Lybra - trzesie przy odpaleniu

zoltar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: zoltar » 04 mar 2008, 10:56

Witam czy to normalny objaw? Przy odpalaniu auto dostaje mocnego drżenia czy to objaw naturalny w silniku 2,4? Objaw wystepuje tylko przy odpalaniu, po zapaleniu pracuje prawidłow. Pozdrawiam

dudekken

Post autor: dudekken » 04 mar 2008, 11:14

To typowy w silnikach 2.4 objaw wyeksploatowanego dwumasowego koła zamachowego. Niestety w takim przypadku pomoże tylko wymiana na nowe najlepiej w komplecie ze sprzęgłem, żeby dwa razy nie rozbierać. Koszt takiej naprawy nie jest zbyt pocieszający bo trzeba wysypać się jednorazowo około 2,2tys :? . Sam osobiście jestem w trakcie uzupełniania świnki skarbonki :D

zoltar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: zoltar » 04 mar 2008, 11:28

jakie sa konsekwencje jazdy z tym objawem? Mam tak od jakiegos czasu...

dudekken

Post autor: dudekken » 04 mar 2008, 11:55

Trudno powiedzieć jakie mogą być konsekwencje ponieważ nikt tfu tfu tutaj jak do tej pory nie doświadczył jakiejś awarii z tego tytułu, oczywiście na pewno nie wpływa to pozytywnie na samą prace silnika.

Awatar użytkownika
kretekpodnietek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: kretekpodnietek » 04 mar 2008, 18:32

a mi sie wydaje że po czasie mogą zepsuć sie poduchy silnika przez zwiększone drgania.
Lancia nuova delta 1.8 8v LPG 1994r

Pozdrawiam Łukasz

Awatar użytkownika
Simon
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Simon » 04 mar 2008, 18:55

Tzn zależy jak trzęsie...
Ja też już się obawiałem, że mam padnięte koło dwumasowe albo poduchy, ale okazało się, że po prostu lekkie trzęsienie po odpaleniu jest normalne ( przynajmniej w 1.9 ). No ale ja zawsze jeździłem benzyniakami więc nie miałem odniesienia.

Najlepiej zanim zaczniesz zbierać grubą kapuchę na koło dwumasowe idź do jakiegoś zaufanego mechanika, albo umów się z kimś kto ma takie samo auto i porównaj.

Niczego nie można wykluczyć ale nie straszmy kolegi od razu :)

PS. Jazda z zepsutym kołem dwumasowym może skutkować:
- większym hałasem i drganiami,
- mniejszą płynnościa obrotów silnika a co za tym idzie minimalnie wyższym zużyciem paliwa i mniejszą elastycznością.
- szybszym zużyciem elementów skrzyni biegów ( szczególnie synchronizatorów ).

EDIT: ale mówisz, że drży tylko przy zapalaniu a potem już zupełnie ok?
To też dziwne, chociaż to może dopiero pierwsza faza. Z tego co wiem to zwykle objawia się to silniejszymi wibracjami i hałasam na biegu jałowym albo przy nagłej zmianie obrotów ( w górę lub w dół )....
Lancia Lybra 1.9 JTD LX Berlina
Paganini Black
Kilka fotek

zoltar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: zoltar » 04 mar 2008, 21:13

Dzieki za porady wydaje mi sie (mama nadzieje) ze to normalne wczesniej jezdzilem alfa w benzynie wiec moze ten typ tak ma tym bardziej ze mam lancie prawie 1,5 roku i wydaje mi sie ze tak miala od poczatku. Z drugiej strony 170000 tys przebiegu moze robic swoje... pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”