Dedra - Zestaw naprawczy monowtrysku

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Dedra - Zestaw naprawczy monowtrysku

Post autor: aro » 01 maja 2009, 14:47

Witam,

Kiedyś gdzieś takie coś widziałem, ale teraz nie mogę tego nigdzie dostac. Chodzi mi o te uszczelki co się znajdują nad i pod przepustnica (to sie zwie chyba monowtrysk). Czy ktoś to wymieniał, gdzie to dostac, za ile????
Ostatnio zmieniony 04 maja 2009, 18:12 przez aro, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
laminiarz
Specjalista ds. części zamiennych

Odp: Zestaw naprawczy monowtrysku

Post autor: laminiarz » 01 maja 2009, 16:22

W życiu nie słyszałem o monowtrysku . Co to takiego ? poza tym jakie auto jaki silnik diesel czy benzyna ...
to może jakaś żargonowa nazwa?

było od razu pisać że to benzyna!
Ot, widzisz aro ma rację - a u nas mówi się na to centralny - i to też żargon. Zaczynamy sami tworzyć wieżę babel.

jednopunktowy czy centralny czy monowtrysk - zregenerujesz go bez problemu, zadbaj tylko o czystość dobrą jakościowo reperaturkę.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2009, 10:24 przez laminiarz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 02 maja 2009, 13:34

Nie słyszałeś o monowtrysku? 8-O Na allegro jest tego pełno, tylko, ze używane. Silnik to 1.6 i.e 78km (benzynka :) ) Chodzi mi o zestaw tych uszczelek, oringów i co tam się jeszcze wymienia w tym wtrysku jednopunktowym (z zewnątrz wygląda to jak pół-gaźnik) no nie wiem jak to inaczej napisac. Może foto?

dawidson

Post autor: dawidson » 02 maja 2009, 15:35

szukaj uszczelek przepustnicy. jak to rozbierzesz to zauważysz, ze korpus wtryskiwacza i przepustnica to dwie osobne części.
laminiarz pisze:W życiu nie słyszałem o monowtrysku . Co to takiego ? poza tym jakie auto jaki silnik diesel czy benzyna ...
to może jakaś żargonowa nazwa?
Jednopunktowy wtrysk paliwa z pojedynczym wtryskiwaczem umieszczonym centralnie przed przepustnica zargonowo nazywany mono-wtryskiem. Montowany w chyba każdym OHC Fiata dłużej niż ja żyje. Często nazywany tez "elektrycznym gaźnikiem". Wielu innych producentów również go montowało przez wiele lat.

wega
Klubowicz
Klubowicz

Odp: - Zestaw naprawczy monowtrysku

Post autor: wega » 02 maja 2009, 20:04

Ja miałem takowy w Oplu Vectra 1,6i.

Awatar użytkownika
Taz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Irek
Kontakt:

Odp: Vectra - Zestaw naprawczy monowtrysku

Post autor: Taz » 03 maja 2009, 0:37

Hmmm... czy to jeszcze jest forum Lancii? :roll:
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG

dawidson

Post autor: dawidson » 03 maja 2009, 9:38

Raczej tak bo u siebie tez zdarzyło mi sie wymienić wspomniane uszczelki. Jedna puszczała i obroty wariowały.:)

dudekken

Post autor: dudekken » 03 maja 2009, 10:45

Taz pisze:Hmmm... czy to jeszcze jest forum Lancii? :roll:
Done

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 04 maja 2009, 18:11

Oczywiście, że takiego zestawu szukam do Lancii i to do Dedry jakby ktoś nie wiedział.... Przecież nie szukałbym na forum Lancii takiego zestawu naprawczego do Vectry...

Potrzebuje tych uszczelek, oringów i tej małem membranki do Dedry 1.6 i.e 78kM z 1991r.

