Y - zawieszający się silnik wycieraczek

Anonymous

Y - zawieszający się silnik wycieraczek

Post autor: Anonymous » 13 cze 2007, 14:19

Witam ,
na podstawie własnych doświadczeń mogę coś podpowiedzieć w sprawie wadliwej pracy wycieraczek.
W mojej Lanci Y rocznik 98 wycieraczki działały prawidłowo sporadycznie.
Układ powrotu wycieraczek do pozycji spoczynkowej po wyłączeniu ich przełącznikiem w kolumnie kierownicy nie działał. Wycieraczki stawały w połowie drogi. Czasami działał tylko II bieg .Rozwiązanie problemu okazało się banalne. Zawieszanie się szczotek silnika wycieraczek. Zdiagnozowanie jest bardzo proste, wystarczy przy wadliwym działaniu
( po wyłączeniu zasilania wycieraczek) sprawdzić omomierzem trzy przewody wychodzące z samego silnika wycieraczek ,czyli od szczotek(odłączane kostką) . We wszystkich kombinacjach tych trzech przewodów omomierz powinien wykazywać przejście. Jeśli jakaś kombinacja wykazuje przerwę jesteśmy w domu.
Po co trzy szczotki ?.Wykorzystuje się dwie kombinacje połączeń aby uzyskać dwa biegi. Pierwszy bieg wykorzystuje się do powrotu mechanizmu .U mnie działał przez jakiś czas tylko bieg szybszy (II) i wycieraczki nie powracały. Pozostało nam rozebrać silnik i sprawdzić co się dzieje ze szczotkami. W moim przypadku przewód (plecionka) od szczotki zaklinował się .W wyniku zużycia samej szczotki przestała ona dotykać do komutatora. Elektryk samochodowy wymieniłby oczywiście cały silnik z elektroniką , ale po co ?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 gru 2009, 18:08 przez Taz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmieniłem tytuł tematu.

Awatar użytkownika
boa
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Problemy z pracą wycieraczek - porada

Post autor: boa » 13 cze 2007, 14:44

w imieniu wszystkich używających wycieraczek dziękuję!! : ok2 :
--------------------------------------------------------
Lybra SW 1.8, Y 1.4

Windforce
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Problemy z pracą wycieraczek - porada

Post autor: Windforce » 13 cze 2007, 21:23

mam podobny problem..bede musial to sprawdzic...

pozdrawiam
Lancia Thema III 2.5td 09.92r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”