Delta - klekotanie 1.6 16v?
Delta - klekotanie 1.6 16v?
tak chodzi
filtr i olej nowy, przejechałem tak 20tyś km, mocy nie brakuje, ale zaczyna drażnić...
filtr i olej nowy, przejechałem tak 20tyś km, mocy nie brakuje, ale zaczyna drażnić...
Ostatnio zmieniony 01 cze 2009, 20:28 przez Nat, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o prawidłowe tytułowanie tematów na podforum technicznym !!!
Powód: Proszę o prawidłowe tytułowanie tematów na podforum technicznym !!!
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
Odp: klekotanie 1.6 16v jaka przyczyna ?
może popychacze hydrauliczne? Warto by sprawdzic.
Może popychacze, ale trudno stwierdzić bo nie wiadomo skąd ten odgłos dochodzi. Słuchając "live" to zupełnie co innego.
Tak dosłownie słychać silnik jak wariator jest do wymiany.
Ale w Lancii to nie wiem co tak może klekotać
Ale w Lancii to nie wiem co tak może klekotać

też podejżewam popychacze, ale mam pytanie czy i ile można tak jeździć szczerze to wymiana ich mi sie nie widzi jak za 1500 zł cały silnik moge kupić, a ich wymiana to koszt 1000 i nie dają gwarancji, że nie bedzie tak samo, a bardzo często tak właśnie sie dzieje.
Ja mialem padniety wariator w 1.8, dzwiek byl zupelnie inny. Stawialbym na ktorys zawor lub popychacz. przerabialem to kiedys w escorcie, byla zjechana krzywka na walku i dzwiek bardzo podobny
-- 01 Cze 2009, 20:32 --
moze cala glowice bedzie taniej wymienic
-- 01 Cze 2009, 20:32 --
matias21 pisze:też podejżewam popychacze, ale mam pytanie czy i ile można tak jeździć szczerze to wymiana ich mi sie nie widzi jak za 1500 zł cały silnik moge kupić, a ich wymiana to koszt 1000 i nie dają gwarancji, że nie bedzie tak samo, a bardzo często tak właśnie sie dzieje.
moze cala glowice bedzie taniej wymienic
Odp: Delta - klekotanie 1.6 16v?
na filmiku dzwięk jest dużo głośniejszy, a czułeś spadek mocy w escorcie ? acha zapomniałbym dodać, że ten dzwięk pojawia sie tylko na rozgrzanym silniku na zimnym jest ok.
Jak na rozgrzanym to moze popychacz, goracy olej jest rzadszy i moze popychacz nie trzyma. A w escorcie mialem tak od poczatku, byl coraz bardziej zamulony, bo krzywka na walku ssacym niknela w oczach
Może wystarczy zdjąć pokrywę zaworów i coś się zobaczy. Choćby sprawdzić krzywki na wałku.
no i chyba tak trzeba bedzie zrobić niestety jestem troche dotknięty kryzysem dlatego też i kasy brak ;(, a powiedzcie czym grozi jazda z uszkodzonymi popychaczami ? na forum mitsu jeźdzą z tym pare lat i nic. Poprzednio miałem olej 0W30 potem 10W40 i tak samo było, teraz zmieniłem na 5W50 i żadnych zmian dokładnie taki sam dzwięk teraz zalałem ceramizer przejade 200km jak w instrukcji i zobaczymy czy pomoże.
wydasz wiecej na oleje i dodatki niz na druga glowice
jezdzic tak mozesz,ale bedzie klekotalo,
zalej oleju ponad max ,tak ze 2mm i zobacz ,czy nie przycichnie ,
ta usterka moze byc rowniez objawem slabej pompy oleju, wiec nie pogub panewek

jezdzic tak mozesz,ale bedzie klekotalo,
zalej oleju ponad max ,tak ze 2mm i zobacz ,czy nie przycichnie ,
ta usterka moze byc rowniez objawem slabej pompy oleju, wiec nie pogub panewek

Nigdy nie zmieniaj oleju z gęściejszego na rzadszy.
a niby dlaczego ?
akurat na popychacze lepszy jest rzadszy olej i jezeli wyplukanie osadow z popychaczy powoduje ich rozszczelnienie tzn. ze czas popychaczy juz nadszedl
akurat na popychacze lepszy jest rzadszy olej i jezeli wyplukanie osadow z popychaczy powoduje ich rozszczelnienie tzn. ze czas popychaczy juz nadszedl
no z pompą oleju to może być to szkoda, że nie mam wskaźnika ciśnienia, oleju doleje musze przejechać 1000km, zobacze wtedy czy coś bierze, głowice to może i bym kupił za te oleje, ale robocizna to najmniej drugie tyle... ;(