Nuova Delta-nowy przegub i stuka
Witam. Nie tak dawno odebrałem moją deltę po remoncie silnika. Przy okazji wymieniłem przeguby ze strony pasażera. Po przejechaniu 32 km przy przyspieszaniu zaczęło coś stukać z prawej strony. Jak wciskałem sprzęgło to nie, tylko jak dawałem gazu. Po jakimś czasie zaczęło stukać na luzie przy 40 km/h tak jakby coś o coś umykało. Zajechałem do mechanika i on stwierdził że to ten nowy przegub i miałem przyjechać nazajutrz. Jednak jak już jechałem od mechanika problem minął i po przejechaniu 15km nie wrócił na razie. Czy wie ktoś z was coś na ten temat?
Delta Nuova 1,8 8V 94r.
Re: Nuova Delta-nowy przegub i stuka
Przegub stuka tylko przy skręconych kołach. Mialem podobna sytuacje ale to mi siadły zupełnie wachacze oraz tuleje i łacznik drazków kierowniczych, po wymianuie na nowe wszystko jest ok"karol1125" pisze:Witam. Nie tak dawno odebrałem moją deltę po remoncie silnika. Przy okazji wymieniłem przeguby ze strony pasażera. Po przejechaniu 32 km przy przyspieszaniu zaczęło coś stukać z prawej strony. Jak wciskałem sprzęgło to nie, tylko jak dawałem gazu. Po jakimś czasie zaczęło stukać na luzie przy 40 km/h tak jakby coś o coś umykało. Zajechałem do mechanika i on stwierdził że to ten nowy przegub i miałem przyjechać nazajutrz. Jednak jak już jechałem od mechanika problem minął i po przejechaniu 15km nie wrócił na razie. Czy wie ktoś z was coś na ten temat?

Była
Lancia Delta II '94 1.8 - R.I.P. 17.05.11
Jest
Lancia Lybra LX 1,9 JTD '01
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Lancia Delta II '94 1.8 - R.I.P. 17.05.11
Jest
Lancia Lybra LX 1,9 JTD '01
Phedra 2.0 JTD '04
Musa 1.9jtd '07
Re: Nuova Delta-nowy przegub i stuka
Fakt faktem, że mam do wymiany drążek kierowniczy z prawej strony, ale wahacze i łączniki wymieniałem we wrześniu ubiegłego roku i przejechałem na nich może 1000 km, bo 3 miesiące samochód stał u mechanika. Ale czy drążek może powodować takie stukanie?"Snooki" pisze:Przegub stuka tylko przy skręconych kołach. Mialem podobna sytuacje ale to mi siadły zupełnie wachacze oraz tuleje i łacznik drazków kierowniczych, po wymianuie na nowe wszystko jest ok"karol1125" pisze:Witam. Nie tak dawno odebrałem moją deltę po remoncie silnika. Przy okazji wymieniłem przeguby ze strony pasażera. Po przejechaniu 32 km przy przyspieszaniu zaczęło coś stukać z prawej strony. Jak wciskałem sprzęgło to nie, tylko jak dawałem gazu. Po jakimś czasie zaczęło stukać na luzie przy 40 km/h tak jakby coś o coś umykało. Zajechałem do mechanika i on stwierdził że to ten nowy przegub i miałem przyjechać nazajutrz. Jednak jak już jechałem od mechanika problem minął i po przejechaniu 15km nie wrócił na razie. Czy wie ktoś z was coś na ten temat?
No i jeszcze jedno jak byłem u mechanika to podnieśliśmy prawe przednie koło i wrzuciłem 1 i normalnie słychac było jak przeskakuje.
Delta Nuova 1,8 8V 94r.
witam
miałem podobny problem już prawie zamawiałem przegub
jeśli to jest taki krótki metaliczny dźwięk to jest ........ wymień śruby w kołach lub jak znowu ci sie to pojawi odkręć dwie z tego stukającego koła i zamień je z tylnymi dwoma jak ustąpi to wiadomo ...............
pozdrawiam
jeśli to jest taki krótki metaliczny dźwięk to jest ........ wymień śruby w kołach lub jak znowu ci sie to pojawi odkręć dwie z tego stukającego koła i zamień je z tylnymi dwoma jak ustąpi to wiadomo ...............
pozdrawiam
miałem podobny problem już prawie zamawiałem przegub
pozdrawiam
witam
miałem drgania choć nie zawsze - zrób tak jak napisałem a jeśli masz felgi alu to na pewno
u mnie także stukało po paru km ustąpiło - o tym powiedział mi wulkanizator
pozdrawiam
pozdrawiam
napisz czy pomogła zmiana śrub .......................lub co buło przyczyną jak już to ustaliłeś
pozdrawiam
No więc tak, kombinowałem za przekładaniem śrub, nawet wszystkich 4 i nic. Poza tym to chyba ten przegub jednak, ponieważ znów zaczynają się pojedyncze stuki przy ruszaniu oraz potężne stukanie przy skręcaniu na pełnym skręcie jak wjeżdża na posesje. Na wtorek jestem umówiony do mechanika co mi to zakładał na przegląd gwarancyjny
, więc sam nie będę tego rozbierał. Więcej napisze jak będę wiedział coś więcej.

Delta Nuova 1,8 8V 94r.
- MiroMiglia
- Przedstawiciel Regionalny
- Imię: Mirek
Witam.2 lata temu miałem podobną sytuację,tyle że w Audi 80.Po wymianie przegubu postawiłem auto na koła i przy zjeżdzie z najazdów miałem wrażenie że "coś" chrupnęło.Zaczęły się objawy takie opisujesz,okazało się że nie obróciłem kołem i przegub ustawił się w pozycji "na ukos' i po zjechaniu do tyłu pękła jedna z prowadnic w środku.
Po wymianie na kolejny nowy wszystko ustąpiło i autko funkcjonuje do dziś w zdrowiu.
Czyli raczej drobny błąd mechanika,który niestety się przytrafił i mnie.
Pozdrawiam.
Po wymianie na kolejny nowy wszystko ustąpiło i autko funkcjonuje do dziś w zdrowiu.
Czyli raczej drobny błąd mechanika,który niestety się przytrafił i mnie.
Pozdrawiam.
Delta II HPE 2.0T 16V swap - I miejsce Miss 2011 , II miejsce Miss 2014
Beta Coupe 2.0 76' - dla znajomych -Feniks

Zeta 02' 2.0T 8V
Fiat Coupe 96' 2.0T 16V
tel. 501 077 356
witam
to bardzo dziwne nowe przeguby i tak się zachowują? coś jest nie tak a z tego co opisujesz,że przy skręcie to się nasila to nie ma wyjścia trzeba coś z tym zrobić
myślałem ,że pomogę bo miałem identyczną sytuacje tylko,że przy skręcie było bez hałasu
pozdrawiam
pozdrawiam
Witam po czasie. W końcu zamówiłem nowy przegub, wymieniłem wczoraj i co? Wszystko zginęło, chrobotania na skręconych kołach, po wjechaniu w dziurę i stuki przy ruszaniu. Stary przegub użytkowałem 500km i o dziwo przy demontażu łatwo się rozdzielił(można powiedzieć śmiało że obwódka spadła z wianka i wypadły kulki. Jak go wyczyszczę to wysyłam na gwarancję. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
Delta Nuova 1,8 8V 94r.