Kappa 2.0 20v - nie chce zapalić

mike_d
Klubowicz
Klubowicz

kappa - nie chce zapalic

Post autor: mike_d » 19 wrz 2008, 21:15

"Lewutek" pisze:
"mike_d" pisze:Witajcie.

Śledzę ten wątek od jakiegoś czasu bo też miałem problemy z porannym rozruchem na zimno. Kręciłem i nic za 2 razem palił ale pracował nierówno a za 3 razem już normalnie. Sprawdzone było u mnie prawie wszystko. Dodatkowo podpiąłem ECU do examinera i wszystkie parametry ok.

Od tego czasu mi pali normalnie. Ale jeśli znowu problem się pojawi to sprawdzę rozrząd (choć wydawało mi się to mało prawdopodobne i nie sprawdzano tego u mechanika.)

Pozdrawiam.
CZE...

Sądzę że u Ciebie "kończy się" czujnik położenia wału korbowego...mówię/piszę to z własnego doświadczenia...moja też coraz gorzej zapalała aż wreszcie odmówiła posłuszeństwa. Odżałuj 120 zł PLN (koszt samego czujnika-zamiennika) i w ciemno zmień...Efekt będzie zadawalający. Ten czujnik jest bardzo upierdliwy i często/gęsto jest "niby" dobry a auto nie chce palić. Piszesz że coraz gorzej zapala... to nie rozrząd...gdybyś miał przestawiony rozrząd o choćby jeden ząbek to auta wogóle nie zapalisz...a w Twoim przypadku piszesz że dłużej kręcisz ALE ZAPALASZ...czujnik położenia wału korbowego...czujnik :(
siema

Jeżeli mi się znowu pojawią jakieś problemy to właśnie tak zrobie. Obecnie po wykasowaniu błędów z kompa odpala od strzała.

Awatar użytkownika
robert199
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

kappa - nie chce zapalic

Post autor: robert199 » 20 wrz 2008, 8:54

to może sie "pochwallisz" jakie mialeś błędy, moze wtedy cos więcej da sie wywnioskowąć

Awatar użytkownika
Kaczmar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

kappa - nie chce zapalic

Post autor: Kaczmar » 20 wrz 2008, 17:56

dokładnie czujniki,latem Ok,a jak deszcze przychodza i jest wilgotno to fiksowac zaczyna.
Lancia Kappa 2000 Turbo 20v

mike_d
Klubowicz
Klubowicz

kappa - nie chce zapalic

Post autor: mike_d » 20 wrz 2008, 19:57

"robert199" pisze:to może sie "pochwallisz" jakie mialeś błędy, moze wtedy cos więcej da sie wywnioskowąć
Mechanik wcześniej szukał przyczyny tego zachowania i przepływomierz odpinał i wpinał. Dodatkowo jakiś błąd lancia code i cos tam sonda lambda. Mechanik sprawdził lambde i mowi, że sprawna a reszta to jak twierdził się napaćkała.

mike_d
Klubowicz
Klubowicz

kappa - nie chce zapalic

Post autor: mike_d » 20 wrz 2008, 19:58

Właśnie latem miałem problemy - teraz zimno i leje i zapala rano normalnie. Za 1 razem i bez telepania wchodzą obroty na ssaniu w górę i później same opadaja po chwili.

radek82
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

kappa - nie chce zapalic

Post autor: radek82 » 25 wrz 2008, 9:59

U mnie problem jest podobny, mianowicie wróciłem z pracy, zostawiłem auto pod domem. po ok 30 min. próbuję je odpalić i nic. Coś jakby delikatnie załapywał, ale w efekcie nic się nie dzieje. Pompe paliwa słychać, czuś paliwo, podociskałem wszystkie wtyczki, kostkę pod siedzeniem i lipa. Immo działa jak należy, tzn po włączeniu zapłonu gaśnie. Aku był chyba całkiem dobry, świecił na zielono, ale teraz to jest słabszy, bo kręciłem całkiem sporo. Już raz mi się tak zdarzyło, ale po jakiś 3 godzinach odpaliła z niewielkim problemem, ale później już było wszystko jak należy aż do wczorajszego popołudnia.
Mam też drugi problem, mianowicie w mieście zaczęła palić ok 24 l/100 km gazu. Troszkę za dużo :twisted: . Elektronika gazu jest wypięta a silnik krokowy ustawiony jest na stałe. Sonda lambda była wymieniana miesiąc temu.

