Lybra - przepalona żarówka

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Odp: Lybra - przepalona żarówka

Post autor: Krzysiek82 » 06 sty 2010, 14:37

mrkura pisze:skoro w tym poście mowa o oświetleniu, to mam takie pytanko - mianowicie czy u Was podświetlenie sterowania szyb + zielone diody za klamkami po zamknięciu samochodu nadal się świecą??
Tak, zamykasz samochód, a one nadal świecą. Ale nie martw się, po około 2 minutach (na oko mierzone) zgasną.

Większy problem stwarzają te podświetlenia w sensie różnego działania, tzn. u mnie raz świecą wszystkie, innym razem świecą tylko dwie lub trzy (chodzi o podświetlenia przycisków elektrycznych szyb w panelu na drzwiach od strony kierowcy). Nie wiem od czego to zależy. Nie raz jak szybę opuszczę i zamknę, to świecą się wtedy dobrze, albo gaśnie któraś. Pełna dowolność. Rzadko mi świecą wszystkie 4.

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 06 sty 2010, 14:59

Właściwie to nie wiem dlaczego u Ciebie świecą 2 minuty. U mnie wyłączają się po przygaśnięciu oświetlenia wewnętrznego kiedy zamknę samochód pilotem. Trwa to raptem 5-10 sekund.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mr.kura
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: mr.kura » 06 sty 2010, 15:34

Krzysiek82 pisze: Większy problem stwarzają te podświetlenia w sensie różnego działania, tzn. u mnie raz świecą wszystkie, innym razem świecą tylko dwie lub trzy (chodzi o podświetlenia przycisków elektrycznych szyb w panelu na drzwiach od strony kierowcy). Nie wiem od czego to zależy. Nie raz jak szybę opuszczę i zamknę, to świecą się wtedy dobrze, albo gaśnie któraś. Pełna dowolność. Rzadko mi świecą wszystkie 4.
u mnie to samo, ale podobno wystarczy podlutować styki i będą wszystkie świecić, ale jak na razie nie zabrałem się za to.

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 06 sty 2010, 17:11

kaeres pisze:
Sharuga pisze: To narazie trwa od marca jak ją kupiłem a pytanie jeszcze, jak długo wcześniej :) Jakoś nie mogę się zebrać aby zamówić nową. Skończy się pewnie na całych lampach, bo obecne mają już matowe szkła i bardzo brudne odbłyśniki.
Ciekawe dlaczego :roll:
Może dlatego, że mają ponad 10 lat??? Zaślepki nie ma w JEDNEJ lampie a brudne są obydwie. Szkła matowe też nie są raczej od braku zaślepki :)
Aczkolwiek zgadzam się, że powinny być obie :)
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek82 » 07 sty 2010, 8:15

mrkura pisze:
Krzysiek82 pisze: Większy problem stwarzają te podświetlenia w sensie różnego działania, tzn. u mnie raz świecą wszystkie, innym razem świecą tylko dwie lub trzy (chodzi o podświetlenia przycisków elektrycznych szyb w panelu na drzwiach od strony kierowcy). Nie wiem od czego to zależy. Nie raz jak szybę opuszczę i zamknę, to świecą się wtedy dobrze, albo gaśnie któraś. Pełna dowolność. Rzadko mi świecą wszystkie 4.
u mnie to samo, ale podobno wystarczy podlutować styki i będą wszystkie świecić, ale jak na razie nie zabrałem się za to.
Nie, nie. Nie chodzi o to, że mam przepaloną żaróweczkę albo taką co nie styka nigdy. U mnie po prostu jest tak, że świecą różne układy. Co to znaczy? Otóż raz są podświetlone 3 przyciski, innym razem także 3, ale inne. Innym razem tylko dwa np. dolne, ale jak opuszczę szybę i zamknę, to świecą się już wszystkie. Na drugi dzień znowu loteria, jak to opisałem wyżej. Po prostu zawsze mi któraś nie świeci, ale potem ona świeci, a inna nie ;) .Nie wiem czy to zależy od zimnych lutów albo nie stykania. W sumie sprawdzę to.
Dudi pisze:Właściwie to nie wiem dlaczego u Ciebie świecą 2 minuty. U mnie wyłączają się po przygaśnięciu oświetlenia wewnętrznego kiedy zamknę samochód pilotem. Trwa to raptem 5-10 sekund.
Hmmm, tak mi się wydaje, bo też mnie to zastanowiło któregoś dnia. Zauważyłem, że po zamknięciu samochodu coś tam mi się świeci. Ale wydaje mi się, że po tej minucie-dwóch się wyłączyło. Sprawdzę to na dniach dokładnie licząc.

