A jeżeli spadków nie ma to warto zajrzeć do alternatora

U nas w kappie na obciążeniu 14,35 no i ako chyba ma już z 6 lat

Świece nie grzeją po odpaleniu silnika, no może grzeją kilka sekund. To niskie napięcie zaraz po rozruchu to norma, przecież akumulator został ładnie nadszarpnięty rozruchem i dopóki nie zostanie uzupełniony ładunek to napięcie jest niższe.Alan pisze:Panowie a ja mam taki rebus,moja kappa ma ładowanie na poziomie 14.0V na biegu jałowym,przy obrotach 900U/min.Pod obciążeniem światłami,nawiewem,wentylatorami,radiem spada do 13,4 -13,7V na klemach,w instalacji samochodu (zapalniczka) utrzymuje się od 13,3-13,6V przy włączonych odbiornikach j/w.Dodam że po odpaleniu zimnego silnika ładowanie przez około 2-3min jest na poziomie 12,8V po czym wzrasta do owych 14V.Ten rozruchowy spadek napięcia jest podyktowany tym że po odpaleniu,świece dosyć długo grzeją.
Mylisz się bo grzeją !! W starszych oplach to nawet bez względu na to czy ciepły czy zimny przy każdym odpalaniu 6 min grzeją ..volf pisze:Świece nie grzeją po odpaleniu silnika, no może grzeją kilka sekund. To niskie napięcie zaraz po rozruchu to norma, przecież akumulator został ładnie nadszarpnięty rozruchem i dopóki nie zostanie uzupełniony ładunek to napięcie jest niższe.Alan pisze:Panowie a ja mam taki rebus,moja kappa ma ładowanie na poziomie 14.0V na biegu jałowym,przy obrotach 900U/min.Pod obciążeniem światłami,nawiewem,wentylatorami,radiem spada do 13,4 -13,7V na klemach,w instalacji samochodu (zapalniczka) utrzymuje się od 13,3-13,6V przy włączonych odbiornikach j/w.Dodam że po odpaleniu zimnego silnika ładowanie przez około 2-3min jest na poziomie 12,8V po czym wzrasta do owych 14V.Ten rozruchowy spadek napięcia jest podyktowany tym że po odpaleniu,świece dosyć długo grzeją.
Pewnie przed zimą trzeba będzie zainwestować w nowy akumulator
Jak rozumiem masz kappę TDS i piszesz na podstawie własnych doświadczeńkornel_95 pisze:
Mylisz się bo grzeją !! W starszych oplach to nawet bez względu na to czy ciepły czy zimny przy każdym odpalaniu 6 min grzeją ..
Nie zgodzę się , mnie na kagera namówił kolega prowadzący warsztat.volf pisze:Jak na Kagera to długo pociągnął![]()
Volfi,zrobiłem test.volf pisze: Świece nie grzeją po odpaleniu silnika, no może grzeją kilka sekund. To niskie napięcie zaraz po rozruchu to norma, przecież akumulator został ładnie nadszarpnięty rozruchem i dopóki nie zostanie uzupełniony ładunek to napięcie jest niższe.