Ma ktoś jakąś koncepcję?
Lancia Lybra '00 2.0 20V comfortronic ;)
Lancia Kappa SW '97 2.0 20V ;)

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

kappa - nie chce zapalic

Post autor: aro » 25 wrz 2008, 15:19

Może rozjeżdża Ci się mapa wtrysku przez LPG? Przez to też możesz miec problemy z uruchomieniem auta.

radek82
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

kappa - nie chce zapalic

Post autor: radek82 » 25 wrz 2008, 15:54

nie, nie, elektronika jest wypięta, a poza tym to jest gaz II generacji. A auto i tak odpala na benzynie, bo gaz sie skonczyl ;)
Uprzedzam pytanie - paliwo jest.
Lancia Lybra '00 2.0 20V comfortronic ;)
Lancia Kappa SW '97 2.0 20V ;)

mike_d
Klubowicz
Klubowicz

kappa - nie chce zapalic

Post autor: mike_d » 26 paź 2008, 18:10

Jak rozwinęły się dalej wasze problemy z czkawką przy porannym zapalaniu?

mike_d
Klubowicz
Klubowicz

kappa - nie chce zapalic

Post autor: mike_d » 28 paź 2008, 18:23

Czy ktoś może pokazać fotę albo opisać jak wyglada ta wtyczka od czujnika położenia wału. Ostatnio za pierwszym razem mi auto nie zapala dopiero za drugim podejściem więc muszę powrócić do tematu.

wega
Klubowicz
Klubowicz

kappa - nie chce zapalic

Post autor: wega » 28 paź 2008, 18:30

Obrazek

mike_d
Klubowicz
Klubowicz

kappa - nie chce zapalic

Post autor: mike_d » 28 paź 2008, 20:56

Dzieki bardzo Wega. A gdzie pod maską znajdę to ustrojstwo?

Lewutek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Kappa - czujnik połozenia wału korbowego

Post autor: Lewutek » 28 paź 2008, 22:30

CZE...

W Kappie końcówka (wtyczka) czujnika położenia wału jest 3-pinowa a nie 2-pinowa jak pokazano na zdjęciu...zdjęcie jest poglądowe i czujnik jest od innego auta np Fiata któregoś tam...sam czujnik wyjmuje się od dołu silnika i jest bezpośrednio w pobliżu rozrusznika
Buraczany Wóz, "ف"opel, "ف"A"Ł‚"di, VW ... Obrazek
aktualnie turlam się™ od lat ... KAPISZONOLOT-em 2,4LX z "heblami" BREMBO ... na Blosie ... jest i K2,0T 20V

Awatar użytkownika
robert199
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

kappa - nie chce zapalic

Post autor: robert199 » 29 paź 2008, 19:40

jeżeli szukasz wtyczki to sie znajduje po prawej stronie silnika, mniej więcej pod przepustnicą, a sam czujnik jest w bloku, dostep do niego tylko od kanału przykrecany na jedną śrubę.

mam w domu orginalny czujnik wału, bo niepotrzebnie wymieniłem, wiec jakby Cie to interesowało to możemy sie dogadac

mike_d
Klubowicz
Klubowicz

kappa - nie chce zapalic

Post autor: mike_d » 29 paź 2008, 20:15

Dziekuje za odpowiedzi. Pojade jutro do mechanika i obgadam temat. Jeśli bede miał problemy z kupnem nowego to sie odezwę.

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”