Lybra - Awaria silnika 2,4 JTD - co robić?
- darplo
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Mam problem. Podczas jazdy nagle zaczęło coś walić. Zapaliła się lampka awaria silnika. Nie miałem wielkiej prędkości około 40 km/h. Od razu zatrzymałem się i wezwałem pomoc. Okazało się, że do paska rozrządu dostał się kawałem tektury. Pasek przeskoczył sie o 6 ząbków. Po wymianie paksa rozrządu odpaliłem silnik. Okazało się , że wszystko pracuje równomiernie, a nawet trochę ciszej!!!! Mechanik powiedział, że miałem wielkie szczęście. Ale czy na pewno? Mam wielki dylemat: czy rozbierać głowice i sprawdzać czy wszystko jest w porządku ( koszt takiej operacji około 1500 zł), czy sobie odpuścić i jeździć. Czy ktoś miał podobny przypadek?
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
Przeskoczył, aż o 6 ząbków
i masz wszystko całe w silniku i to jeszcze w dizlu
Jeśli tak to masz wielkie szczęscie! Dziwne jest, to skąd wziął sie tam kawałek tektury?

trzeba sie złożyć, wszyscy, na rozebranie silnika i zobaczyć czy się nie zrobiła /i dlaczego nie/młockarnia z zaworów
bo to jakies niespotykane zjawisko przyrodnicze

LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
-
- Klubowicz
- Imię: mgOmichGD
- Kontakt:
Jak jeździ i nic sie nie tłucze - nie ruszaj póki nie śmierdzi
P.S Nie zapomnij wypełnić totka jak fart to fart idź za ciosem

P.S Nie zapomnij wypełnić totka jak fart to fart idź za ciosem

Bardzo ciekawy przypadek, ale powiem szczerze że i tak nie uwiężę że po przeskoczeniu paska podkreślam aż o 6 zębów nie spowodowało to żadnych uszkodzeń. Widziałem całą masę silników w których przesunięcie paska o 2 zęby powodowało bałagan jak bo wybuchu bomby w silniku lub nawet oderwanie głowicy od bloku. Moim zdaniem bujda z technicznego punktu widzenia nie możliwa w rzeczywistości.
- darplo
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Skąd się wziął kawałek tektury w silniku? - Kilka dni temu zmieniałem pasek i łożysko napinacza. Po 5 dniach awaria silnika. Zbieg okoliczności, czy coś więcej? Niesety mimo moich podejrzeń nic nie mogę nikomu udowodnić.
A co do tego czy coś sie stało w silniku to nie wiem! Sam jestem zaskoczony!
Silnik pracuje normalnie. Przejechałem się kawałek. I jeździ. I wszystko chodzi. Tylko pytanie na jak długo? Czy za mieisąc nie stanę gdzieś na środku drogi! Czy lepiej wydać te 1500 zł i sprawdzić. Czy jest może inna metoda na sprawdzenie silnika bez rozbierania głowicy? Na słuch 2 mechaników powiedziało, ze ich zdaniem jest OK. Ale to tylko na słuch.....
A co do tego czy coś sie stało w silniku to nie wiem! Sam jestem zaskoczony!
Silnik pracuje normalnie. Przejechałem się kawałek. I jeździ. I wszystko chodzi. Tylko pytanie na jak długo? Czy za mieisąc nie stanę gdzieś na środku drogi! Czy lepiej wydać te 1500 zł i sprawdzić. Czy jest może inna metoda na sprawdzenie silnika bez rozbierania głowicy? Na słuch 2 mechaników powiedziało, ze ich zdaniem jest OK. Ale to tylko na słuch.....
-
- Klubowicz
- Imię: mgOmichGD
- Kontakt:
No słuch w tym przypadku najlepszy wiem że to Cie niepokoi jeszcze możesz zmierzyc kompresje , wiąże sie to z wykreceniem wtrysków a to juz zawsze jakaś ingerencja - uważam,że należy to auto normalnie eksploatować i nie przejmowac sie niczym - darplo ono chce żyć nie zabieraj mu tej szansy 

