Lybra - świece żarowe
Lybra - świece żarowe
LYBRA 1.9JTD 2001 sedan
witam
normalnie jest tak żę: przekręcam kluczyk, zapalają sie kontrolki w tym pomarańczowa spiralka po czym gasną i w tym gaśnie tez spiralka.
rok wcześniej miałem przypadek że:
przekręcam kluczyk, zapalają się kontrolki w tym także pomarańczowa spiralka, kontrolki gasną ale spiralka Świeci i gaśnie po dłuzszej chwili - tak jakby potrzebowały wiecej czasu żeby się nagrzać
pan w salonie fiata powiedział: wymienić świece żarowe- wymienili wszystkie
dzisiaj mam przypadek taki:
przekręcam kluczyk, zapalają się kontrolki w tym także pomarańczowa spiralka po czym gasną - do tego moomentu tak jak to jest normalnie.... odpalam silnik albo i bez odpalania na przekreconym kluczyku po kilku sekundach od przekrecenia kluczyka pomaranczowa spiralka MRUGA przez kilka następnych sekund po czym gasnie. podczas jazdy nei mruga i dzieje sie tak za każdym przekrecaniem kluczyka
znów mam wymienić świece żarowe? te wymieniane w serwisie (oryginały) mają jakieś 7-8 miesiecy - taki jest okres żywotności świec?
czy moze cos innego sie stało ?
poradzicie cos?
pozdr
witam
normalnie jest tak żę: przekręcam kluczyk, zapalają sie kontrolki w tym pomarańczowa spiralka po czym gasną i w tym gaśnie tez spiralka.
rok wcześniej miałem przypadek że:
przekręcam kluczyk, zapalają się kontrolki w tym także pomarańczowa spiralka, kontrolki gasną ale spiralka Świeci i gaśnie po dłuzszej chwili - tak jakby potrzebowały wiecej czasu żeby się nagrzać
pan w salonie fiata powiedział: wymienić świece żarowe- wymienili wszystkie
dzisiaj mam przypadek taki:
przekręcam kluczyk, zapalają się kontrolki w tym także pomarańczowa spiralka po czym gasną - do tego moomentu tak jak to jest normalnie.... odpalam silnik albo i bez odpalania na przekreconym kluczyku po kilku sekundach od przekrecenia kluczyka pomaranczowa spiralka MRUGA przez kilka następnych sekund po czym gasnie. podczas jazdy nei mruga i dzieje sie tak za każdym przekrecaniem kluczyka
znów mam wymienić świece żarowe? te wymieniane w serwisie (oryginały) mają jakieś 7-8 miesiecy - taki jest okres żywotności świec?
czy moze cos innego sie stało ?
poradzicie cos?
pozdr
Ostatnio zmieniony 01 sty 2010, 17:47 przez Taz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmieniłem tytuł tematu.
Powód: Zmieniłem tytuł tematu.
kontrolka świec żarowych
mam to samo, tylko ja mam chyba od nowości nie wymieniane świece 
wszyscy mówią że jakaś świeca do wymiany, ale póki auto mi zapala mam ciekawsze wydatki
ot dzisiaj na piwo ide

wszyscy mówią że jakaś świeca do wymiany, ale póki auto mi zapala mam ciekawsze wydatki
ot dzisiaj na piwo ide

Była Kappa 2,4 jtd
jest Audi A6 C5 2.5TDI / ale spoko docelowo THESIS powrót musi być
jest Audi A6 C5 2.5TDI / ale spoko docelowo THESIS powrót musi być
kontrolka świec żarowych
miałem podobny przypadek w fordzie scorpio.Wtedy padł jakiś automat świec.Nie wiem jak to jest w lybrze.A może któraś ze świec już pada.Świeca świecy nierówna... 

- NajMlodszyM
- Forumowicz/ka
- Imię: Marcin
kontrolka świec żarowych
u mnie tak samo jest,że po zapaleniu lub po długim przekręceniu kluczyka w pozycje "zapłon" mruga...i to tak od początku od kiedy mam lybre. Było to już przerabiane na forum, i stwierdziłem(podobnie jak PAHO), że dopóki pali nie będę nic wymieniał. Podobno poruszanie/ przeczyszczenie styków czasem może pomóc...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
kontrolka świec żarowych
Najprawdopodobniej niesprawana jest jedna świeca żarowa.
