Chcę kupić duże, pewne, wygodne auto, dobrze wyposażone i do tego niedrogie w eksploatacji. Zdecydowałem, że to będzie jakiś ekonomiczny diesel. W dodatku będzie to moje pierwsze auto...
Wcześniej zastanawiałem się nad mazdą 626, toyota avensis, seatem toledo ale poczytałem o Kappie i bardzo mi się spodobała, bo ma piękną linię

I teraz moje pytania:
1. Czy silnik JTD 2.4 to dobry wybór ? Jak się ma w porównaniu do TDI z VW albo d4d toyoty lub DiTD mazdy ? Ile można na nich wykręcić kilometrów bez remontu ?
2. Ile pali kappa 2.4 przy różnych stylach jazdy, w mieście, trasie itp. ? Bo wyczytałem, że średnio 7l, ale wolałbym jakieś bardziej szczegółowe dane - najlepiej z doświadczenia

3. Czy ten silnik jest bardzo czuły na jakość naszego wspaniałego paliwa?
4. Poczytałem trochę o awaryjności kappy i wywnioskowałem, że auto to jest bardziej awaryjne niż japończyki, ale mniej niż octavia, toledo, passat, mondeo. Ale za to często doskwierają różne drobiazgi jak:
zamek centralny, brak jakiegoś oświetlenia wewnątrz auta, niedziełające el. szyby czy lusterka itp., no i chyba słabe jest zawieszenie jak na nasze drogi

No i ktoś wspominał mi o przepływomierzu w JTD, że lubi padać.
Za to części podobno nie są drogie (o ile nie w ASO)
5. Ile kosztują dobrze utrzymane JTD z rocznika 1999-2001 ?
Przepraszam za dużą ilość pytań i pewien rozrzut tematyczny na początek, ale już nie mogę usiedzieć...z powodu wszystkich wątpliwości.
Szczególnie, że czytając forum, dochodzę do wniosku, że każdy samemu coć grzebie przy takim aucie - a ja chyba nie mam do tego zdolności i możliwości a chciałbym po prostu jeździć bezstresowo...