Dedra - problem przy uruchamianiu

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Kubek » 20 lip 2005, 11:40

"lancia1969" pisze:Jaqob,
A może rozrząd "myknął" o ząbek ???? sprawdzałeś???

Grzesiek

BDW .Poduszka chyba ma niewiele wspólnego z szarpaniem silnika :roll: atm bardziej z gasnięciem po rozruchu :idea:
Proponuję jeszcze wykręcić srubę skałdu mieszanki przy przepustnicy ( taka duża) i wyczyścić gniazdo wraz z kanałem ( najlepiej wyjmij i w benzynce ekstrakcyjnej mocno wymocz a potem wydmuchaj , jak już to wyciągniesz sprawdź "swiatło" przepustnicy - może się wyrobiła ?) i śrubę! :wink:
mufnal a o ta srube mi chodzilo :), tylko jak ona jest tak zalaminowana to raczej sie w ogle nie przekrecila, a sprawdzalem ten czujnik , bylo 0,6mV i okolo tych 360 omow na troche rozgrzanym silniku wiec na zimnym pewnie ejst te 500
Juz bez Lancia ale dalej w Klubie :)

Anonymous

Post autor: Anonymous » 20 lip 2005, 11:44

No teraz wiem , bo myslałem że cos znowu znalazłeś, a ja tą śrubke kiedys tam ruszyłem tzn. nie ja tylko serwis fiata :wink:

Awatar użytkownika
dexus
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: dexus » 20 lip 2005, 12:07

"mufnal" pisze:Dlaczego zaraz po ambicji, to wszystko zależy od czasu i mamony, moja skromna osoba ma tylko czas w soboty i to tylko jak żona jest w pracy, reszta czasu poświęcam dla niej i rodziny :wink:
No właśnie od czasu. Ja też mam tylko soboty a wtedy to już żona ma dla mnie kupę zajęć :D i jest strasznie zazdrosna :frighten: i jeszcze coś o Kappie mamrocze a dutków jak nie było tak niema.
Takie podstawowe rzeczy to robie sobie sam tylko miernika nie mam i jak słysze o jakimś mierzeniu lub elektryce to mnie ciarki przechodzą.
Obrazek
Sumienie nie powstrzymuje od grzechów, przeszkadza tylko cieszyć się nimi. (Jean Cocteau)

Dedra 2,0 8v 1992 - była
Kappa Kombi 2,4jtd 99r - była
i Lybra 2,4jtd SW po "znajomości"
Laguna II 3,0 V6 24v - była
Chrysler Pacifica 4.0 - jest

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Imię: mgOmichGD
Kontakt:

Post autor: lancia1969 » 20 lip 2005, 16:37

Kręć tą srubą !
:) Wykręcasz obroty rosną ( dodajesz powietrza ) ta sruba to jest by-pass koło przepustnicy.
Fabrycznie jest ustawiana do nowego silnika i osprzętu, po przebiegu paru tysięcy osadza się osad ( benzyna -gaz) wyrabiają sie elementy gumowe .
Po prostu następuje ROZKALIBROWANIE układu ( stosunek benzyna-powietrze) poza zakres błedu obsługiwanego przez centralkę .
Jak tak to robisz po raz pierwszy zapamiętaj ilośc obrótów i zawsze wrócisz do stanu poprzedniego !
Przecież samochodów nie naprawiają Kosmici :lol:

Nie obijać się tylko robić !
Pozdrawiam
Grzesiek
.

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Kubek » 20 lip 2005, 19:34

Hmmmm no skoro tak mowisz to sie tym w piatek zajme, jak cos to sobie podkrece obort same tak zeby mi nie spadaly do zera te oborty tylko na troche wiecej ich tam i wtedy przy rozruchu mi nie gasl bo nie spadna do zera ale ta sruba oczywiscie tez pokrece od tej mieszanki :)

U mnie z mierzeniem nie ma problemow bo to wlasnie lubie i sie tego uczylem ale ta mechanika to mnie przeraza cala

Anonymous

Post autor: Anonymous » 20 lip 2005, 20:28

Na miernikach to ja sie znam jak Zabłocki na mydle, ale warto zawsze znać takie parametry i podjechać do jakiegoś elektromechanika i moze nam sprawdzić napięcie, w swoich postach też nieopisuje że robie wszystko, tylko na ile potrafie, plusem jest to że mam kuzyna mechanika i zawsze cos mi podpowie, więc dexus głowa do góry, rekawy zakasaj i do dzieła :wink:

