Kappa - problem ze sprzęgłem
Kappa - problem ze sprzęgłem
Witam,
dzisiaj odebrałem Lucynę po wymianie uszczelniacza między skrzynią a silnikiem. Robiłem to w polecanym na tym forum zakładzie.
Przy odbiorze mechanik powiedział, że na razie pedał sprzęgła jest miękki, ale to nie oznacza zapowietrzenia, tylko musi "się ułożyć". No i rzeczywiście jest miękki - ba sprzęgło łapie przy samej podłodze, a czasami ma problemy ze złapaniem wogóle. Są problemy z wrzucaniem biegów, a czasami także z ich wyrzucaniem... Nie przejechałem jeszcze dużo, ale kilkanaście razy użyłem sprzęgła.
Mam więc pytanie do kogoś kto się zna - czy rzeczywiście tak ma być i się ułoży, czy też lepiej jak najszybciej jechać z reklamacją?
dzisiaj odebrałem Lucynę po wymianie uszczelniacza między skrzynią a silnikiem. Robiłem to w polecanym na tym forum zakładzie.
Przy odbiorze mechanik powiedział, że na razie pedał sprzęgła jest miękki, ale to nie oznacza zapowietrzenia, tylko musi "się ułożyć". No i rzeczywiście jest miękki - ba sprzęgło łapie przy samej podłodze, a czasami ma problemy ze złapaniem wogóle. Są problemy z wrzucaniem biegów, a czasami także z ich wyrzucaniem... Nie przejechałem jeszcze dużo, ale kilkanaście razy użyłem sprzęgła.
Mam więc pytanie do kogoś kto się zna - czy rzeczywiście tak ma być i się ułoży, czy też lepiej jak najszybciej jechać z reklamacją?
Kappa '98 2.0 20V - LPG - była
Obecnie bezpartyjny - bo śmigam VW
VW Passat Variant B5 3BG 2001
1.9 TDI 130KM/PBOX 155KM, HIGHLINE
- mario09
- Klubowicz
Kappa - problem z sprzęgłem
Czy tarcza (docisk) byla wymieniana? Jesli nie to tam nie ma sie co ukladac. To juz jest ze soba spasowane. Ja juz kilka ladnych razy naprawialem sprzeglo przy Themach (ma tez Crome i tam rowniez wymienialem tarcze). Jesli nie chce wyprzegac, a wczesniej bylo dobrze tzn. ze jest zapowietrzone (nie wierze by jakas czesc zostala podmienione przez mechanika polecanego na forum). Mialem dwa razy podobny przypadek, raz zalozylem tarcze od diesla do silnika benzynowego i nie dalo sie wogole wlozyc biegu, a drugim razem byl uszkodzony docisk i wowczas sprzeglo bralo przy samym koncu.
Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS
Nic nie było wymieniane - poza uszczelniaczem między skrzynią i silnikiem. Zdejmowana była więc skrzynia. Mechanik stwierdził, że docisk i sprzęgło jest w bardzo dobrym stanie."mario09" pisze:Czy tarcza (docisk) byla wymieniana?
Rozumiem, że najbardziej prawdopodobne jest zapowietrzenie?
- mario09
- Klubowicz
Zapowietrzenie jest bardzo prawdopodobne.
Sprawdz poziom plynu w ukladzie sprzegla, moze mechaniorowi sie zaczelo lac z silownika i nie dolal plynu albo dolal i nie odpowietrzyl.
Sprawdz poziom plynu w ukladzie sprzegla, moze mechaniorowi sie zaczelo lac z silownika i nie dolal plynu albo dolal i nie odpowietrzyl.
Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
W swoim życiu wymieniłem około 50 sprzęgieł w różnych włoskich samochodach klientów i nigdy nic się nie musiało układać.
u mnie takie objawy były kiedy szwankował tzw. wysprzęglik
jak mechanior go naprawił (zregenerował) za 100 zł to wszystko zniknęło jak ręką odjął
i nic nie musiało się układać....
jak mechanior go naprawił (zregenerował) za 100 zł to wszystko zniknęło jak ręką odjął
i nic nie musiało się układać....

Kappa 2.0 20V
Dodge Caravan 2.4
502-71-55-69
Dodge Caravan 2.4
502-71-55-69
dodam ze nowy wysprzegnik mozna kupic ponizej 100
Spróbowałem odpowietrzyć sam - ale do pomocy miałem tylko żonę"mario09" pisze:Zapowietrzenie jest bardzo prawdopodobne.

Czy wymiana tej gumy jest trudną operacją - czy wystarczy rozpiąć dźwignię i wymienić?
- larry123
- Klubowicz
- Kontakt:
gdzie ci ...
Gdzie ci w Warszawie tak ładnie zrobili bryke. Pochwal sie. 

- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Ja kupowalem w Lancii i kosztowal ponad 200."Blash" pisze:dodam ze nowy wysprzegnik mozna kupic ponizej 100
Te 100 to chyba gdy kupujesz nie do Lancii Kappy tylko do innego samochodu, ale czesc jest taka sama.
Odp: gdzie ci ...
Poczekajmy aż się wszystko wyjaśni do końca"larry123" pisze:Gdzie ci w Warszawie tak ładnie zrobili bryke. Pochwal sie.

Miałem ten problem chciałem odpowietrzyć pompe sprzęgła i nie zwróciłem uwagi że płyn do tej pompy jest pobierany przy samej górze zbiornika płynu hamulca .Ta sytuacja wyglądała tak jak u ciebie łapał koniec pedała .Potem stopniowo odpowietrzałem uzupełniając płyn ,zwracając uwagę na stan płynu .
Teraz jest OK.
Teraz jest OK.
Jurek odszedł od nas na zawsze...
Tak jak większość napisała - pomogło odpowietrzenie. Mechanik był zdziwiony, bo wysprzęglik nie był wypinany. No ale przecież - tak jak napisałem na wstępie - zaznaczył, że sprzęgło jest miękkie i "się ułoży". Jak widać się nie ułożyło i trzeba było odpowietrzyć, co ostatecznie pomogło.
A serwis - to serwis na Arkuszowej.
A serwis - to serwis na Arkuszowej.
a gdzie ??"Blash" pisze:dodam ze nowy wysprzegnik mozna kupic ponizej 100