Koledzy z forum tempry pomogli znaleźc coś takiego >http://www.eter-mot.com/default.asp?kat ... pro=271650 ale cena jest powalająca

Coś tu na forum ostatnio zaczyna bywac więcej modów niz ludzi mogących pomóc :|

Awatar użytkownika
Taz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Irek
Kontakt:

Odp: Dedra - Zestaw naprawczy monowtrysku

Post autor: Taz » 04 maja 2009, 20:08

No to temat wraca do Technicznego...
'12 Lancia Voyager 3,6
'03 Mercedes CLK 55 AMG
'06 Yamaha R6 RJ11 track only
'07 Fiat Sedici 1.6 4x4
...i służbowa '21 Skoda Octavia 1,5 150KM DSG

Awatar użytkownika
laminiarz

Post autor: laminiarz » 05 maja 2009, 20:00

aro pisze: Coś tu na forum ostatnio zaczyna bywac więcej modów niz ludzi mogących pomóc :|
to czemu nie odpowiadasz na moją wiadomość (PW) ? tylko jak już - to z numerem VIN, albo model, rocznik, wersja itd... bez tych danych trudno raczej wymyślić co ci jest potrzebne, a w hurtowni jak powiem, że potrzebuję małą uszczelkę do dedry model niebieski wersja miniaturowa, to co najwyżej dadzą perhydrol żebym się przefarbował na blondynkę...

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 06 maja 2009, 19:00

laminiarz pisze:
aro pisze: Coś tu na forum ostatnio zaczyna bywac więcej modów niz ludzi mogących pomóc :|
to czemu nie odpowiadasz na moją wiadomość (PW) ? tylko jak już - to z numerem VIN, albo model, rocznik, wersja itd... bez tych danych trudno raczej wymyślić co ci jest potrzebne, a w hurtowni jak powiem, że potrzebuję małą uszczelkę do dedry model niebieski wersja miniaturowa, to co najwyżej dadzą perhydrol żebym się przefarbował na blondynkę...

Sprawdź poczte, bo pisałem do Ciebie na PW ostatnio z danymi :D

Awatar użytkownika
laminiarz

Post autor: laminiarz » 06 maja 2009, 22:03

aro pisze:
laminiarz pisze:

Sprawdź poczte, bo pisałem do Ciebie na PW ostatnio z danymi :D
sprawdziłem - nic (od ciebie) nie ma !

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: aro » 16 maja 2009, 11:20

Witam,

Mam jesz cze jedno pytanko. Daje zdjęcie na którym wszystko widac. To krwisto czerwone na dolnej częsci monowtrysku, to wtryskiwacz, a to jasno czerwone wyżej od wtryskiwacza (ta membranka), to jest regulator ciśnienia paliwa, czy co?
Obrazek

-- 18 Maj 2009, 15:47 --

Czy mamy tu jakiegoś speca od wtrysków jednopunktowych? :)

dawidson

Post autor: dawidson » 24 maja 2009, 14:59

jest dokładnie tak jak mówisz. Wtryskiwacz jest pod czerwona, dwuczęściową klapka (ma dwa styki). Klapkę można wyjąć a wtedy po mocniejszym popchnięciu paluchem od spodu wyjmiesz tez wtryskiwacz. Jak masz to na wierzchu to przedmuchaj to kompresorem. Nie pogub gumek uszczelniających. Czerwona membrana to regulator ciśnienia paliwa zawiadujący powrotem paliwa do zbiornika. Sama membrana z czasem robi się gówniana chociaż dość duza role gra tez sprężynka która ja dociska.To niejako ona decyduje o ciśnieniu paliwa. Taka sama membranę i sprężynę znajdziesz w uno, tipo, temprze i wielu innych starszych silnikach fiata opartych o Mono-jetronic i pochodne.

Natomiast na pokrywie wtryskiwacza (czarna kopulka ktora odkreciles) znajduje sie czujnik temp zasysanego powietrza. Jest to taki maly zabek z boku. Warto go wyczyscic bo z czasem osiada na nim duza ilosc syfu (odma itd).

Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to wal do mnie na gg. Nie jestem jakimś specjalista od jednopunktowych wtrysków, ale ogólnie wiem na jakiej zasadzie pracują i trochę się z tym bawiłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”