listwa z zaslepki poduszki jest pewnie mocowana na wcisk, tak jak obwódka konsoli śrokowej i radia. te z drzwi- musisz zdemontować boczek z drzwi.mrkura pisze:temat pokrewny- jak zdemontować i czy w ogóle się da to zrobić, listwy drewnianie/lauminiowe z drzwi + nad poduszką pasażera???? Mam drewnianie, a chcę mieć aluminowe.
Lybra - demontaż tapicerki z drzwi i podnośnika szyb
Re: Odp: Lybra-demontaż tapicerki z drzwi i podnośnika szyb
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Re: Lybra-demontaż tapicerki z drzwi i podnośnika szyb
Ja wymieniałem pęknięty wodzik w tylnych prawych drzwiach niecały tydzień temu. Jak rozebrałęm boczkę to miałem właśnie połamany taki wodzik jak ten biały z nutą zielni na twoim zdjęciu. Pojechałem do serwisu Lancia w Białymstoku, poprosiłem wodzik do tylnych prawych drzwi do lybry. Dostałem cały zielony taki jak na twoim zdjęciu. Cena 11 zł, więc kupiłem dwa na zapas. Założyłem nowy zielony wodzik, wszystko pasował jak ulał. Więc zielony wodzik i ten biały z nutę zieleni to jest ten sam wodzik. Ten całkiem biały to nie jest na pewno wodzik do lybry. Jedź do serwisu, kup wodzik, zmontuj wszystko i będzie działać, nie kombinuj z allegro.
feros pisze:Witam
Ja aktualnie przechodzę istną trylogię o wodzikach. Bujam się z tym tematem już 2 tydzień, wysyłam fotki, dzwonie, pytam...a na pytanie użytkownika "Kubi2" parę postów wcześniej, też nikt nie odpowiedział. Przeczytałem wszystkie posty i o ile w kwestii zielonego wodzika jest wszystko jasne i ładnie opisane, to co z białym (z nutą zieleni)?
Ja też dostałem wcześniej podobno wodzik do Libry (całkiem biały na zdjęciu), później z allegro, a teraz to już nie wiem skąd mam zamówić?
Mój chodzi na szerokiej szynie, na zdjęciu widać smar.
Wysyłam "czteropak" pocztą temu, kto powie mi gdzie kupić prawidłowy wodzik i go tam kupie.
A oto wcześniej wspominana trylogia
Kolego Crazy, sprzęt był już u mechanika, który z tym się pół dnia męczył i tego nie złożył. Z resztą widać na pierwszy rzut oka na zdjęciu, że to nie to samo. Zielony ma wąską szparkę, chodzi na wąskiej listwie, a biały chodzi na szerokiej listwie - widać po brudzie. Pytanie, widziałeś jak twój mechanik to montuje? Może coś przerobił?
Po za tym odwiedziłem już 3 ASO w Polsce i wszyscy zgodnie twierdzą, że są dwa rodzaje i wszyscy mają tylko zielony. Nie ma możliwości, że to jest to samo.
Mały update:
Wkurzyłem się i przerobiłem ten nowy. 10 minut roboty. Daleko mi do fachofca, a te jełopy z ASO nie wiedzą co zrobić i ani chrzty sugestii.
Wynik: Kolega z forum podpowiedział żeby to spiłować. Dzięki
Po za tym odwiedziłem już 3 ASO w Polsce i wszyscy zgodnie twierdzą, że są dwa rodzaje i wszyscy mają tylko zielony. Nie ma możliwości, że to jest to samo.
Mały update:
Wkurzyłem się i przerobiłem ten nowy. 10 minut roboty. Daleko mi do fachofca, a te jełopy z ASO nie wiedzą co zrobić i ani chrzty sugestii.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lancia Lybra 1.9JTD SW '00 / 105KM
Osobiście nie naprawiam, ale samodzielna diagnoza usterki w samochodzie przynosi wiele satysfakcji.
Sam zamawiam części.
Osobiście nie naprawiam, ale samodzielna diagnoza usterki w samochodzie przynosi wiele satysfakcji.
Sam zamawiam części.
-
Jaki mechanik?! Sam to wszystko zmontowałem w 15 min, wg opisu pierwszego postu z tego wątku. Na pewno wcześniej miałem ten biały z nutą zielonego jak piszesz bo taki połamany wyciągnąłem z drzwi, a w ASO kupiłem cały zielony, i wszystko pasowało jak ulał, nie musiałem niczego piłować. Założyłem i szyba chodzi. Przed zmontowaniem zerknąłem jeszcze dodatkowo na zdjęcia z drugiej strony tego wątka, żeby wiedzieć na którą listwę szyny założyć wodzik. U mnie listwy po obu stronach szyny były tej samej szerokości.
feros pisze:Kolego Crazy, sprzęt był już u mechanika, który z tym się pół dnia męczył i tego nie złożył. Z resztą widać na pierwszy rzut oka na zdjęciu, że to nie to samo. Zielony ma wąską szparkę, chodzi na wąskiej listwie, a biały chodzi na szerokiej listwie - widać po brudzie. Pytanie, widziałeś jak twój mechanik to montuje? Może coś przerobił?
Mały update:
No to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, czemu u ciebie pasowało. Masz inną szynę! Ja mam szynę 1 cm z jednej strony, a z drugiej, to już nie szyna:)
Mechanik jest naprawdę dobry i proszę cię o nie wysuwanie takich niuansów, ponieważ sam też nad tym się głowiłem i nowy zielony wodzik nie pasował by na tą szynę. Wszystko jest na zdjęciach, widać jak byk żeby nie pasował. Stary wodzik miałeś po prostu tego typu co zielony. Wszystko jasne.
