewnętrznej, ale jakoś tak było) zużycie motoru jest podobne jak po pokonaniu 1700 km na autostradzie. I to jest odpowiedź na pytanie, dlaczego silnik autka jeżdżonego tylko w mieście, po pokonaniu 50 kkm może być wręcz zarżnięty a silnik auta eksploatowanego dużo na długich trasach może być w bdb kondycji do 500-800 kkm. Przecież wiele aut ciąganych z zachodu - mam na myśli duże kombi turbodiesle ma takie przebiegi (nie stan licznika :) ).
Ojciec mojego kolegi, mieszkając w RFN od stanu wojennego, pracował w jakiejśtam helmuckiej firmie i dużo jeździł po Europie. Miał Merca 123 z dwu lub trzylitrowym dieslem i na silniku przejechał bez remontu ponad milion kilometrów ! I motor nadal był zdrowy. Nie wytrzymała buda. Pamiętam tego merca, bo na początku lat 90tych przyjeżdżał nim jeszcze do rodziny i oczywiście lecieliśmy podziwiać jakże atrakcyjne wtedy auto :)))
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

KGB
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: KGB » 05 cze 2009, 23:52

no ale beczka to legenda ,a jego 2.0 diesel ~60KM liczy przebiegi setkami tysiecy i przekroczyc milion to nie sztuka ,tylko buja sie slabo,
ale zgadza sie ,eksploatacja jest bardzo wazna - wystarczy popatrzec na kolor oleju kiedy sie jezdzi po miescie ,a kiedy auto robi trasy ,
w miescie czarnieje duzo szybciej

Awatar użytkownika
Ozarek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Ozarek » 06 cze 2009, 19:44

KGB pisze: a orientuje sie moze ktos czy Lotos 5W40 jest syntetyczny ,czy hydrokrakowany ? bo cos mi zajezdza hydrokrakowanym ,a kupilem okazyjnie butle do Poloneza,
technicznie na rynku jest tylko kilka 5w40 czysto syntetycznych i Lotos się do nich nie zalicza.

-- 06 Cze 2009, 19:54 --

Quaker nie zniknął z rynku, był na nim cały czas, ale dystrybucja była mocno ograniczona. Przerwy w dostawach wystąpiły w okolicach 2005r i były spowodowane zamknięciem rozlewni w europie (Szwajcaria), wtedy też pojawił się Midland robiony przez dawną rozlewnie QS firmę OelBrack (chyba tak się zwą). Wtedy też zmieniły się opakowania, z europejskich 4l na ogólne 5l.
W tym momencie QS jest rozlewany tylko w USA, a dystrybucją w PL zajmuje się TOMSOL. - Tyle teorii dystrybucji.

Co do ceny, ostatnio próbowałem znaleźć tańszy olej do QS DeLuxe 10w40 - nie udało się...

Sam QS jest olejem ciekawym, bardzo jasny o teoretycznie niskim TBN, bardzo długo utrzymuje czystość swoją w regularnym stosowaniu, ale zalany do silnika po innym dość szybko zmienia barwę, zbierając w siebie syf z silnika.
Bardzo przyjemnie ''wycisza'' hydrauliczne kasatory luzów w fiatowskich silnikach 16V i wariator w 1.8VVT : yesyes :

Wiadomości i doświadczenia własne z 10lat jego ciągłego używania (stąd organoleptyczna opinia iż z rynku nie zniknął).
W okolicy katowic masz sklep firmowy w Jaworznie - motosklep.net.
Co do PetroCanady jest w Sosnowiecki Auchan.

Jeśli coś z QS będziesz potrzebował pisz na PW, mam do nich 2kroki i zaprzyjaźnionego właściciela :lol:
Dodatkowo w jaworznickim serwisie ranault przy zakupie w motosklepie masz wymianę za free.

-- 06 Cze 2009, 20:01 --
bufi pisze:W 2.0 16VT jeżdżę na Orlen Platinium Rally 10W60 , pełny syntetyk , wymiana co 10 tysiaków i nie ma co narzekać . Polecam , bardzo dobry olej :) . Do Lyberki leję Valvoline Dura Blend Diesel 5W40 i mam wrażenie że jest lepiej niż na Mobilu 0W40 diesel .
Jeszcze lepsza jest Selenia Racing, ale zabija ceną...

Awatar użytkownika
jaro1959
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: jaro1959 » 06 cze 2009, 23:20

Ja mieszkam przy granicy Jaworzna i właśnie u nich znalazłem ten olej. Na chwilę obecną mam na celowniku trzy rodzaje: Quaker, Motul i Valvoline. Jutro jeszcze się wybieram na giełdę zasięgnąć języka.
Lybra 1,9 jtd SW ,Ypsilon 1,1 , (wcześniej 14 szt. innej Włoszczyzny)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”