Lybra - Olej

Awatar użytkownika
Sebastian
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Sebastian

Odp: Lybra - Olej

Post autor: Sebastian » 24 lis 2009, 19:51

Sharuga pisze:Bo dobry hydrokrak w niczym nie ustępuje syntetycznemu a tańszy jest znacząco.
Tylko skąd Kowalski ma wiedzieć, że akurat ten co kupuje jest tym 'dobrym'. Tak jak mówiłem/pisałem - chyba tylko Motul daje znaka na opakowaniu czy kupuje się olej hydrokrakowany czy w pełni syntetyczny. A IMO powinni robić to wszyscy producenci.
jest: Yamaha FZS 600, Yamaha JogRR, Kymco Downtown 300i, Taczka Duster 1.3
było m.in.: Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm, Lancia Ypsilon 1.2 16V (zygmunt zabrał)

Awatar użytkownika
artjas
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: artjas » 24 lis 2009, 20:28

Sharuga pisze:Prawdziwy syntetyk (grupa IV i V) nie do każdego auta jest dobry - estry i polialfaolefiny, ale głownie estry źle działają na niektóre materiały z których robi się uszczelnienia. Zastosowane uszczelniacze w silniku muszą być do tego przewidziane.
Motul X-cess jest oficjalnym olejem 1.9 jtd (cdti) w GM.
byłe włoszki: Lybra SW 1.9 JTD, Croma 1.9JTD 16V Aut.

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 24 lis 2009, 21:32

Sebastian pisze:
Sharuga pisze:Bo dobry hydrokrak w niczym nie ustępuje syntetycznemu a tańszy jest znacząco.
Tylko skąd Kowalski ma wiedzieć, że akurat ten co kupuje jest tym 'dobrym'. Tak jak mówiłem/pisałem - chyba tylko Motul daje znaka na opakowaniu czy kupuje się olej hydrokrakowany czy w pełni syntetyczny. A IMO powinni robić to wszyscy producenci.
To, że Motul jest pełnym syntetykiem, nie robi jeszcze z niego dobrego oleju (oczywiście nie twierdzę, że jest zły). Castrole Magnatec czy Edge niby też są takie super, a nikt nie namówi mnie żeby tym zalać silnik. Zdecydowanie bardziej wolałbym wlać analogicznego Lotosa. Reklama dźwignią handlu.
Poza tym, to np. każdy Mobil 1 jest pełnym syntetykiem.
A Motul X-cess to ZTCW olej hydrokrakowany właśnie.
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”