Thema - Kontrolki
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Kontakt:
Thema - Kontrolki
Witam. Mam pytanie odnośnie zestawu kontrolek umieszczonych pod check'iem. Jeśli ktoś posiada instrukcję co poszczególne znaczą to poproszę o małe streszczenie tematu. Po nagrzaniu silnika, zgaszeniu i ponownym odpaleniu zapala się czerwona kontrolk smarowania na tym właśnie panelu i nie wiem czy chodzi o temp. oleju czy słabe smarowanie przy 90 stopniach.
- Piszczyk
- Klubowicz
- Imię: Rafał
Thema - Kontrolki
zmieniam poprzedni post
tłumacząc z niemieckiej książeczki obsługi:
...niedostateczne ciśnienie oleju. uszkodzony czujnik lub przerwane połączenie elektryczne ...
jeśli mówimy o kontrolce czerwonej w kształcie olejarki
bo jest i kontrolka w kształcie bagnetu mogąca świecić na czerwono lub zielono ale (przynalmniej teoretycznie) zapalająca się dopiero po naciśnięciu przycisku - określająca poziom oleju
dotyczy to check panelu z themy III
w starszych modelach (miałem kiedyś 2.0 91rok) czrwona olejarka znaczyła za niski poziom oleju
tłumacząc z niemieckiej książeczki obsługi:
...niedostateczne ciśnienie oleju. uszkodzony czujnik lub przerwane połączenie elektryczne ...
jeśli mówimy o kontrolce czerwonej w kształcie olejarki
bo jest i kontrolka w kształcie bagnetu mogąca świecić na czerwono lub zielono ale (przynalmniej teoretycznie) zapalająca się dopiero po naciśnięciu przycisku - określająca poziom oleju
dotyczy to check panelu z themy III
w starszych modelach (miałem kiedyś 2.0 91rok) czrwona olejarka znaczyła za niski poziom oleju
...niewykonalność jakiegoś zadania jest tymczasowa i spowodowana jedynie złym doborem narzędzi...
jest :
DELTA I 1.6 GTi.e.`1992 w wiecznym remoncie
AR166 2,5 V6 `2000 holownik
HiLux 3.0d `2007 służbowy
Thesis 3,0V6 `2002 żony
Thema 2,8 PRV powrót do przeszłości
jest :
DELTA I 1.6 GTi.e.`1992 w wiecznym remoncie
AR166 2,5 V6 `2000 holownik
HiLux 3.0d `2007 służbowy
Thesis 3,0V6 `2002 żony
Thema 2,8 PRV powrót do przeszłości
Thema - Kontrolki
Drogi kolego (jestem pijany
)
Kontrolka od oleju swieci sie kiedy jest brak oleju... proste... ale rowniez waryjuje jezeli jest brak ladowania... themy ogolnie maja pogmatwany system.
W twoim przypadku domyslam sie ze czujnik podczas zapalania widzi dostateczny poziom oleju ale jak silnik zaczyna pracowac to rozprzestrzenia olej po calym ukladzie i wtedy go brakuje.
Proponuje natychmiast dolac oleju albo najlepiej wymienic...
BTW. mi kiedys zaswiecila sie jak mialem malo oleju... dolalem i OK.
Ogolnie jak nacisne przycisk to swieci na zielono... od lat nie widzialem natomiast check'a zielonego
Pozdrawiam...
Sprawdz poziom oleju i daj zanć...

Kontrolka od oleju swieci sie kiedy jest brak oleju... proste... ale rowniez waryjuje jezeli jest brak ladowania... themy ogolnie maja pogmatwany system.
W twoim przypadku domyslam sie ze czujnik podczas zapalania widzi dostateczny poziom oleju ale jak silnik zaczyna pracowac to rozprzestrzenia olej po calym ukladzie i wtedy go brakuje.
Proponuje natychmiast dolac oleju albo najlepiej wymienic...
BTW. mi kiedys zaswiecila sie jak mialem malo oleju... dolalem i OK.
Ogolnie jak nacisne przycisk to swieci na zielono... od lat nie widzialem natomiast check'a zielonego

Pozdrawiam...
Sprawdz poziom oleju i daj zanć...
Lancia Thema III 2.5td 09.92r
-
- Kontakt:
Thema - Kontrolki
Poziom oleju w normie-nawet bliżej max'a niż minimum. Po odpaleniu wszystko ok, jest ładowanie. Po przejechaniu trasy ok 20-30 km i zgaszeniu silnika oraz ponownym jego odpaleniu zapala się właśnie kontrolka symbolu olejarki (kolor czerwony),która po czasie zaczyna mrugać. Dzieje się tak tylko po przejechaniu znacznego odcinka drogi i pełnym nagrzaniu silnika. Dodam że ciśnienie oleju mierzone w miejscu jednego z czujnikóe przy filtrze oleju przy 1000 rpm 1 bar,przy 2000 rpm 4 bary więc wszystko powinno być dobrze. Silnik jest co prawda na dotarciu ( po szlifie wału oraz wymianie wszystkich panewek) tylko czy jest to sytuacja normalna? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Thema - Kontrolki
Ktora wersje themy masz? Masz przycisk obok olejarki ktory sprawdza olej?
-
- Kontakt:
Thema - Kontrolki
Tak. Thema z 94 roku. Po przekręceniu stacyjki w pozycję MAR i przytrzymaniu włącznika obok olejarki zapala się ona na zielono-takrze po nagrzaniu silnika.
Thema - Kontrolki
Kurde to juz nie wiem co to moze byc...
Czyli kontrolka swieci na zielono... po przejechaniu jakiejs odleglosci gdy silnik cieply to miga olejarka... A jak zgasisz silnik i sprawdzisz przyciskiem to na zielono swieci...
Jedyne co mi przychodzi do glowy to zepsuty czujnik ale mysle ze bardzo malo prawdopodobne...
Czyli kontrolka swieci na zielono... po przejechaniu jakiejs odleglosci gdy silnik cieply to miga olejarka... A jak zgasisz silnik i sprawdzisz przyciskiem to na zielono swieci...
Jedyne co mi przychodzi do glowy to zepsuty czujnik ale mysle ze bardzo malo prawdopodobne...
-
- Kontakt:
Thema - Kontrolki
Wydaje mi się że to właśnie kwestia czujnika-jednego z dwóch. Kontrolka czerwonej olejarki świeci się także po przekręceniu samej stacyjni w pozycje MAR,a przecież wtedy nie pracuje pompa żeby faktycznie nie dawała ciśnienia. Myślę że czujnik na goracym silniku nie ma już swojej sprawności i nie mierzy ciśnienia prawidłowo. Po odstawieniu samochodu na jakieś 30 min kontrolka juz się nie pojawia. Mam nadzieję że to kwestia czujnika...