Prawie dobry robi "wielką" różnicę. Po spiłowaniu już nie wielką.
Mechanik jest naprawdę dobry i proszę cię o nie wysuwanie takich niuansów, ponieważ sam też nad tym się głowiłem i nowy zielony wodzik nie pasował by na tą szynę. Wszystko jest na zdjęciach, widać jak byk żeby nie pasował. Stary wodzik miałeś po prostu tego typu co zielony. Wszystko jasne.
Sam zamawiam części.
Sam zamawiam części.
-
Nie napisałem na twojego mechanika żadnego złego słowa, nawet nie miałem takiego zamiaru. Słowa "Jaki mechanik?!" źle zrozumiałeś. Chodziło o to, że nie robił mi tego żaden mechanik, tylko sam to zrobiłem. Ważne, że poradziłeś sobie z tą szybą i już. Pzdr.
feros pisze:No to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, czemu u ciebie pasowało. Masz inną szynę! Ja mam szynę 1 cm z jednej strony, a z drugiej, to już nie szyna:)
Spoko, nie ma problemu
Sam zamawiam części.
Sam zamawiam części.
Przerabiałem ten temat ostatnio.To zielone pękło .To co nazywacie wodzikiem jest dostępne w ASO za 8zł i oni nazywają to spinka.Podobno wodzik to zupełnie inny element,ale nieważne...Nie bez powodu są dwa rodzaje spinki-prawy i lewy.Wprawdzie spinka prawa po przeróbce da się założyć na lewą stronę(i odwrotnie),ale ważniejsze jest mocowanie linek.Spinka zamontowana odwrotnie sprawia,że linki w skrajnych położeniach spinki na dole i na górze mogą być zgniatane/niszczone o szynę.Wprawdzie ten mechanizm jest prosty w budowie,ale jeśli się nie wie jak go złożyć to problem będzie się powtarzał.
Na szczęście w składaniu lub rozkładaniu, nie ma żadnego problemu, ale jeżeli komuś trafiła się moja historia, to miał dwa wyjścia: albo przerobić wodzik tak jak ja, albo kupić cały podnośnik (już z zielonym wodzikiem). Na wodzikach znajdują się symbole: S (SX)- lewa strona lub D (DX) - prawa strona. Trzeba zwrócić uwagę na te symbole, nie to co sprzedawca ma napisane w komputerze lub na opakowaniu, ponieważ (jak już ktoś pisał) zdarzają się błędy.
Sam zamawiam części.
Sam zamawiam części.
-
W firmie zajmującej się szybami też nazywają to spinką a nie wodzikiem...lanciolet pisze:To co nazywacie wodzikiem jest dostępne w ASO za 8zł i oni nazywają to spinka.
Lybra 2.0, 116 kkm, 00'
Musa 1.4 (żony), 40 kkm, 05'
Phedra 2.2, 160 kkm, 04'
Musa 1.4 (żony), 40 kkm, 05'
Phedra 2.2, 160 kkm, 04'
- m4riusz123
- Forumowicz/ka
witam panowie nie chce się powtarzać ale coś zazgrzytało i po prostu szyba już się nie unosi. czy ma ktoś może dostęp do tych wodzików chętnie bym przelał komuś na konto i poprosił o wysyłkę jeśli ktoś ma lub może kupić u siebie gdzieś na terytorium bo u mnie w servisie Fiata krzyknęli za niego 49zł
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A w eper Fiata jest jak byk wodzik, z tym że kwestia nazewnictwa jest drugorzędna. Oby tylko kupić właściwą część.Gustaf pisze:W firmie zajmującej się szybami też nazywają to spinką a nie wodzikiem...lanciolet pisze:To co nazywacie wodzikiem jest dostępne w ASO za 8zł i oni nazywają to spinka.
Mnie jak rozebrałem boczek ukazał się widok połamanego wodzika i dwie piankowe " objemki".
Opiszę je, a jak zrobię zdjęcia to je umieszczę.
Objemka wykonana była z czarnej pianki o grubości ok. 3mm. wysokość jakieś 2-2,5 cm, szerokość jakieś 6mm-1cm.
Była zmurszała.
Mam pytanie czy to jest jakaś część współpracująca z mechanizmem podnoszenia szyb czy odpadła od czegoś innego?
Powodem zdjęcia boczku z drzwi był skrzypiący dźwięk przy zamykaniu i tak doszedłem do tego że mam wodziki do wymiany.
Jaka może być przyczyna skrzypienia drzwi? Może ktoś już się z tym spotkał.
Profilaktycznie wymienię wodziki we wszystkich drzwiach.
Pozdrawiam
P.S. W załączeniu zdjęcie tych gumek. Koledzy pomóżcie mi i powiedzcie co to jest i gdzie się to montuje. Jakby ktoś podał kod eper-u i w jakiej zakładce to jest to byłbym w 7 niebie.
Mefisto
Lancia...the way of life...
Witam.
Koledzy pomóżcie z tymi gumkami. Od czego one są ??
Pozdrawiam
Koledzy pomóżcie z tymi gumkami. Od czego one są ??
Pozdrawiam
Mefisto
- m4riusz123
- Forumowicz/ka
ja u siebie nie miałem takich gumek .
wodziki widziałem sprzedaje koleś jakieś na allegro "sklep84"
pozdrawiam
pozdrawiam
Mają takie coś ale w kosmicznej cenie 4x29+9 = 125 pln za komplet 4 szt.m4riusz123 pisze:ja u siebie nie miałem takich gumek .
pozdrawiam
W ASO za komplet 40 pln. Gościu szuka jeleni.
Mariusz dzięki za sygnał, bo nie wszystko można dostać w ASO.
Pozdrawiam
Mefisto