kolego Vazyl co do Twojego remontu to moją reakcję mogę wyrazić w ten sposób

"vazyl" pisze:Ciekawostka......."karol1125" pisze:Heh. Ja mam właśnie remont, a mianowicie koniec. No i z tym że ja miałem szlif wału.
Cena części:
-cały rozrząd
-cały balans
-komplet uszczelek
-uszczelka pod miskę
-pierścienie
wszystko to 800zł z groszem
panewki na podpory i korby w twoim wypadku to około 150zł
No i oleje, filtry, płyny, przewody, świece-tu może być różnie(zależy co wybierzesz.
A kupować drugi silnik się nie opłaca, bo nie wiesz co kupisz, a z tymi silnikami raz że jest kłopot dostać, a dwa że mają przejechan 200tyś i więcej.
Zrobisz swój i wiesz czym jeździsz.
Niedawno odebrałem z remontu swój silnik Fiata DOHC i mi wyszło duuuużo więcej, ale ja mam teraz "nowy silnik":
Głowica - obróbka (kąty, pogłębianie, powiększanie), gniazd zaworów, nowe prowadnice, planowanie - 290,00 zł
Planowanie głowiczek - 120,00 zł
Prowadnice zaworów - 50,00 zł
Zawory - 220,00 zł
Wałki rozrządu robione na zamówienie (cena promocyjna, negocjowana indywidualnie, niestety nie wiem czy będzie taka nadal) - 470,00 zł
Uszczelka głowicy - 50,00 zł
Uszczelki miski, dolotu, wydechu, głowiczek, pokryw wałków - 90,00 zł
Tulejowanie cylindrów + trasowanie bloku+ owalizacja stóp wału korbowego - 550,00 zł
Szlif wału - 130,00 zł
Osadzenie panewek pośrednich + szlif wałka pośredniego - 110,00 zł
Panewka wałka pośredniego - 50,00 zł
Obróbka korb (winklowanie, owalizacja) - 210,00 zł
Sworznie - 50,00 zł
Tulejki sworznia - 40,00 zł
Zabezpieczenia sworznia - 7,00 zł
Pompa wody - 90,00 zł
Panewki korbowodowe - 30,00 zł
Panewki główne - 50,00 zł
Pierścienie oporowe (półksiężyce) - 20,00 zł
Tłoki nominalne - ? *
Pierścienie tłokowe - 170,00 zł
Sprzęgło Sachs wzmocnione (KPL) - 550,00 zł
Odchudzanie koła zamachowego, skrócenie wałka pośredniego - 90,00 zł
Łożysko wałka sprzęgłowego - 27,00 zł
Wyważenie wału + koła zamachowego + docisku sprzęgła, polerowanie czopów - 170,00 zł
Simmeringi - 120,00 zł
Śruby głowicy - 90,00 zł
Śruby miski, pompy, podkładki miski, odma gumowa - 50,00 zł
Pompa oleju - 100,00 zł
Komplet uszczelek bloku silnika Ajusa - 75,00 zł
Zębatka napędu pompy i aparatu - 60,00 zł
Koło rozrządu na wał - dorabiane - 70,00 zł
Napinacz, pasek rozrządu, wspomagania, alternatora - 170,00 zł
Materiały ścierne, frezy, rozpuszczalnik do mycia (benzyna ekstrakcyjna), myjnia - 250,00 zł
Farba na silnik (kadłub, głowica, króćce, miska) - 150,00 zł
Zestaw naprawczy gaźnika + membrana wyłączania ssania - 130,00 zł
Regeneracja gaźnika - 80,00 zł
Ceramizacja: głowicy, panewek, tłoków, zaworów, sprężyn zaworowych - 1 175,00 zł
----------------------------------------------------------------------------------------------------
* - Niestety nie znam ceny tłoków, gdyż te dostałem od kolegi w zamian za kilka innych gadgetów do DOHCa
Nie podaję tu również kosztów dojazdu, oraz wysyłki między wszystkimi zakładami w jakich były ?robione? niektóre prace, gdyż w każdym przypadku koszt może być inny. Również koszt robocizny jest sprawą umowną, w tym wypadku pomiędzy mną a kolegą "R" który był odpowiedzialny za wszystkie elementy tej układanki i poskładanie ich w jedną całość.