Diesel vs Benzyna vs LPG - dyskusja
Odp: Diesel vs Benzyna vs LPG - dyskusja
czytałem kiedyś że mercedes zrobił silnik o małej pojemności chyba 1.6 L w benzynie który został doładowany turbinką ( 260 KM ) a jego budowa/działanie zostały opatentowane bo było podobne jak w dieslu tzn. mało pali i ma dobre osiągi. Silnik ten napędzał najnowszą klasę S. Nie pamiętam już gdzie to widziałem ( pewno na interia.pl ). Przy powyższych parametrach miał zadowolić się ciągnąc klasę S 0-100km/h w 9 sekund spalaniem jak w obecnych 2.0 TDI 140 KM.
Nie widzę niestety kontynuacji tej myśli, co pewno wiąże się z mafią naftową na świecie.
Nie widzę niestety kontynuacji tej myśli, co pewno wiąże się z mafią naftową na świecie.
Mówisz o wyżej wspomnianym "Diesotto" chyba:)
Tomzik pisze:Co do spalania to rzecz oczywista i nie podlegająca dyskusji.
Natomiast śmieszy mnie porównywanie zwykłego, wolnossącego benzyniaka z turbodieslem wyżyłowanym tak, że padają turbiny, dwumasowe koła, wtryski i Bóg wie co jeszcze. To jak porównać siłę Pudziana na koksach z przeciętnym facetem.
Mówienie o małym momencie benzyniaka w takim kontekście jest równie śmieszne. Jest mały w porównaniu do turbodiesla. Ale czy maksymalny moment diesla w porównaniu do doładowanego Otto nie jest jeszcze mniejszy?
Spójrzcie sobie na ten parametr w silniku SDi. Niecałe 130Nm z 1,9 litra. Śmiech na sali. Gdzie ten wysoki moment? Polonez z 1,6 miał tyle..
Proszę zrozum, że porównujemy to co istnieje na świecie.
Kupisz Lybrę z t. benzyną ?
Masz do wyboru albo Pb N/A albo t.diesla i taki wybór masz w 99% dzisiejszych samochodów.
Czy to wina t.diesla, że ma wysoki moment podczas gdy wolnossak nie ?
Jeżeli zaczniemy porównywać VW 1.4TSI lub 1.4T-Jet z ropniakami to już jest znacznie lepiej i sam z chęcią śmigałbym sobie takim benzyniaczkiem z kopem ponadmiarowym.
Ale znów popatrzmy jak one palą.
Wsadź 1.4TSI do Superb II nawet tego najsłabszego 122KM i spalanie wychodzi w okolicach 9-10l.
Stary, głośny 1.9TDI w Superb I o lepszej dynamice spala wtedy 6,5-7l
Więc te silniczki są znów do małych Golfów, Bravo czy temu podobnych gdzie umiarkowana jazda odwdzięczy się umiarkowanym spalaniem.
- Tomzik
- Klubowicz
- Imię: Tomczysław ;)
Ale Kappę z turbobenzyną kupiłem. Jak Ci zależy na takim silniku to odpowiedni model znajdziesz. I przenigdy w życiu nie zamienię tego silnika na 2,4JTD.
Silniki 1,4T-Jet są może do Punto i Bravo, ale co stoi na przeszkodzie zbudować 2,0 czy więcej, który będzie dobry do AR 169 czy następcy Thesisa?
Spalanie jest dużo niższe w dieslu, ale myślę, że w benzyniakach jest co nieco do zrobienia, zostały w tyle, bo było wielkie boom na klekoty i trwała wojna, kto wyprodukuje mocniejszy o 2KM i silniejszy o 5Nm oraz spalający teoretycznie 0,1l/100km mniej. To samo może teraz czekać benzyniaki.
A co do dynamiki- w którymś tegorocznym Auto Brukowcu, czyli AŚ było porównanie diesli z benzyniakami i Golf 2,0TDI 140KM przegrał w swej koronnej dyscyplinie (czyli 60-100 na 4. biegu i 80-120 na najwyższym) z Golfem 1,4TSI 150KM, mimo, iż miał 320Nm przeciw chyba 240 czy mniej więcej tyle.
Silniki 1,4T-Jet są może do Punto i Bravo, ale co stoi na przeszkodzie zbudować 2,0 czy więcej, który będzie dobry do AR 169 czy następcy Thesisa?
Spalanie jest dużo niższe w dieslu, ale myślę, że w benzyniakach jest co nieco do zrobienia, zostały w tyle, bo było wielkie boom na klekoty i trwała wojna, kto wyprodukuje mocniejszy o 2KM i silniejszy o 5Nm oraz spalający teoretycznie 0,1l/100km mniej. To samo może teraz czekać benzyniaki.
A co do dynamiki- w którymś tegorocznym Auto Brukowcu, czyli AŚ było porównanie diesli z benzyniakami i Golf 2,0TDI 140KM przegrał w swej koronnej dyscyplinie (czyli 60-100 na 4. biegu i 80-120 na najwyższym) z Golfem 1,4TSI 150KM, mimo, iż miał 320Nm przeciw chyba 240 czy mniej więcej tyle.
Spalanie w benzynie nie będzie niższe jak sobie marzysz.
Specyfika tego paliwa i niskiego stopnia sprężania silników benzynowych wymaga podawania go w większych ilościach niż w przypadku diesla.
Fizyki nie oszukasz.
Ty jak najbardziej masz turbinę w Kappie ale nie będę mówił ile pali bo logo Lancia Klub Polska spadnie aż na stopkę tej strony.
Ale tak jak mówiłem, gdyby nie brać pod uwagę spalania to t.diesel nie ma prawa istnieć bo t. benzyna to poezja w swojej pracy i osiągach.
Specyfika tego paliwa i niskiego stopnia sprężania silników benzynowych wymaga podawania go w większych ilościach niż w przypadku diesla.
Fizyki nie oszukasz.
Ty jak najbardziej masz turbinę w Kappie ale nie będę mówił ile pali bo logo Lancia Klub Polska spadnie aż na stopkę tej strony.
Ale tak jak mówiłem, gdyby nie brać pod uwagę spalania to t.diesel nie ma prawa istnieć bo t. benzyna to poezja w swojej pracy i osiągach.
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
Ja się przyznam szczerze zrobiłem wczoraj trase ponad 200km i spalanie mnie zachwyciło
poniżej 5 litrów mi wziął. I nie była to jazda super oszczędna. Bo prędkosc oscylowała w granicach 70 - 170km no i pare razy musiałem się zatrzymac na skrzyżowaniach (droga ekspresowa).
Teraz mam porównanie, bo jeźdzę 3 różnymi autami z różnymi silnikami: 1. Diesel, 2. Benzynka, 3. PB+LPG i powiem jedno diesel mi się już spodobał.
I ktoś napisał, że elastycznosc diesla jest taka sobie, no coż trzeba mu się przejechac jtd. Dodam, że posiadam małego dieselka 1.9, a już mam ochote na 2.4
No i jeszcze jedno: przebieg, przebieg i jeszcze raz przebieg jaki moga pokonac takie auta z różnymi silnikami. Oczywiscie zdarzają się przypadki, że PB zrobi tyle km co ON, ale powiedzmy sobie szczerze mało która PB wytrzyma więcej niż 400tkm bez kapitalki
Kaeres musimy się kiedys spotkac w wodziu i pooglądac nasze dieselki, bo nie ukrywam ciekawi mnie jak jezdzi taki 2.4jtd

