Y10 - problem tylko nie wiem z czym?
- vbaranv
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Witam!
Od jakiegoś tygodnia posiadam Lancie Y10 z 1990r. i mam mały problem autko odpala mi tylko "na pych", ponieważ przy kręceniu kluczykiem brzmi jakby akumulator dawał za mało mocy. Fakt akumulator był już ładowany ja też go ładowałem i jest to samo. Nawet jak pojeżdże nim okolo 2 godzin i jest cieply i jak z gaśnie to też jest problem z odpaleniem. Jak myślicie to wina akumulatora czy to coś innego?
Od jakiegoś tygodnia posiadam Lancie Y10 z 1990r. i mam mały problem autko odpala mi tylko "na pych", ponieważ przy kręceniu kluczykiem brzmi jakby akumulator dawał za mało mocy. Fakt akumulator był już ładowany ja też go ładowałem i jest to samo. Nawet jak pojeżdże nim okolo 2 godzin i jest cieply i jak z gaśnie to też jest problem z odpaleniem. Jak myślicie to wina akumulatora czy to coś innego?
Ostatnio zmieniony 03 mar 2008, 0:23 przez vbaranv, łącznie zmieniany 1 raz.
LANCIA Y10 1.1 i.e. 1990 rok
- coolczak
Re: Lancia Y10 - problem tylko nie wiem z czym?
Pożycz prądu z innego auta, jak nic nie pomoże to sprawdź rozrusznik. To na początek podstawa."vbaranv" pisze:Witam!
- vbaranv
Jakiś czas temu rozrusznik był wymieniany 

Ostatnio zmieniony 03 mar 2008, 0:24 przez vbaranv, łącznie zmieniany 1 raz.
Hi! Określ konkretniej ''brzmienie'' a najpierw sprawdz połączenie elektryczne akku- rozrusznik ,masę (czy sa dobrze podokrecane mocowania śruby czy nie są zaśniedziałe ,zardzewiałe ,oczysc poskrecaj ,połączenie masy tak samo jak da radę zorganizuj sobie drugi przewód masowy i podłącz w inne miejsce ,) .Akumulator moze nie mieć ładowania i też będą problemy ,ale to już raczej z miernikiem V, spadek napięcia lub wzrost (powinno być około 13V do 14V po odpaleniu auta ) jak będzie bez różnicy na akku tzn 12,5V i po odpaleniu auta tez 12,5V lub mniej to coś z alternatorem (prawdopodobnie regulator napięcia ).To tyle co wiem, może ktoś elektryczny jeszcze coś doda lub poprawi .
Pozdro
Pozdro
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm
- coolczak
Jak Ci światła gasną przy probie rozruchu to napewno uszkodzone jest połączenie masy od akumulatora."vbaranv" pisze:Jakiś czas temu rozrusznik był wymieniany
- vbaranv
Dzięki bardzo Panowie. Podładowałem jeszcze raz akumulator i narazie pali sprawdzałem napiecię na nie odpalonym jest okolo 13V, a na odpalonym okolo 14,5V. Jak narazie śmiga jak będą jakieś problemy to jeszcze raz poproszę o pomoc. Dzięki wielkie! 

Ostatnio zmieniony 03 mar 2008, 0:24 przez vbaranv, łącznie zmieniany 1 raz.
światła przygasają przy odpalaniu i to jest normalne.
jest: Y10T [ było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 574-797-629 ]

To że przygasają przy odpalaniu jest normalne, ale jak będziesz mial spapraną masę od aku to potrafią w cholerę zgaśnąc.
A jest ciekawostka, co niektóre samochody mają taki bajer, że jak masz zapalone światła i je chcesz odpalić to te światła gasną - taki przekaźnik mają założony.
A jest ciekawostka, co niektóre samochody mają taki bajer, że jak masz zapalone światła i je chcesz odpalić to te światła gasną - taki przekaźnik mają założony.
Lancia i jeszcze raz Lancia
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power