Miał tak samo w Kappie 2.4 JTD - mimo to odpalała bez problemu.
Miał tak samo w Kappie 2.4 JTD - mimo to odpalała bez problemu.
kontrolka świec żarowych
heh - u niektórych było od poczatku wiec i jakby mozna sie do tego przyzwyczaić - u mnie było git a wyszło teraz i drażni mnie ta swiadomość niesprawności
jelsi pozostawie sprawę jak jest - będzie to miało jakis negatywny skutek "mechaniczny" na cokolwiek?
jelsi pozostawie sprawę jak jest - będzie to miało jakis negatywny skutek "mechaniczny" na cokolwiek?
kontrolka świec żarowych
Miałem dokładnie to samo. Pan w serwisie orzekł, że jedna ze świec jest do wymiany. Po wymianie świecy i wykasowaniu błędu, kontrolka przestała migać. I tyle, bo żadnej innej zmiany nie odczułem.
kontrolka świec żarowych
uuu - tu jeszcze reset błędu trzeba zrobić? (bo na wyświetlaczu komputera nie mam zadnej sygnalizacji - tylko kontrolka na zegarze mruga...
zrobię raczej tak jak mówicie - póki pali to zostawię sprawę - świece juz kupiłem nowe ale może na zimę dopiero wymienię jesli te wytrzymają...
pozdr
zrobię raczej tak jak mówicie - póki pali to zostawię sprawę - świece juz kupiłem nowe ale może na zimę dopiero wymienię jesli te wytrzymają...
pozdr
-
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Kontakt:
kontrolka świec żarowych
Blad zapisuje sie w kompie, ale nie wyswietla sie przy tym zadna kontrolka na tablicy rozdzielczej. Poza tym, nie trzeba wymieniac od razu calego kompletu swiec, bo szkoda Twoich pieniedzy. Lepiej bedzie, jak wykrecisz po kolei kazda, zbadasz omometrem opor i w ten sposob znajdziesz spalona. U mnie przy 100 000 km tez migala lampka spirali. Wymienilem tylko jedna swiece, a po kilku tysiacach znowu zaczelo migac. Wymiana kolejnej zlikwidowala problem. Po co od razu strzelac z armaty do wrobelka?
- filipar
- Forumowicz/ka
- Imię: Filip
- Kontakt:
kontrolka świec żarowych
jak wymieniałeś je w aso to masz je jeszcze na gwarancji i wymienia ci je za darmo
ja tak robiłem z regulatorem w alfie 145 wymieniałem go co 20 tys. na gwarancji.

kontrolka świec żarowych
Mam kappe 2.4tds, i dzisiaj wymienilem 4 swiece na nowe, firmy magnetti mareli. 4 bo aby wymienic 5 w serwisie powiedziano mi ze trzeba zdejmowac pompe paliwowa, a to bedzie kosztowalo bardzo duzo. \
Tylko jednego nie zrozumialem, mialem z 5 swiec tylko 2 dzialajace, dlaczego nic nie pokazala ani diagnostyka, ta ktora mozna wykonac naciskajac na przycisk klima date, ani zadna kontrolka nie mrugala.
Do tego w kappe na kolektorze ssacym mam jakis czujnik bez przewodow, i kappa o tym tez nic nie mowi. Dziasiaj w serwisie powiedziano mi ze moze byc to czujnik regulujacy stopien sprezenia powietrza i dlatego moze nie dzialac turbina. Moze ktos wie co to moze byc za czujnik, znajdujacy sie na kolektorze ssacym patrzac od przodu po lewej stronie.
Tylko jednego nie zrozumialem, mialem z 5 swiec tylko 2 dzialajace, dlaczego nic nie pokazala ani diagnostyka, ta ktora mozna wykonac naciskajac na przycisk klima date, ani zadna kontrolka nie mrugala.
Do tego w kappe na kolektorze ssacym mam jakis czujnik bez przewodow, i kappa o tym tez nic nie mowi. Dziasiaj w serwisie powiedziano mi ze moze byc to czujnik regulujacy stopien sprezenia powietrza i dlatego moze nie dzialac turbina. Moze ktos wie co to moze byc za czujnik, znajdujacy sie na kolektorze ssacym patrzac od przodu po lewej stronie.