Teraz mam porównanie, bo jeźdzę 3 różnymi autami z różnymi silnikami: 1. Diesel, 2. Benzynka, 3. PB+LPG i powiem jedno diesel mi się już spodobał.
I ktoś napisał, że elastycznosc diesla jest taka sobie, no coż trzeba mu się przejechac jtd. Dodam, że posiadam małego dieselka 1.9, a już mam ochote na 2.4

No i jeszcze jedno: przebieg, przebieg i jeszcze raz przebieg jaki moga pokonac takie auta z różnymi silnikami. Oczywiscie zdarzają się przypadki, że PB zrobi tyle km co ON, ale powiedzmy sobie szczerze mało która PB wytrzyma więcej niż 400tkm bez kapitalki

Kaeres musimy się kiedys spotkac w wodziu i pooglądac nasze dieselki, bo nie ukrywam ciekawi mnie jak jezdzi taki 2.4jtd

- Art92
- Klubowicz
- Imię: Artur
co do trwałości diesli to juz chyba przeszłość.VW przyznaje sie ze teraz diesel 2.0 tdi bez kapitalki moze wytrzymac 250-300 kkm
- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Gdy kiedys mocy mial ~90KM a teraz 170 w serii to co sie dziwic?Art92 pisze:VW przyznaje sie ze teraz diesel 2.0 tdi bez kapitalki moze wytrzymac 250-300 kkm
-
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Kontakt:
To chyba z komputeraaro pisze:Ja się przyznam szczerze zrobiłem wczoraj trase ponad 200km i spalanie mnie zachwyciłoponiżej 5 litrów mi wziął. I nie była to jazda super oszczędna. Bo prędkosc oscylowała w granicach 70 - 170km no i pare razy musiałem się zatrzymac na skrzyżowaniach (droga ekspresowa).

- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Kontakt:
U mnie w VW ok 0,5-0,7 l roznicy 

- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Średnie spalanie dla tego silnika przy takich prędkościach wynosi w granicach 6,2 - 6,8l/100km.kartonik pisze:To chyba z komputeraaro pisze:Ja się przyznam szczerze zrobiłem wczoraj trase ponad 200km i spalanie mnie zachwyciłoponiżej 5 litrów mi wziął. I nie była to jazda super oszczędna. Bo prędkosc oscylowała w granicach 70 - 170km no i pare razy musiałem się zatrzymac na skrzyżowaniach (droga ekspresowa).
. Wez sobie nalej caly bak, spal go na trasie z takimi predkosciami podrozowania i sie przekonasz, jak cie elektronika w Lanci oklamuje
Tak optymistycznie nie bedzie.
Nie z komputera tylko z obliczeń.
Wiele zależy od tego ile było tych 70 a ile 170km/h
Bo jeżeli czasami tylko podgonisz pod 170, a w większości to autostradowe 110-120km/h to jestem w stanie uwierzyć w te 5-5,5l
Spójrzcie w mój wpis gdzie spalanie wyszło mi 5,48l/100km - to były prędkości rzędu właśnie 100-120km/h beż żadnych przyspieszeń, hamowań.
Silnikiem 2,4JTD zapakowany po brzeg w 4 dorosłe osoby + dziecko w foteliku + maksymalnie załadowany bagażnik.
Gdy jechałem sam po zakupie to spalił mi 5,3l ze średnią prędkością 77km/h (było kilka świateł dlatego spadała ze średnich 100-120km/h).
Bo jeżeli czasami tylko podgonisz pod 170, a w większości to autostradowe 110-120km/h to jestem w stanie uwierzyć w te 5-5,5l
Spójrzcie w mój wpis gdzie spalanie wyszło mi 5,48l/100km - to były prędkości rzędu właśnie 100-120km/h beż żadnych przyspieszeń, hamowań.
Silnikiem 2,4JTD zapakowany po brzeg w 4 dorosłe osoby + dziecko w foteliku + maksymalnie załadowany bagażnik.
Gdy jechałem sam po zakupie to spalił mi 5,3l ze średnią prędkością 77km/h (było kilka świateł dlatego spadała ze średnich 100-120km/h).
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
kartonik pisze:To chyba z komputeraaro pisze:Ja się przyznam szczerze zrobiłem wczoraj trase ponad 200km i spalanie mnie zachwyciłoponiżej 5 litrów mi wziął. I nie była to jazda super oszczędna. Bo prędkosc oscylowała w granicach 70 - 170km no i pare razy musiałem się zatrzymac na skrzyżowaniach (droga ekspresowa).
. Wez sobie nalej caly bak, spal go na trasie z takimi predkosciami podrozowania i sie przekonasz, jak cie elektronika w Lanci oklamuje
Tak optymistycznie nie bedzie.
A ja nie mam komputerka... Mam alfe 156 1.9jtd 115km z 2001r. miałem nalane 30 literków ropy w baku.
No tak zapomniałem napisac, że pare razy musiałem wyprzedzic jakis maruderów, a tak to cały czas ok. 100 no i chciałem sprawdzic możliwosci tego dieselka to pogoniłem go do 170km i ładnie się zbiera. Jechałem we dwie osoby, bez zbędnych gratów

PB VS ON..... czysta demagogia.... od zawsze jeździłem samochodami na PB z Lpg diesel to było coś egzotycznego...coś co mnie nie dotyczy....
Kappa to moje pierwsze auto z tym rodzajem paliwa...czy to traktor? może i ale jak zapier... :)koszta cóż mam pod nosem stacje z Biodieslem za 2,99 pali go do 9litrów w mieście czy to wiele? przed kappa miałem citroena xantie z silnikiem 1.8 w mieście paliła 14-15l gazu na sekwencyjnym wtrysku...sprzedałem to w cholerę po 7miesiącach od zakupu wcześniej audi c4 z lpg 12 w mieście Tempra Sw 14 w mieście... o innych nie wspominam ON do traktora Lpg do zapalniczek a ludzie....powinni chodzić z buta bo i tak łamagi jeździć nie potrafią
bezsensowne luźne gadki

- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Kontakt:
Alan nie obawiasz sie o elementy silnika?Alan pisze:mam pod nosem stacje z Biodieslem za 2,99 pali go do 9litrów w mieście czy to wiele?
Jaki masz motor TDS czy JPG?