Ja tam nie wiem, ale "puszczanie białych bąków" wg tego, co akurat czytałem na forum (co prawda...) Seata, to nic normalnego (bo dymienie na biało od pary wodnej da się wyraźnie odróżnić). Uszczelki pod głowicą bym nie winił, problem może faktycznie być ze swiecami albo tak jak to u mnie było - białe bąki puszczane latem - z zapowietrzającym się układem paliwowym między silnikiem a filtrem paliwa. Ludziska na forum jak mantrę powtarzają "świece-oring-uszczelniacze" (choc to ostatnie to akurat lekko w inną stronę).Art92 pisze:Auto u mechanika, wymieni olej i sprawdzi świece. Z tym dymieniem to sam już nie wiem. Niektórzy uważają to za normalne. Inni mówią, że to nie jest normalne i winna może być uszczelka pod głowicą/głowica. Jestem zdezorientowany
Czy każdy diesel dymi na biało?
Re: Czy każdy diesel dymi na biało?
Tylko kwestia czy kolega rozróżnia dymienie na biało spowodowane padniętą UPG czy innymi usterkami od zwykłej pary wodnej i gorących spalin wydobywających się z zimnego układu wydechowego.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
- Art92
- Klubowicz
- Imię: Artur
FXX, Masz mnie za kretyna?
Świece żarowe ok. Mechanik twierdzi, że trzęsienie jest winą akumulatora. Co mnie trochę dziwi bo przy mrozach odpalał dobrze, bez "drgawek". Na wszelki wypadek w środę naładowałem akumulator i w sobotę przy dodatnich temp pojawiło się trzęsienie... Wymienię go, bo i tak przed poważnymi mrozami chciałem to zrobić, mimo że nie wydaje mi się by to było przyczyną.

VW Sweter 1.9 TDi. Od czasu do czasu ujeżdżam Chevrolet Cruze 1.6
Ten silnik jest na pompie czy to pompowtryskiwacze?
KAPPA TDS & JTD
- Art92
- Klubowicz
Pompa.
Te wersje raczej są bezproblematyczne, może faktycznie gdzieś się zapowietrza i mam na myśli głównie tę nierówną pracę...
KAPPA TDS & JTD
Nie wiem jaki jest poziom Twojej wiedzy w tych tematach, więc nie wiem czy rozróżniasz jedno dymienie od drugiego.Art92 pisze:FXX, Masz mnie za kretyna?![]()
Sprawdzałeś czy w oleju nie ma płynu chłodniczego i odwrotnie? Sprawdziłeś czy w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego nie masz spalin? Ubywa płynu chłodniczego? Od tego powinieneś zacząć jeśli jesteś pewien, że to nie para wodna.
Jeśli telepie powinieneś zacząć od pomierzenia świec.
Gdybyś chociaż opisał jakie to dymienie i że nie jest to spowodowane zimnym silnikiem to by było wiadomo, że to nie jest normalne.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
bassooner pisze:Kurde balans, mi nawet przy pierwszym rozruchu po kilku dniach stania nie dymi na biało... raczej w ogóle mało dymi.
No chyba, że przyśpieszam ją przycisnę, wtedy se troszkę purtnie na ciemno.
Fakt, mója Phedra też. Mojego kolegi Pasek z 1997 zakopca, ale na czarno, mój poprzedni służbowy T4 też. A więc nie, nie każdy diesel dymi na biało.
- ArtoKucior
- Forumowicz/ka
Patrzyłeś przy minusie na dworzu?topcio1 pisze:bassooner pisze:Kurde balans, mi nawet przy pierwszym rozruchu po kilku dniach stania nie dymi na biało... raczej w ogóle mało dymi.
Fakt, mója Phedra też. Mojego kolegi Pasek z 1997 zakopca, ale na czarno, mój poprzedni służbowy T4 też. A więc nie, nie każdy diesel dymi na biało.
Co do trzęsienia silnika. Dzieje się to cały czas czy tylko przy uruchamianiu auta?
Będzie:
Jest:
Lancia Thesis 3,0V6 Emblema 2003r.
Alfa Romeo 166 2,4 JTD Progression 2004r.