Nie wiem, tak sobie pomyślalem , a absolutnie nie chcę się mądrzyć,że może należaloby zawiadomić Watykan.
Oni przyślą komisję, ktora bada takie zjawiska, cuda znaczy.
I wtedy to Oni poniesliby koszty rozmontowania silnika.Dla nich 1500 zł to pestka
Pozdrawiam
Oni przyślą komisję, ktora bada takie zjawiska, cuda znaczy.
I wtedy to Oni poniesliby koszty rozmontowania silnika.Dla nich 1500 zł to pestka

Pozdrawiam
Lybra 2.4JTD
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
Najpiękniejszą rzeczą w życiu mężczyzny jest wiatr we włosach, świeży koń pod siodłem i ostry horyzont stepu...
- bogdan
- Klubowicz Wspierający
- Kontakt:
Jeżeli działa bez dzwonienia, moja rada nie rozbierać.
TYLKO L A N C I A
jest taka metoda, kamerka, zapomniałem jak to się nazywa, ale takie coś jak się w medycynie używa, żeby np do przewodu pokarmowego zajrzeć"darplo" pisze: Czy jest może inna metoda na sprawdzenie silnika bez rozbierania głowicy? Na słuch 2 mechaników powiedziało, ze ich zdaniem jest OK. Ale to tylko na słuch.....

Niektórzy mechanicy też to mają (w wersji moto;-) ), wtedy w benzynie można przez otwór świec obejrzeć sobie wnętrze silnika. W dieslu też na pewno się jakoś da, nie wiem czy przez świecę żarową?
Myślę, że na pewno lepszy i tańszy sposób niż zdejmowanie głowicy.
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM
Toper

"Endoskop ? rodzaj wziernika z własnym źródłem światła, służący do wykonywania zabiegów endoskopowych. Używany jest w medycynie do oglądania wewnętrznych ścian narządów"
za wikipedią
za wikipedią
no właśnie mi tego słowa zabrakło"letnik22" pisze:"Endoskop ? rodzaj wziernika z własnym źródłem światła, służący do wykonywania zabiegów endoskopowych. Używany jest w medycynie do oglądania wewnętrznych ścian narządów"
za wikipedią

Pozdrawiam
Toper
Toper

Miesiąc temu w Zecie podczas jazdy przeskoczył mi o 3 zęby. Dojechałem na stacje jeszcze z 500 metrów, zatrzymałem się i dopiero odholowałem do serwisu. Próbowałem jeszcze ją odpalić ale już nie chciała. Wymienili pasek i rolki, jeździ jak przedtem."dudekken" pisze:Bardzo ciekawy przypadek, ale powiem szczerze że i tak nie uwiężę że po przeskoczeniu paska podkreślam aż o 6 zębów nie spowodowało to żadnych uszkodzeń. Widziałem całą masę silników w których przesunięcie paska o 2 zęby powodowało bałagan jak bo wybuchu bomby w silniku lub nawet oderwanie głowicy od bloku. Moim zdaniem bujda z technicznego punktu widzenia nie możliwa w rzeczywistości.
Rada, jak nic nie słychać i jeździ to nie grzebać.
605-365-315 od świtu do zmierzchu 

Sytuacja zerwania lub przeskoczenia paska zawsze odbija sie na bebechach silnika i nikt mi nie powie ze po spotkaniu tłoka z zaworami "nic się nie stało". W jednym przypadku silnik od razu zamienia sie w kupę złomu, w drugim uszkodzenia są na tyle nieduże ze mała dłubaninka w środeczku ratuje sytuacje, w trzecim po zmianie paska niby chodzi ok. Niestety ale to oszukiwanie samego siebie że wszystko jest cacy, w rzeczywistości nie znasz dnia ani godziny kiedy auto odmówi posłuszeństwa z powodu powstałych uszkodzeń."bobby123" pisze: Miesiąc temu w Zecie podczas jazdy przeskoczył mi o 3 zęby. Dojechałem na stacje jeszcze z 500 metrów, zatrzymałem się i dopiero odholowałem do serwisu. Próbowałem jeszcze ją odpalić ale już nie chciała. Wymienili pasek i rolki, jeździ jak przedtem.
Rada, jak nic nie słychać i jeździ to nie grzebać.
- bialy-murzyn
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
pytanie zasadnicze: czy wymieniać rozrząd. Naprawdę mam to przed sobą zdaje się i się nie ma co oszukiwać, boję się : > Co robić, aby ktos mi to zrobił dobrze ? : >