Teraz: Lancia Delta 1.9 TwinTurbo
Wczesniej: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 06 / Lancia Thesis 2.4 JTD 03 / Alfa Romeo 166 2.4 JTD 02 / Lancia Thema 2.5 Turbo DS LS 94 /Fiat Brava 1.8 16V ELX / Lancia Lybra SW 2.4jtd 01 / Lancia Dedra SW 1.9tds LS 98 / Lancia Kappa 2.4tds 96 / Lancia Dedra 1.9tds 96 / Alfa Romeo 75 2.0TS 90
Wczesniej: Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 06 / Lancia Thesis 2.4 JTD 03 / Alfa Romeo 166 2.4 JTD 02 / Lancia Thema 2.5 Turbo DS LS 94 /Fiat Brava 1.8 16V ELX / Lancia Lybra SW 2.4jtd 01 / Lancia Dedra SW 1.9tds LS 98 / Lancia Kappa 2.4tds 96 / Lancia Dedra 1.9tds 96 / Alfa Romeo 75 2.0TS 90
kontrolka świec żarowych
Witaj ARman, jeśli do wymiany ostatniej świecy trzeba odkręcać pompę paliwa to faktycznie nieciekawie, ale jak rozumiem teraz grzeją wszystkie? Ta diagnostyka o której piszesz dotyczy jedynie wentylacji/klimatyzacji.
Co do tego czujnika to jest to chyba czujnik ciśnienia doładowania montowany w pierwszej serii tds-ów, u mnie go niema (auto z końca 1997r). Jeśli chodzi o kontrolę przepalenia świecy żarowej to nie wiem czy jest taka możliwość, za to przy przepalonym bezpieczniku świec (blaszka 50 A przy sterowniku) wyświetlał się komunikat o awarii silnika na infocenter oraz check na tablicy.
Pozdrawiam.
Co do tego czujnika to jest to chyba czujnik ciśnienia doładowania montowany w pierwszej serii tds-ów, u mnie go niema (auto z końca 1997r). Jeśli chodzi o kontrolę przepalenia świecy żarowej to nie wiem czy jest taka możliwość, za to przy przepalonym bezpieczniku świec (blaszka 50 A przy sterowniku) wyświetlał się komunikat o awarii silnika na infocenter oraz check na tablicy.
Pozdrawiam.
KAPPA TDS & JTD
kontrolka świec żarowych
Dzieki.
Niestety ta ostatnia swiece tez niedziala i poki co dzialajace sa 4, a ta 1 nowa lezy w domu, przed zima chyba jakos sprubuje wymienic, moze w innym serwisie, tam byc moze taniej to wykonaja.
Praktycznie to wszystko wyjasnia, gdyby ten czujnik byl podlaczony to odrazu komputer wyrzucilby blad, poniewaz turbo do dzis nie pracowalo, a gdy on byl wylaczony to przy kupnie nic nierzucalo sie w oczy...
Tak i myslalem ze to czujnik cisnienia. Choc dzisiaj turbina zadziala gdy znalazlem problem ( zaslabo zacisnieta i nalozona rura od filtru powietrza do turbiny)
W najblizszym czasie chyba wymienie ten czujnik.
Niestety ta ostatnia swiece tez niedziala i poki co dzialajace sa 4, a ta 1 nowa lezy w domu, przed zima chyba jakos sprubuje wymienic, moze w innym serwisie, tam byc moze taniej to wykonaja.
Praktycznie to wszystko wyjasnia, gdyby ten czujnik byl podlaczony to odrazu komputer wyrzucilby blad, poniewaz turbo do dzis nie pracowalo, a gdy on byl wylaczony to przy kupnie nic nierzucalo sie w oczy...
Tak i myslalem ze to czujnik cisnienia. Choc dzisiaj turbina zadziala gdy znalazlem problem ( zaslabo zacisnieta i nalozona rura od filtru powietrza do turbiny)
W najblizszym czasie chyba wymienie ten czujnik.
Teraz: Lancia Delta 1.9 TwinTurbo