grzechuz
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Grzesiek

Re: Odp: Lybra - przepalona żarówka

Post autor: grzechuz » 07 paź 2010, 15:02

kaeres pisze:
grzechuz pisze:Witam ponownie
Wkurzyły mnie te światła i poszedłem coś z nimi zrobić. Osłona od żarówek nie chciała zejść walczyłem, walczyłem i nic. Wcześniej zauważyłem że druga lampa jest już bez osłony i działa więć uznałem że raz się żyje i samochód będzie najwyżej o trochę plastiku lżejszy, przestałem się cackać i użyłem trochę siły. Usłyszałem jakiś dzwiek i okazało się ze zatrzask mi się złamał no i w końcu plastik odszedł od lampy. wymieniłem żarówki i kontrolka na wyświetlaczu zamieniła się w śliczny zegarek:)
Podejrzewam że gdybym robił to w cieplejszych warunkach to te plastiki by lżej zeszły a że na dworze -7 to wszystko się sztywne zrobiło i plstik zamiast się naddać to się złamał. No ale nic Ważne że wszystko działa.
Będziesz najczęściej odwiedzającym ten wątek.
Zrobiłeś dość głupią rzecz.
Ten plastik ma najzwyczajniejszy w świecie zatrzask, który wystarczy nacisnąć.
Instrukcję można ściągnąć z netu jakby co - nie boli, nie kosztuje, a zaoszczędzi późniejszych kłopotów.

Żarówka jak jest cały czas włączona (bo przecież jeździmy na włączonych ciągle) to lampa chyba nie powinna parować, przynajmniej mi po 9 miesiącach od usunięcia plastiku nie zaparowała ani razu, nie twierdzę, że to jest dobre rozwiązanie, ale mi po prostu podczas ściągania plastiku zatrzask pękł a nie miałem możliwości podgrzania całości, ogólnie efekt jest taki, że żarówka się spaliła po 9 miesiącach.

zbyszek55
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - Przepalowa żarówka, dlaczego komp milczy?

Post autor: zbyszek55 » 20 lis 2010, 21:43

Witam
Podjechałem na parking i w reflektorach stojącego samochodu zobaczyłem,że nie świeci prawe światło
mijania.Nic dziwnego ,ale podczas jazdy nie było żadnego komunikatu o awarii świateł.
Wymieniłem żarówkę i jest ok.
Pytanie dlaczego komputer nie pokazał awarii świateł ?po to go mam w samochodzie.
Pozdrowienia
Zbyszek z Bydgoszczy
Lancia Lybra sw 2,4 jtd
Ostatnio zmieniony 21 lis 2010, 11:07 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Szukanie nie boli
Lancia Lybra 2.4 JTD SW

Awatar użytkownika
Krissu1980
Klubowicz
Klubowicz

Re: Przepalowa żarówka

Post autor: Krissu1980 » 20 lis 2010, 23:11

zbyszek55 pisze:Witam
Podjechałem na parking i w reflektorach stojącego samochodu zobaczyłem,że nie świeci prawe światło
mijania.Nic dziwnego ,ale podczas jazdy nie było żadnego komunikatu o awarii świateł.
Wymieniłem żarówkę i jest ok.
Pytanie dlaczego komputer nie pokazał awarii świateł ?po to go mam w samochodzie.
Pozdrowienia
Zbyszek z Bydgoszczy
Lancia Lybra sw 2,4 jtd
może projektanci wyszli z założenia, że nie da się nie zauważyć przepalonej żarówki mijania ;) moje wcześniejsze tipo, tempra i AR155 też nie pokazywały przepalonych żarówek mijania

Awatar użytkownika
bargaw3181
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Bartłomiej
Kontakt:

Post autor: bargaw3181 » 21 lis 2010, 8:26

dziwne bo wydawało mi się że w Lybrze komputer pokazuje awarie świateł...
514449239 Bartek (Bartłomiej, nie Bartosz ! ) vel modo ;)
Obrazek
Jestem odpowiedzialny za to co powiedziałem, nie za to co zrozumiałeś !

baster
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: baster » 21 lis 2010, 8:36

bargaw3181 pisze:dziwne bo wydawało mi się że w Lybrze komputer pokazuje awarie świateł...
Ale nie mijania ... jak spali się postojówka to komputer pokazuje na ics i na desce check.

Awatar użytkownika
krzysiek2
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra - Przepalowa żarówka, dlaczego komp milczy?

Post autor: krzysiek2 » 21 lis 2010, 8:44

Baster ma rację mijania nie pokazuje ,ale pozycję lub oświetlenie tablicy tak

laly2000

Re: Lybra - przepalona żarówka

Post autor: laly2000 » 21 lis 2010, 12:32

A mi pozycyjne lewe nie świeci i nigdy nie pamiętam, żeby do niego zajrzeć (za jasności), a check nic nie mówi.

andrzej50

Post autor: andrzej50 » 21 lis 2010, 23:38

Drogowe na pewno komputer nie wskazuje,pozycyjne na 100% ostatnio sam to przerabiałem.

laly2000

Post autor: laly2000 » 22 lis 2010, 15:25

Tym bardziej dziwne, że komp nic nie mówi.

kaktus

Post autor: kaktus » 09 sty 2011, 21:53

Nie chcę zakładać nowego tematu dla takiej drobnostki więc zapytam tutaj.
Szukając przedniego światła przeciwmgielnego do Lybry natrafiłem na dwa ich rodzaje:
1388468451.jpg
hal bravo 1.jpg
Orientuje się ktoś czy te lampki różnią się czymś więcej czy tylko samą ramką?
Czy wymieniając lampkę z powodu rozbitego szkła mogę kupić tą bez ramki?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”