A ja wymieniałem u nas na 120A od benzyniaka i śmiga aż miło jeszcze chce tylko kółko wolnobieżne ze sprzęgłem założyć bo oryginalnie mieliśmy sztywne

No i my mamy ako chyba 6 letnie Centre i na ako i na alternatorze takie samo ładowanie

Nie chce się za bardzo spierać, ale moim zdaniem masz coś nie tak z instalacją (sterownik świec, ECU, okablowanie). Nie widzę powodu, aby świece miały tak długo grzać po rozruchu a na ciepłym to już w ogóle bez sensu to grzanie. Oczywiście są silniki gdzie po rozruchu świece jeszcze grzeją kilka minut, ale przeważnie są zasilane niższym napięciem ze sterownika (ten w kappie nie ma takiej możliwości).Alan pisze:
Volfi,zrobiłem test.
Po odpaleniu silnika zimnego świece grzeją 2 minuty (+- 10s),po odpaleniu ciepłego silnika świece grzeją jeszcze przez 1,5minuty(+- 10s.).Test przeprowadzony kilkukrotnie,oczywiście na zimnym silniku tylko razSprawdzone w najlepszym do tego miejscu..na podłączeniu do świec.
Tak więc jak widzisz tu miałem rację pisząc o tym spadku napięcia po rozruchu.W momencie wyłączenia świec napięcie skacze do góry.