Dedra - zerwany pasek rozrządu
Witam,
Mam Lancie Dedre z 1991 roku z silnikiem 2.0 z dwoma wałkami rozrządu. Zerwał mi się pasek. Potrafi mi ktoś odpowiedzieć czy zawory mogą wejść w kolizję z tłokami czy przypadkiem ten układ jest bezkolizyjny?
Pozdrawiam.
Mam Lancie Dedre z 1991 roku z silnikiem 2.0 z dwoma wałkami rozrządu. Zerwał mi się pasek. Potrafi mi ktoś odpowiedzieć czy zawory mogą wejść w kolizję z tłokami czy przypadkiem ten układ jest bezkolizyjny?
Pozdrawiam.
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Niestety część zaworów będzie uszkodzona. Nie obejdzie się bez zdjęcia głowicy.
witam
zreguły gdy się urwie pasek rozrządu dłok dogoni zawór i z pewnością skrzywi go - żeby tylko jeden ?
zależy w jakich okolicznościach to sie stało czy podczas jazdy czy przy zapalaniu ?
ja mając wolwo 340D jeżdziłem nawet niewiedziałem że pasek mi się kończy po skończonej pracy chciałem zapalić bez efetu chce a nie może zapalić coś mnie pikło otworzyłem maskę zdjąłem osłone i ręką wyczułem brak zębów jak się póżniej okazało brakowało na dł.ok 20 cm zębów niewiem jak to się stało,że odbyło się bez bólu - tylko wymiana paska.
w twoim przypadku może być nie tak optymistycznie ale spróbuj założyć nowy pasek po ustawieniu zgodnie ze znakami i delikatnie obracaj kluczem i spróbuj wyczuć czy będą jakieś opory - możesz odkręcić dekiel zaworowy i będziesz widział czy któryś z zaworów zostaje ? ................
pozdrawiam
ja mając wolwo 340D jeżdziłem nawet niewiedziałem że pasek mi się kończy po skończonej pracy chciałem zapalić bez efetu chce a nie może zapalić coś mnie pikło otworzyłem maskę zdjąłem osłone i ręką wyczułem brak zębów jak się póżniej okazało brakowało na dł.ok 20 cm zębów niewiem jak to się stało,że odbyło się bez bólu - tylko wymiana paska.
w twoim przypadku może być nie tak optymistycznie ale spróbuj założyć nowy pasek po ustawieniu zgodnie ze znakami i delikatnie obracaj kluczem i spróbuj wyczuć czy będą jakieś opory - możesz odkręcić dekiel zaworowy i będziesz widział czy któryś z zaworów zostaje ? ................
pozdrawiam
ściągnij głowicę i zobacz. inaczej narobisz jeszcze gorzej jeżeli się pogięły zawory a będziesz kręcić silnikiem. silnik jest kolizyjny, także tylko niesamowite szczęście może Cię uchronić od wydatków. z ostatnich niekolizyjnych silników to chyba oplowskie 8V..
jest: Y10T [ było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 574-797-629 ]

zdejmij pokrywy wałków rozrządu,pogięte zawory bedą miały
znacznie większy luz na płytkach
znacznie większy luz na płytkach
"dunin" pisze:ściągnij głowicę i zobacz. inaczej narobisz jeszcze gorzej jeżeli się pogięły zawory a będziesz kręcić silnikiem. silnik jest kolizyjny, także tylko niesamowite szczęście może Cię uchronić od wydatków. z ostatnich niekolizyjnych silników to chyba oplowskie 8V..
A Fiatowski FIRE ?? Przecież seicento do dziś produkują

Nie bić nowy jestem
Jazda po A4- moja praca
Diagnostyka i Elektronika Pojazdowa 502 905 598 (mój brat)

Jazda po A4- moja praca

Diagnostyka i Elektronika Pojazdowa 502 905 598 (mój brat)
FIRE jest bezkolizyjny?
dobrze wiedzieć 

jest: Y10T [ było: A112, 7 x Y10, 2 x Y ][ tel. 574-797-629 ]

- Prometeo
- Forumowicz/ka
- Imię: Wiesław
- Kontakt:
Pękł mi pasek w oplu z silnikiem gaźnikowym i poszły tylko tłoki ale jeśli silnik jest 16 V to szkody mogą być jeszcze większe.
Mam nadzieję, że ci gowica nie poszła.
pozdrawiam
Mam nadzieję, że ci gowica nie poszła.
pozdrawiam
zarówno w 8 jak i 16v gną sie jedynie zawory.
Sprawdzić trzeba tylko prowadnice czy nie pękły
Nie straszcie kolegi...
Sprawdzić trzeba tylko prowadnice czy nie pękły
Nie straszcie kolegi...