:D :twisted: :D

Anonymous

Post autor: Anonymous » 20 lip 2005, 20:53

Witam
ja odkryłem inną zalezność zdjełem czujnik temperatury cieczy ( niebieski na termostacie ) i przy odpalaniu odrazu 2 tyś obrotów i nie ma mowy żeby zmniejszyła obroty, taka sama reakcja jak zdejme wtyczke z potencjometru przepustnicy słychać jak silnik krokowy pracuje. Kolego Lancia1969 czy ten TPS ma krańcówki.
pozdrawiam

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: lancia1969 » 21 lip 2005, 8:14

majk
Jak zdejmiesz NTC ( niebieski) zewrzyj go ( 0 omów przy 90 stopniach) natomiat położenie przpustnicy jeżeli ma krancówkę to jest ona na zewnątrz i słychać wyrżne "cyk" .
W silnikach 1.8 powinien być podawany ciągły ( malejący) sygnał z położenia przpustnicy .
Czyli bez krancówek
Ale jak chcesz dokładnego info podaj pojemnośc i rok produkcji :D
Grzesiek
P.S. Naprawa samochodu przez neta to tak naprawdę rozmowa ślepego z głuchym o kolorach i muzyce :lol:
Ale ok walczmy dalej !!

Anonymous

Post autor: Anonymous » 21 lip 2005, 8:51

Oj chyba trzeba bedzie jakiś zlocik w Krakowie zrobić u lanci1969, to wam przynajmiej dedrunie przejrzy i pokaże gdzie czego szukać :wink:
Ostatnio zmieniony 21 lip 2005, 17:32 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dexus
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: dexus » 21 lip 2005, 9:52

"mufnal" pisze:Oj chyba trzeba bedzie jakiś zlocik w Krakowie zrobić u lanci1969, to nam przynajmiej dedrunie przejrzy i pokaże gdzie czego szukać :wink:
Jestem za :D
Obrazek
Sumienie nie powstrzymuje od grzechów, przeszkadza tylko cieszyć się nimi. (Jean Cocteau)

Dedra 2,0 8v 1992 - była

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: lancia1969 » 21 lip 2005, 11:13

Zeby wam uprościć naprawę kilka słów na temat zasady działania i zasilania :
Le Jetronic

http://ben1999web.free.fr/zxweb/Techniq ... tronic.pdf

1 Zbiornik Paliwa
2 Pompa Paliwa
3 Filtr Paliwa
4 ECU (electronic control unit ) ?Komputer?
5 Wtryskiwacz
6 Regulator Paliwa
7 Kolektor ssący
8 wtrysk rozruchowy
9 Potencjometr przepustnicy
10 Przepływomierz
11 Sonda Lamda
12 czujnik temperatury
13 czujnik NTC
14 Rozdzielacz zapłonu
15 Zawór powietrza dodatkowego
16 Akumulator
16 Stacyjka

Zasada działania przy Weberze niemal identyczna , zamiast przepływomierz jest MAP poszukam i zrobię solucje do iaw .

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Kubek » 21 lip 2005, 11:52

no kurcze a mialem sobie tylko pomierzyc i srubka pokrecic co najwyzej ja przeczyscic a ty mi jakies schematy wtrysku podajesz :) eheh nie no zartuje oczywiscie, wielkie dzieki za checi a propo to kiedy ten spocik w krakowie ??? :) i to by byl wyjatkowy spocik bo tylko dedrusi :)

Awatar użytkownika
Kubek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Kubek » 21 lip 2005, 14:32

uwaga ! dzis wsiadam do samochodu a tu zero szarpania ! Co prawda dalej gasnie na rozruchu ale jak pokrece ta sruba co grzesiek pisal to moze pomoze, ale w kazdym razie przestalo szarpac !! a wiecie co pomoglo ! : wymiana filtra paliwa !! dlatego tobie mufnal na paliwie szarpie a na gazie juz nie :) tylko ten filtr jest **jowo umiejscowiony bo z tylu tuz kolo baku pod przykrywka, kolo tylniego prawego kolo, i zeby go zmienic trzeba wjechac na kanal.

Anonymous

Post autor: Anonymous » 21 lip 2005, 14:56

Ty mi Jaqob napisz jeszcze ile kosztuje taki filterek, bo z kanałem niema problemu, ale przynajmiej się ciesze że Ci sie udało :wink:

Awatar użytkownika
dexus
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: dexus » 21 lip 2005, 15:13

To co to jest taka puszka z przodu pod maską na której pisze jakieś gasoline? 8O Mieści się (od przodu podaje) przed zbiorniczkiem od spryskiwaczy zaraz za zderzakiem po stronie pasażera.
Obrazek

Dedra 2,0 8v 1992 - była

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”