Dedra - Niedziałające eletryczne szyby tylne

Awatar użytkownika
Artur G.
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Artur
Kontakt:

Dedra - Niedziałające eletryczne szyby tylne

Post autor: Artur G. » 17 kwie 2009, 19:32

witam serdecznie, mam mały problem a mianowicie pewnego dnia przestały działać elektryczne szyby w tylnych drzwiach. Jeszcze kilka dni temu było ok, ale od początku nie działa tzw. blokada - czyli ten przełącznik pomiędzy fotelami z logo szyby i kluczyka, po prostu nie reagował, nie świeciła kontrolka zielona. Szyby tylne działały niezależnie od tego włącznika. Dopiero dziś przejrzałem bezpieczniki pod kierownicą ale wszystkie ok, i nie znalazłem odpowiedzialnych za tylne szyby, domniemuję, że może przekaźnik? Aha cała reszta elektryki działa, przy włączaniu któregokolwiek włącznika tylnych szyb - czy to pomiędzy fotelami czy w drzwiach brak jakiegokolwiek odgłosu np. przekaźnika.
Jeszcze przed sprawdzaniem nieszczęsnych szyb naprawiłem klakson - w tym przypadku "cykał" przekaźnik ale styki przy "trąbkach" były zaśniedziałe.
Co mogło się stać z tymi "szybami"? czy czeka mnie wizyta u elektryka? może sam dam radę? Co jest odpowiedzialne za właściwe działanie tylnych szyb i tej blokady pomiędzy fotelami - chyba to jest coś na wzór "Rear" w kappie.
Proszę o podpowiedzi i zapraszam na mój temat w dziale kupię - chodzi mi o kupno drugiej Dedry...

ps. podświetlenie przełączników w tylnych drzwiach też nie działa... może ma to związek z powyższym problemem...?
pozdrawiam, Artur
Kappa była przez 56 m i 14 dni.
Dedra była przez 28 m i 13 dni
Alfa 156 1.8 TS była - 26 m i 5 dni
Jaguar X-type 3.0 V6 awd był 40 miesięcy
Lancia Lybra sedan 1.6 była ponad 4 lata
była:
Delta III 1.4 150 KM przez 9 lat

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Imię: mgOmichGD
Kontakt:

Odp: dedra - eletryczne szyby tył

Post autor: lancia1969 » 17 kwie 2009, 21:39

Ja też tak czasami mam - odpinam akumulator na 15 minut i szyby działają - sprawdź może u Ciebie też się sprawdzi taka solucja.

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Odp: dedra - eletryczne szyby tył

Post autor: Bichoń » 17 kwie 2009, 21:53

Ja miałem problem z przednimi szybami w Delcie. Winny okazał się moduł sterujący, takie małe pudełeczko z kilkoma wejściami. Do tylnich okien jest podobny moduł, u mnie jest on ukryty pod tylnią kanapą.
Problem opisany tu: >viewtopic.php?f=14&t=21784&p=211054&hilit=szyba+pasa%C5%BCera#p211054

Awatar użytkownika
Artur G.
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Odp: Dedra - Niedziałąjące eletryczne szyby tylne

Post autor: Artur G. » 18 kwie 2009, 11:05

sprawdzę obie opcje, zacznę od aku... , jeśli nic nie pomoże poszukam modułu, posprawdzam styki, zobaczę na czym stoję ...

-- 18 Kwi 2009, 15:12 --

Kolejne fakty ws. niedziałających tylnych szyb:
- aku rozłączony na jakiś czas, po ponownych podłączeniu - bez zmian czyli nic
- sprawdziłem oba moduły pod tylna kanapą; prawy czerwony symbol 82475005 TRW Sipea 12V 2378, wizualnie wszysko ok, połączenia ok, lewy szary (to ponoć ten od szyb) symbol 12v B 660 + ręczny napis farbą "3332" :?: otworzyłem go i wewnątrz brak wizualnych śladów uszkodzeń np. przepaleń, przerw, pęknięć itp. kostki czyste, aha, na procesorze napis L932499235
- ponownie sprawdziłem bezpieczniki o i są ok
- otworzyłem tunel środkowy pomiędzy fotelami: wszystkie kostki połączone, dość czysto raczej wszycho ok, (włącznik halogenów i regulacja lusterek działa) - szyby i ta blokada z wizerunkiem kluczyka nadal nie :|
- ponownie wyjąłem bezpieczniki min. ten z wizerunkiem kluczyka (chyba 20A) i przy jego wkładaniu następują dwa pyknięcia - pierwsze moduł lewy spod fotela, drugie: któryś przekaźnik spod kierownicy... szyby nadal nie działają
- brak dalszych wyjść na naprawę, a jeszcze kilka dni temu wszystko działało.
A i tak przy okazji - przednie szyby działają bez włączonego zapłonu, czy tak ma być? wydaje mi się, że wcześniej bez zapłonu nie działały (ale nie jestem tego pewien, po prostu nie zwróciłem uwagi)
Hmm, co dalej, gdzie szukać usterki? pomóżcie proszę (wszystkie inne urządzenia elektryczne działają)
pozdrawiam, Artur
była:

