Dedra - odpowietrzenie układu paliwowego.

Awatar użytkownika
adasik12
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: adasik12 » 22 gru 2007, 20:18

Po wymianie filtra paliwa ( diesel ) mam powietrze w układzie i jak mam to odpowietrzyć (wszystko mam szczelne ) ale i tak jest powietrze które powstaje w filtrze. Samo nie chce się odpowietrzyć.
Lancia Dedra sw 1.9 tds ls

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 23 gru 2007, 20:54

witam

Skąd wiesz że masz powietrze w układzie?

ja w swojej dedrze wymieniałem filtr paliwa - miałem problem przez jakiś czas aż się wszystko napełniło i samo odpowietrzyło wtedy auto weszło we właściwe obroty - ale przed założeniem zalałem filtr paliwem a uszczelkę posmarowałem olejem,

stąd moje pytanie poczym poznajesz że masz powietrze w paliwie czy nierówno pracuje ? chyba ,że masz przeżroczyste przewody ?

po wymianie filtra jeśli jest wszystko sczelne trzeba trochę pomielić silnikiem a nawet kilkarazy zgaśnie ale gdy będzie pracował bez zwiększania obrotów sam powienien się odpowietrzyć

możesz odpowietrzyć jest taka śróbka na filtrze do ewentualnego odpowietrzania - jak to nie pomoże to musisz dokręcić filtr bo może brać fałszywe powietrze

pozdrawiam

Awatar użytkownika
adasik12
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: adasik12 » 23 gru 2007, 21:16

Zacząłem mieć problemy z zapalaniem auta po wymianie filtra kopci i nierówno pracuje. Założyłem przezroczysty przewód od filtra do pompy i lecą bąble powietrza do pompy i sam nie chce się odpowietrzyć układ a jak podłącze przewód bezpośrednio do pompy( pomijam filtr ) to wszystko jest ok. Sprawdziłem szczelność obudowy filtra jest ok , tak więc to powietrze powstaje w filtrze a jeszcze może być tak że paliwo cofa się z filtra do baku jak autko postoi.

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 24 gru 2007, 21:59

witam

niewiem jak u ciebie ale u mnie obudowa filtra ma dwie uszczelki jest to spowodowane tym.że jest ogrzewanie ja to całe wyjąłem wyczyściłem uszcelki posmarowałem olejem silnikowym - to jest ta część gdzie przychodzi kostka z napięciem - trzeba ją odpiąć chyba ,że ty tego nie masz

ja jeszcze na dole filtra mam czujnik obecności wody w ropie i też przychodzi kostka z napieciem

ja myślę ,że u ciebie musi brać fałszywe powietrze mimom,że tego nie widzisz nie ma wyrażnych wycieków ale gdzieś nieznacznie dochodzi do nieszczelności

weż jeszcze raz odkręć tenfiltr i zrób jak ja to opisuje a do filtra wlej troche paliwa będzie łatwiej zapalić

jak to nie pomoże masz na gorze filtra śróbkę do odpowietrzania - po zgaszeniu silnika lekko ją odkręć powinienieś usłyszeć tak syk to znak ciśnienia w filtrze i wtedy powinno wyjść powietrze - możesz to zrobić kilka razy

jeszcze taka inna porada ja to stosowałem kiedyś przy innym samochodzie - jak masz przeżroczyste przewody - na pracującym silniku uderzaj czymś metalowy we filtr wtedy zebrana poduszka powietrzna pod wierzchem będzie sie rozrywać i będziesz widział ja szybko leca bomble - to będzie znaczyć ,że jest powietrze

jak to nie pomoże trzeba jeszcze raz odkręcić filtr ........................

paliwo niepowinno się cofać do baku świadczyło by to tylko o nieszczelności.......

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 gru 2007, 22:13 przez jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
adasik12
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: adasik12 » 25 gru 2007, 16:12

I właśnie w tym problem jak odkręcam tą śrubkę na górze to nie leci paliwo tylko zaciąga powietrze stamtąd i silnik gaśnie a jak pukam w filtr to bańki się pojawiają muszę podjechać do magika jakiegoś bo już nie mam pomysłów. Filtr mam taki sam jak twój.

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 26 gru 2007, 11:36

witam

musisz mieć jakąś nieszczelność - odkręć ten filtr jeszcze raz lub spróbuj go dokręcić lub któryś przewód ma nieszczelność .

a z tą śróbką to jest tak jak ją odkręcisz to auto gaśnie to jest normalne trzeba ją lekko popuścić i szybko dokręcić

spróbuj tą śróbkę popuścić zaraz po zgaszeniu silnika wtedy powinieneś usłyszeć syk jak tego nie będzie masz nieszczelność

podokręcaj przewody może uszczelki są dokitu ......

pozdrawiam

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 28 gru 2007, 15:00

witam

napisz jak naprawisz autko bo sam jestem ciekawy przyczyny >>>>>> :!:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
adasik12
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: adasik12 » 29 gru 2007, 18:10

Witam i cały czas nic znajomy mechanik tez nie wie co jest. Układ szczelny a powietrze nie chce zejść z filtra cały czas jest w nim. Jak pominę filtr jest ok zero bąbli. Muszę sprawdzić jeszcze pompę może to jej wina może za dużo ciągnie paliwa.

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 30 gru 2007, 11:23

witam

wpadłem na pomysł po twym ostatnim poście - a może masz różnice w przekroju wężyka od filtra do pompy tzn jest zaduża wewnętrzna średnica i wtedy tak będzie się działo ...stukaj po filtrze do oporu aż .............

podrugie spróbuj jeszcze to takie banalne ale otwórz na chwile wlew paliwa i sprawdż czy jest różnica?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
adasik12
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: adasik12 » 22 sty 2008, 17:08

Miałem trochę czasu i posprawdzałem wszystko tj. ciśnienie na cylindrach oraz wtryski wszystko w normie ale wtryski były mokre, a na badaniu ok tak więc pompa siadła :( . Mam drugą i w piątek zakładam, kupiłem identyko na allegro za 100 zł :). Musiało wcześniej się coś dziać a wymiana filtra paliwa ją dobiło.

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 22 sty 2008, 17:22

witam

i pytam tak przy okazji bo masz chyba to samo autko co ja- ile to pali bo moja kurcze chyba za dużo miasto ok 9,10l trasa prawie tak samo ?

jak się uporasz z pompą napisz.....

pozdrawiam

Awatar użytkownika
adasik12
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: adasik12 » 23 sty 2008, 12:09

O to chyba coś dużo. Mi w mieście tak 6-7 a ostatnio byłem w niemczech to na autostradzie 7,7 ale 150-160 leciałem. Przy spokojnej jeździe 5-6 literków . Może u ciebie trzeba pompę wyregulować. Ojciec ma alfe 155 z tym samym silnikiem i spalanie porównywalnie do mojego.

Awatar użytkownika
jerzy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jerzy » 24 sty 2008, 11:56

witam

no właśnie tak myślałem,że to dużo - dzięki będę musiał coś z tym zrobić

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”