Była:
Alfa Romeo 166 2,4 JTD Progression 2000r.
Lancia Thesis 2,0TB lpg Emblema 2002r.
Lancia Thesis 2,4 JTD Emblema 2004r.
Lancia Dedra 2,0tds 1993r.
Jest:
Była:
- Art92
- Klubowicz
Tylko przy uruchamianiu. Świece żarowe są ok.ArtoKucior pisze:Patrzyłeś przy minusie na dworzu?topcio1 pisze:bassooner pisze:Kurde balans, mi nawet przy pierwszym rozruchu po kilku dniach stania nie dymi na biało... raczej w ogóle mało dymi.
Co do trzęsienia silnika. Dzieje się to cały czas czy tylko przy uruchamianiu auta?
Przy pierwszym rozruchu zimnego silnika w dieslach bez dpf z rury może po uruchomieniu wylecieć szary dymek.
Tyczy sie to diesli z bezpośrednim wtryskiem paliwa do komory spalania.
W czasie jazdy szarego dymku byc nie moze.
Tyczy sie to diesli z bezpośrednim wtryskiem paliwa do komory spalania.
W czasie jazdy szarego dymku byc nie moze.
- ArtoKucior
- Forumowicz/ka
Niby trzęsionka diesla to normalność. Ale ja sprawdziłbym z ciekawości wszystkie gumy na których osadzony jest silnik. Może któraś "rypnięta" jest i bardziej się buja silnik.
Słyszałem jeszcze z innych źródeł jak i z własnego doświadczenia, że diesle 4 cylindrowe mają większe wibracje jak 5 cylindrowe. Ale pewne jest to, że diesel buja się przy uruchamianiu silnika.
A jak tam z tym dymieniem? Po rozgrzaniu się dymi dalej na biało? (po zrobieniu kilku kilometrów przynajmniej)
Słyszałem jeszcze z innych źródeł jak i z własnego doświadczenia, że diesle 4 cylindrowe mają większe wibracje jak 5 cylindrowe. Ale pewne jest to, że diesel buja się przy uruchamianiu silnika.
A jak tam z tym dymieniem? Po rozgrzaniu się dymi dalej na biało? (po zrobieniu kilku kilometrów przynajmniej)
Będzie:
Jest:
Była:
Jest:
Była:
- Art92
- Klubowicz
Z dymieniem chyba się pomyliłem, wczoraj przejechałem 2km, zostawiłem odpalonego i nic nadzwyczajnego nie zaobserwowałem. Ja wiem jak pracuje 4 cylindrowy diesel, nawet 1.9 TDi nie trzesie całym autem(szczególnie widać to na kierownicy) tuż po uruchomieniu, fakt trwa to bardzo krótko ale nigdy w żadnym dieslu tego nie widziałem(ani w TDi ani tym bardziej w TDCi, CRDi czy JTD). Mechanik twierdzi, że to wina aku. Jakoś nie chce mi się wierzyć, przed podładowaniem aku problem nie występował. Może kąt wtrysku...
Czy każdy diesel dymi na biało?
FXX pisze:Tylko kwestia czy kolega rozróżnia dymienie na biało spowodowane padniętą UPG czy innymi usterkami od zwykłej pary wodnej i gorących spalin wydobywających się z zimnego układu wydechowego.
Art92 pisze:FXX, Masz mnie za kretyna?
Art92 pisze:Z dymieniem chyba się pomyliłem, wczoraj przejechałem 2km, zostawiłem odpalonego i nic nadzwyczajnego nie zaobserwowałem.

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
- Art92
- Klubowicz
Prawdopodobnie...mea culpaFXX pisze:FXX pisze:Tylko kwestia czy kolega rozróżnia dymienie na biało spowodowane padniętą UPG czy innymi usterkami od zwykłej pary wodnej i gorących spalin wydobywających się z zimnego układu wydechowego.Art92 pisze:FXX, Masz mnie za kretyna?Art92 pisze:Z dymieniem chyba się pomyliłem, wczoraj przejechałem 2km, zostawiłem odpalonego i nic nadzwyczajnego nie zaobserwowałem.![]()
To jak to wreszcie z tym jest?
Jednak para?
Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka