W takim układzie i zakresie wymiany nie zaszkodzi wcześniej sprawdzić siłownika przez podanie napięcia bezpośrednio z akumulatora do silnika mechanizmu, wcześniej ustawić szybę w połowie okna (żeby przypadkiem nie zamykać już zamkniętego okna) i przekonać się gdzie leży usterka. U mnie po akcji bimetale szyby sterują się bez zastrzeżeń, a wcześniej były zamulone, zdarzało się im przycinać, zwłaszcza od strony pasażera."Prometeo" pisze:Niestety z szybami też mam problem, prawa od pasażera opuszcza się wolno, w pewnym momencie sia zatrzymuje a jak nacisnę ponownie to idzie z trudem do końca. W lewym od kierowcy natomiast ostatnio zawsze sie opuszcza ale odnosi, kiedy chce. Bede musiał wymianić moduł z przyciskami (komplet nowy w Fiacie kosztuje 192zł) + mechanizm z silnicznkiem widziałem na allegro po 75Pln/szt.
Pozdrawiam was wszystkich
Stronę prawą, z drążonym wałkiem silnika, udało mi się naprawić bez demontażu siłownika z drzwi, natomiast strona kierowcy (inny siłownik) lepiej wyjąć żeby nie mieć problemów z poprawnym poskładaniem.
Wracając do podania napięcia, to można to zrobić od razu na złączu przy sterowniku (nad bezpiecznikami), wtyk jest czteroprzewodowy obok zasilania (wtyk o dwóch przewodach).
Przyciski do sterowania też można naprawić, bo w środku są mikrowłączniki, żaróweczka (mini) 12V i ewentualnie rezystor (tył).