Mam problem ze swoją Lancią więc ostatnio pojechałem do LT podłączyć ją pod komputer. Okazało się, że niby wszystko jest ok., tzn. żadnych błędów nie ma ale auto pali 14-16 litrów benzyny po mieście, dodam, że tankuję głównie Vervę 98 na Orlenie. Codziennie dojeżdżam autem do pracy 10km po mieście więc rozumiem, że może sobie troszeczkę więcej ?łyknąć? (tym bardziej, że calusieńka Łódź jest rozkopana i jeździ się koszmarnie) ale chyba nie taką ilość. Jeżeli chodzi o styl jazdy to chyba normalny - tak do 3500rpm, momentami do 4000rpm max. Przedwczoraj byłem w trasie. Przed wyjazdem zatankowałem do pełna, pod korek, przejechałem 100km z prędkością 120km/h, chwilami do 140km/h i weszło 8 litrów (także pod korek) byłem bardzo mile zaskoczony. Natomiast w drugą stronę, ten sam test, ta sama droga, ta sama stacja i dokładnie ten sam styl jazdy i wyszło 10 litrów. Nie wiem skąd ta różnica, może dlatego, że doszedł pasażer!?
Poniżej zamieszczam wyniki z kompa. Może Wam coś powiedzą te wartości bo Pan mechanik nie był zbyt rozmowny? Proszę o wszelkie sugestie związane jak i niezwiązane z wynikami, które mogą pomóc w rozwiązaniu mojego problemu.
[kliknij na fotkę aby ją powiększyć]
Przepraszam za słabą jakość fotek, niestety nie było opcji wydruku