Silników Diesla nie trzeba się bać - nasze JTD są naprawdę bardzo udanymi konstrukcjami. Obawiać się należy handlarzy próbujących oszukać kupującego

Moderator: stabraf
cysiek pisze:Doskonale wiesz, ze przy odp odnosnie silnika 2.0 sie mylisz. Na forum bylo o tym walkowane setki razy.Alan pisze:1.6 za słaby
1.8 wariat z wariatorem
2.0 do wymiany rozrządu wyciąga się silnik,plus bieda w panewkach
1.9 Jtd dobry ale soft dla lepszej dynamiki.
2.4 jtd miód malina ..upusko urywa
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Bardzo możliwe, mogło mi się pomylić z AR 159 - kolega miał zarówno Lybre i Alfę z silnikiem 2.4 JTD - wiem, że w którymś musiał demontować silnikFXX pisze:Przy 2.4JTD o ile dobrze kojarzę instrukcja serwisowa nic nie mówi o demontażu.
Mam to samo, tyle że osiem lat. I nic.tacitus pisze:7lat użytkowałem lybrę 2.0 i z całym sercem mogę powiedzieć że nie miałem lepszego auta.
Podzielam Twoją ciekawość.Alan pisze:Nat, skoro to ten sam silnik to jak to możliwe?
Pytam z czystej ciekawości.
Aby wymienić rozrząd w 2,4JTD nie trzeba na pewno wyjmować silnika. Ostatnio się męczyłem u siebieFXX pisze:Przy 2.4JTD o ile dobrze kojarzę instrukcja serwisowa nic nie mówi o demontażu.
Pewnie jak mechanik w warsztacie ma kilka kompletów kluczy rożnych producentów to coś wybierze. U mnie z taniego zestawu były nieco za długie (z sensie, że nie bardzo się mieściły między silnikiem i karoserią). Także najwygodniej nie jest ale da się zrobić bez cudowania z wyjmowaniem silnikaFXX pisze:Ze standardowymi też się da - tak twierdzi mój mechanik ;P