Delta Nuova - kontrolka poziomu płynu chłodniczego

fazoslaw
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: fazoslaw » 11 maja 2008, 9:15

Witam,
parę dni temu miałem stojąc w korku przykre zdażenie - pierdyknął wąż prowadzący wodę do chłodnicy co skończyło się jeszcze większym korkiem ;) Sęk w tym, że chwilę przed pierdyknięciem (i chyba dzień wcześniej też) mignęła mi kontrolka, że mam mało płynu chłodniczego - faktycznie możliwe, że tak mogło być, że płyn się pomału skończył...

Wąż został wymieniony, płyn na nowo zalany, jednak w tym momencie pojawia się problem, bo teraz, po naprawie zdarza się, że mimo że wody jest dużo w zbiorniczku wyrównawczym, to kontrolka od poziomu wody zapala się... Dzieję się tak z tego co przyuważyłem zwykle wówczas, gdy silnik bardziej się nagrzeje - do ponad 90 st. C. (właśnie stojąc w korku czy innych podobnych sytuacjach).
Jaki może być powód takiego stanu rzeczy?

Awatar użytkownika
aro
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Post autor: aro » 12 maja 2008, 14:14

Masz odpowietrzony układ?

Awatar użytkownika
solarzmr
Moderator
Moderator
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: solarzmr » 12 maja 2008, 14:34

Ostatnio miałem podobne objawy, tylko w starej Delcie. Okazało się że przestał kontaktować czujnik który przy wyciąganiu zbiornika wyrównawczego musiałem odpiąć. Pomogło przeczyszczenie porządne styków od czujnika.

fazoslaw

Post autor: fazoslaw » 12 maja 2008, 14:37

Układ jest odpowietrzony. Może to faktycznie czujnik... może jak poszedł ten wąż, to wrzątek się na pewno rozlał pod machą i być może "naruszył" czujnik...
A może to coś z termostatem? Chociaż silnik się nie przegrzewa (a pzynajmniej takie mam wskazania na odpowiednim wskaźniku).

eakotes

Post autor: eakotes » 18 maja 2008, 22:37

Tydzień temu spuściłem ok 1 l płynu chłodzącego i dolałem 1 l koncentratu.
Od tego czasu wskaźnik dość często się zapala...
Dolałem jeszcze 0,5 wody - do poziomu max, ale dalej się zapala, więc to pewnie będzie czujnik

fazoslaw

Post autor: fazoslaw » 06 lip 2008, 13:24

Witam!
Temat ucichnął na parę tygodni, jednak niestety muszę go odświeżyć. Otóż od czasu mojego ostatniego posta w tym temacie kontrolka, o której mowa nie zapaliła się ani razu... aż do przedwczoraj. W tej chwili gdy odpalam auto jest spokój, ale przejadę 2-3 kilometry i się zapala (nie gaśnie do końca jazdy). Jak już się zapali, to gdy po skończonej jeździe (nawet po 10-15 minutach) włączę tylko kluczykiem zapłon, to kontrolka już się świeci i nie gaśnie po zapaleniu silnika. Dodam, że płynu jest odpowiednia ilość a układ jest odpowietrzony. Jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
tc130
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Przemek

Post autor: tc130 » 06 lip 2008, 17:21

mam podobnie i sadze ze wine za to ponosi czujnik albo jest zabrudzony albo uszkodzony moze jutro z tym powalcze...
Lancia lybra 1,8 x2 lancia delta 1,8 fiat ritmo 75 IE fiat ritmo 105TC fiat ritmo 130 TC

fazoslaw

Post autor: fazoslaw » 06 lip 2008, 20:00

OK, to daj koniecznie znać na forum co wywalczyłeś, bo moja wczorajsza walka, nie przyniosła wielkich efektów poza stwierdzeniem, że czujnik na bank nie jest zabrudzony... A silnik Ci się szybko grzeje? Bo u mnie przy obecnych temperaturach, to jak stoję w koreczku lub z 3 razy pod tymi samymi światłami to temperatura skacze prawie do 100stC i włącza się wentylatorek na chwilę i tak w koło. W sumie nie wiem czy to takie nienormalne, bo to mój pierwszy pojazd ;)

Awatar użytkownika
tc130
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Przemek

Post autor: tc130 » 06 lip 2008, 21:35

u mnie jak chodzi klima to prawie caly czas chodzi wentylatorek a tem powinna byc stale w okolicy 90 C
Lancia lybra 1,8 x2 lancia delta 1,8 fiat ritmo 75 IE fiat ritmo 105TC fiat ritmo 130 TC

fazoslaw

Post autor: fazoslaw » 06 lip 2008, 23:02

No ja mam bez klimy, więc to inaczej... Czekam na relację z walki z czujnikiem. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”