Witam!
Moja lyberka 1.8 silniczek pali w miescie jakies 13 litrow benzynki-czy to normalne?One tak pala?Bo cos mi sie duzo wydaje...Jestem biednym studentem wiec jedyna mozliwosc w tym momencie to instalacja gazowa.Robie srednio 7000 km.miesiecznie wiec szybko mi sie to powinno zwrocic.Ale w ASO powiedzieli mi,ze do tej klasy auta lepiej nie montowac gazu,bo ciezko silnik oszukac i z biegiem czasu co chwila cos tam bedzie sie psuc-pompa,wtryski itp.Nie wiem co teraz?Moze ktos ma instalacje gazowa i cos podpowie,czy to aby nie wyrzucone pieniadze w bloto?
Z gory dzieki!
Pzdro!
Lybra-instalacja gazowa...Spalanie na 100 km...
fiat i gaz to woda i ogień broń się przed gazem
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
No niby tak,ale rodzice maja dedre tez na gaz zrobili jakies 2 lata temu i nic sie nie dzieje jak do tej pory-odpukac....Zadnych problemow nie maja z tytulu instalacji gazowej...Mozliwosc awarii jest przy kazdym aucie,bo jakby nie patrzec gaz gatunkowo jest duzo gorszym-z naciskiem na duzo gorszym-paliwem niz benzyna,wiec mozliwosc jakichs tam wad istnieje...Ale chyba nie jest to nadzwyczaj upierdliwe...
13 litrów to spokojnie w mieście,
Ja bym z gazem nie kombinował. Niby jest oszczedność, ale zainwestować też trzeba, no i nie wiadomo czy zrobią dobrze czy źle, mijsce zabierze itp itd.
Radze ostrożnie z pedałem gazu. Mnie sie dzięki temu udaje zejść do ok. 11 litrów w mieście (głownie na ssaniu bo do roboty mam 7 km).
ps.
Od kiedy biedni studenci jeżdżą Lybrą?
Ja bym z gazem nie kombinował. Niby jest oszczedność, ale zainwestować też trzeba, no i nie wiadomo czy zrobią dobrze czy źle, mijsce zabierze itp itd.
Radze ostrożnie z pedałem gazu. Mnie sie dzięki temu udaje zejść do ok. 11 litrów w mieście (głownie na ssaniu bo do roboty mam 7 km).
ps.
Od kiedy biedni studenci jeżdżą Lybrą?

Pozdrawia Was Tomecki oraz
Lybra SW 1.8 w czarnej perle
Lybra SW 1.8 w czarnej perle
1.8VVT w lybrze mui sie napracowac w lybrze troszeczke bo to ciezka krowa. Przy 13l to albo jezdzisz po krotkich odcinkach albo masz ciezka noge. A wiem o czym pisze bo do oszczedzajacych nie naleze.
W 2004r do mojej lybry zamontowano sekwecje zavioli przy przebiegu 52 000km. Obecnie mam na liczniku~ 113 000km i cala eksploatacja przebiegla tylko z 3-ma wizytami u gazownikow celem wymiany filtrow.
Obecnie zaczely sie problemy!!!
Moja instalacja oparta jest o listwe wtryskowa matrix, ktora swietnie sie sprawdza ale nie w przypadku polskiej jakosci gazu. Filtr fazy lotnej powinno wymieniac sie co max 10 000km. Niestety robilem to za rzadko czego efektem jest spadek wydajnosci listwy. Czyszczenie pomoglo ale nie wiadomo co z cewkami. Kolej na filtr fazy cieklej, ktorego mam nie wymienianego od nowosci. Po odkreceniu obudowy wysypalo sie wiadro syfu
. Obecnie samochod jezdzi na gazie w miare dobrze ale brakuje kopyta przy 5000obr/m. Na benzynie jest dzuzo lepiej. Podlaczylismy laptopa i pojezdzilem troche. Okazuje sie, ze przy duzym obciazeniu brakuje odpowiedniego cisnienia gazu. Diagnoza-reduktor do wymiany!!!
Myle, ze po przejechaniu takiego dystansu nie jest to jakas wieksza tragedia.
Caloc eksploatacji na lpg w przypadku lybry oceniam na zupelnie bezproblemowa.
W 2004r do mojej lybry zamontowano sekwecje zavioli przy przebiegu 52 000km. Obecnie mam na liczniku~ 113 000km i cala eksploatacja przebiegla tylko z 3-ma wizytami u gazownikow celem wymiany filtrow.
Obecnie zaczely sie problemy!!!
Moja instalacja oparta jest o listwe wtryskowa matrix, ktora swietnie sie sprawdza ale nie w przypadku polskiej jakosci gazu. Filtr fazy lotnej powinno wymieniac sie co max 10 000km. Niestety robilem to za rzadko czego efektem jest spadek wydajnosci listwy. Czyszczenie pomoglo ale nie wiadomo co z cewkami. Kolej na filtr fazy cieklej, ktorego mam nie wymienianego od nowosci. Po odkreceniu obudowy wysypalo sie wiadro syfu

Myle, ze po przejechaniu takiego dystansu nie jest to jakas wieksza tragedia.
Caloc eksploatacji na lpg w przypadku lybry oceniam na zupelnie bezproblemowa.
Lancia Lybra SW 1.8 16VLX+ Navi
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps
Mercedes C-klase 200 kompresor
Peuegot 307 SW HDI 110ps
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Kwestie dotyczące LPG prosze poruszac na podforum dot. LPG.
Temat przeniesiony.
13 l LPG w mieście w zimie w Lybrze 1,8 nie szokuje.
Temat przeniesiony.
13 l LPG w mieście w zimie w Lybrze 1,8 nie szokuje.
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?