Awatar użytkownika
bobby123
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Robert

Post autor: bobby123 » 18 kwie 2009, 18:44

Działa podświetlenie przycisków na tylnych drzwiach? Wcześniej działało? Tyn przycisk do blokowania szyb można rozebrać, pewnie styki w nim są zasyfione dlatego nie działa (dioda w nim chyba akurat jest żółta). Jak się otwiera przednie szyby powinno być słychać przekaźniki (jak się dotknie palcem centralki to da się też wyczuć ). tak samo powinno być z tylnymi - ten moduł pod kanapa. Trzeba się zaopatrzyć w miernik i poszukać czy dochodzi zasilanie do przycisków i czy w module pracują przekaźniki i czy dostaje zasilanie. Jak dpbrze pamiętam to blokada odcina zasilanie modułu właśnie, dlatego wtedy nie ma podświetlenia tylnych przycisków.

edit
Blokada nie odcina zasilania modułu bo przyciski na tunelu też są do niego podłączone. Sprawdź zasilanie modułu. A przypadkiem do szyb nie ma dwóch bezpieczników - osobno przód i tył?

-- 18 Kwi 2009, 19:02 --

Znalazłem :-)
94 strona instrukcji do Dedry :-)
Ten bezpiecznik z kluczykiem jest do centralnego. Jest jeszcze jedna skrzynka z bezpiecznikami. Są jeszcze dwa 25A bezpieczniki osobno szyby przód i tył. Skryznka jest pod osłoną obok lewego kolana kierowcy :-) . Trzeba trzy śruby odkręcić. Potrzebny inbus ale nie pamiętam jaki .
605-365-315 od świtu do zmierzchu :-)

Awatar użytkownika
Artur G.
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Artur G. » 18 kwie 2009, 22:18

Podświetlenie przełączników w drzwiach tylnych (prawe i lewe) nie działa (wcześniej działało)
Po zdjęciu pokrywy przy lewym kolanie (jeden wkręt z boku i dwa od spodu, imbusów w przypadku mojego egzemplarza nie było) są rożne przekaźniki i trzy bezpieczniki - sprawdziłem sprawne, ale profilaktycznie wymieniłem na nowe. Bezpieczniki - (skrzynka poniżej) sprawdzone - ok.
przy uruchamianiu szyb z przodu słychać moduł - jest on umieszczony właśnie nad przekaźnikami (pod wspomniana pokrywą przy lewym kolanie) i wszystko działa.
Przy próbie uruchomienia szyb z tyłu cisza.
Dziwi mnie tylko to, że przy wyłączonym zapłonie kiedy wkładam bezpiecznik z wizerunkiem szyby (w zestawie bezpieczników) odzywa się moduł spod tylnej kanapy, ale szyby nie działają. Przy uruchamianiu przycisków tychże szyb już modułu nie słychać. Nie słuchać jakiejkolwiek reakcji. Pogmatwane to trochę. Po niedzieli sprawdzę miernikiem czy prąd dochodzi do włączników w drzwiach czy tych w tunelu. Chociaż dziwne że akurat obie strony naraz przestały działać, to raczej wina coś centralnego (bezpiecznik, moduł, przekaźnik)
Np. w fordzie jak przestały działać el. szyby to wraz z nimi jakieś inne urządzenie np. oświetlanie wnętrza. Dwa lub trzy urządzenia były pod jednym bezpiecznikiem/przekaźnikiem. A w Dedrze cała reszta działa.
A może jeszcze przeoczyłem coś?
Gdzie szukać instrukcji czy schematu el.?
pozdrawiam, Artur
była:

Awatar użytkownika
bobby123
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Robert

Post autor: bobby123 » 18 kwie 2009, 23:15

Przeczytaj jeszcze TO Zwłaszcza ostatni post.
Instrukcje mam ale po angielsku, jak chesz mogę Ci mailem wysłać
605-365-315 od świtu do zmierzchu :-)

Awatar użytkownika
Artur G.
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Artur G. » 19 kwie 2009, 15:21

dzięki bobby123 za linka, bardzo ciekawy
W tygodniu ponownie posprawdzam wszystko jak opisują koledzy ...
pozdrawiam, Artur
była:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”